21.12.2021.

Pokrenuta Digitalna škola – platforma za učenje, nastavu i saradnju

Digitalna škola zasnovana je na Pasošu za učenje, koji su zajednički razvili UNICEF, Microsoft i Univerzitet u Kembridžu, a koji se trenutno koristi u 17 zemalja širom svijeta.

Podgorica, 15. decembra 2021. - Digitalna škola zasnovana je na Pasošu za učenje, koji su zajednički razvili UNICEF, Microsoft i Univerzitet u Kembridžu, a koji se trenutno koristi u 17 zemalja širom svijeta.

Digitalna škola usklađena je s nastavom i učenjem uživo, a njen cilj je jačanje kvalitetnog i inkluzivnog obrazovanja tokom i nakon pandemije COVID-a-19. Dostupna je s pametnih telefona, tableta i računara na www.digitalnaskola.edu, a svi učenici, nastavnici i roditelji mogu joj pristupiti s edu.me imejl adrese. Pruža čitav niz kvalitetnih digitalnih sadržaja, uključujući 400 kurseva s 8.000 lekcija. Sadržaj je trenutno fokusiran na podršku ranom učenju i prva tri razreda osnovnog obrazovanja, ali ova platforma nudi  i digitalne materijale za druge nivoe obrazovanja. U planu je širenje platforme tako da pokrije sve razrede do kraja srednje škole. 

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta prof. Vesna Bratić istakla je da je dalji rad na unapređenju platforme prepoznat i u Strategiji za digitalizaciju obrazovnog sistema.

Afšan Kan, regionalna direktorica UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju, podsjetila je da tokom perioda u kojem su škole bile zatvorene skoro svaka peta porodica u Crnoj Gori nije imala pristup kompjuteru povezanom na internet, kako bi djeca mogla da nastave s učenjem.

Digitalna škola predškolskoj djeci nudi obilje edukativnih interaktivnih igara, a osnovce i srednjoškolce očekuje nastava s platforme #UčiDoma, koja je dopunjena smjernicama za samostalno učenje, vježbama, testovima i interaktivnim aktivnostima. Dostupni su i materijali za podršku inkluzivnom obrazovanju, kao i korisni resursi za neformalno obrazovanje koji se odnose na bezbjednost na internetu, sprečavanje nasilja, sport, zdravlje, digitalne tehnologije, itd.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da je za osiguravanje prava svakog djeteta na kvalitetno obrazovanje potrebno da cijelo društvo uloži napor.

Nastavnicima će Digitalna škola biti korisna za izradu inspirativnih planova rada, jačanje kvaliteta inkluzivnog obrazovanja, unapređenje pedagogije, pristup obukama o informaciono-komunikacionim tehnologijama, itd.

Platforma i roditeljima nudi niz korisnih sadržaja o roditeljstvu i zdravim načinima života.

UNICEF-ova mlada reporterka Ana Lazović, inače srednjoškolka, istakla je da je trenutno na platformi ograničena količina materijala namijenjenog njenim vršnjacima, ali da im svakako preporučuje da je koriste. Ona je dala i prijedlog za dalje unapređenje platforme.

UNICEF će nastaviti da pruža podršku Vladi Crne Gore u daljem razvoju Digitalne škole u predstojećem periodu, kao i u omogućavanju pristupa ovoj platformi svakom djetetu i adolescentu u zemlji.