Popis svih kompanija koje su napustile Rusiju

Automobilska industrija

Ford – U utorak su objavili da obustavljaju sve svoje operacije u Rusiji jer su “duboko zabrinuti zbog situacije u Ukrajini.

General Motors – Kompanija će zaustaviti izvoz u Rusiju “do daljnjeg”.

Toyota – U četvrtak su objavili da prestaju proizvoditi automobile u Rusiji ili ih uvoziti u zemlju “do daljnjega, zbog poremećaja u lancu opskrbe”.

Volkswagen – Kompanija također zaustavlja proizvodnju vozila u Rusiji te će obustaviti izvoz na rusko tržište.

Zrakoplovstvo

Boeing – Iz kompanije su naveli da obustavljaju održavanje i pružanje tehničke podrške za ruske zračne prijevoznike. Također su naveli da privremeno zatvaraju svoj ured u Moskvi.

Airbus – U srijedu su priopćili da povlače slične poteze kao i Boeing te da će obustaviti i isporuku rezervnih dijelova u Rusiju.

Velike tehnološke kompanije

Apple – Kompanija je objavila da su “duboko zabrinuti” zbog ruske invazije te da prestaju prodavati svoje proizvode u Rusiji.

Facebook – Krovna tvrtka Meta objavila je da će blokirati pristup ruskim medijima RT-u i Sputnjiku u Europskoj uniji (EU).

Twitter – Najavili su da planove kojima žele smanjiti “vidljivost sadržaja ruskih državnih medija”.

Netflix – Iz kompanije su priopćili da odbijaju emitirati ruske državne TV kanale u zemlji, “zbog nastale situacije” u Ukrajini.

Spotify – Zatvoreni su uredi kompanije u Rusiji te su ograničene emisije “u vlasništvu i pod rukovodstvom ruskih državnih medija”. Splatforme je uklonjen sadržak ruskih medija RT-a i Sputnjika u Europi i drugim regijama.

Roku – Trtka koja prodaje hardver koji korisnicima omogućuje streamanje sadržaja putem interneta, zabranila je RT u cijelom svijetu.

YouTube – I ova je platforma blokirala ruske državne medije u Ukrajini. Google i YouTube također su rekli da više neće dopustiti ruskim državnim medijima da prikazuju oglase ili prikupljaju financije za svoj sadržaj.

Airbnb’s – Suosnivač je u četvrtak objavio da kompanija obstavlja sve svoje operacije u Rusiji i Bjelorusiji.

Energetika

BP – U nedjelju su priopćili da planiraju napustiti svoj udio od 19,75 posto u najvećoj ruskoj naftnoj kompaniji Rosneft.

Equinor – Kompanija će također napustiti sva zajednička ulaganja u Rusiji, objavljeno je u ponedjeljak. “Jako smo zabrinuti i ptoreseni invazijom na Ukrajinu”, objavili su.

Exxon – Ova tvrtka obećala je da će svoj posljednji preostali naftno-plinski projekt ostaviti u Rusiji i da neće ulagati u nove projekte u zemlji.

Shell – I ova kompanija napušta Rusiju, odustaje od zajedničkih ulaganja s Gazpromom.

TotalEnergies – U utorak su osudili ruske postupke i izjavili da više neće osiguravati kapital za nove projekte u zemlji.

Financijski sektor

Mastercard – Američka kartičarska kuća Mastercard objavila je da je više financijskih institucija blokirala pristup svojoj mreži plaćanja u sklopu sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Visa – Kompanija je objavila da poduzima mjere kako bi uskladila poslovanje sa sankcijama Rusiji, najavivši da će poštivati i eventualne nove kaznene mjere.

Mediji

Disney – Kompanija obustavlja prikazivanje svojih filmova u Rusiji, navodeći kao razlog “ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu”.

DirecTV – Prekinuli su veze s RT-om, proruskom televizijskom mrežom.

WarnerMedia – Obustavili su prikazivanje filma “The Batmana” u Rusiji.

Maloprodaja

H&M – Privremeno su obustavili prodaju u Rusiji, navodeći kao razlog “duboku zabrinutost zbog tragičnih događaja u Ukrajini”.

Ikea – Kompanije je zatvorila trgovine i nabavu iz Rusije, ali i Bjelorusije, ruske saveznice. Ikea je imala 17 svojih trgovina u Rusiji, navodeći da ova poslovna odluka utječe izravno na oko 15.000 zaposlenika.

Dostava

Maersk i MSC Mediterranean Shipping Company – Objavili su da prekidaju rezervacije tereta s Rusijom. “Duboko smo zabrinuti zbog eskalacije u Ukrajini”; objavili su.