05.04.2024.

Pokrenut projekat železnice Srbija–Bugarska na Koridoru 10C

Počeli su radovi na železničkoj deonici Niš–Dimitrovgrad u blizini srpskog grada Pirota. Projekat obuhvata rekonstrukciju i modernizaciju postojeće neelektrifikovane jednokolosečne železničke pruge od Sićeva do Dimitrovgrada i izgradnju severne železničke obilaznice oko grada Niša, kao i radove na elektrifikaciji i signalizaciji na oba poteza. Kao deo Ekonomsko-investicionog plana EU, celokupna modernizacija do 104 km železničkih pruga skratiće vreme putovanja i unaprediti bezbednost i regionalnu povezanost, istovremeno omogućavajući postepeni prelazak na opcije transporta sa povoljnijim uticajem na životnu sredinu.

Događaju povodom pokretanja projekta prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre, nadležni ministri i predstavnici EIB Global, ogranka Evropske investicione banke za finansiranje aktivnosti izvan Evropske unije.

Finansijski paket EU za ovaj projekat sastoji se od preko 108 miliona evra bespovratnih sredstava koja se usmeravaju preko Investicionog okvira za Zapadni Balkan i 134 miliona evra kredita EIB. Za projekat će se koristiti i 3,7 miliona evra bespovratnih sredstava za tehničku pomoć za pripremu i 1,5 miliona evra bespovratnih sredstava u okviru Instrumenta EU za pretpristupnu pomoć (IPA) za projektovanje i izgradnju obilaznice oko grada Niša. Savetodavni program EIB JASPERS, koji sufinansira Evropska komisija, pružio je tehničku pomoć za pripremu projekta, radi obezbeđivanja kombinovanog finansiranja bespovratnim sredstvima i kreditom.

Ova železnička deonica deo je panevropskog železničkog Koridora 10 (krak C) kroz Srbiju i trenutno jedini deo koridora koji još nije elektrifikovan, sa saobraćajem koji se oslanja na dizel vuču. Njena elektrifikacija će obezbediti brže, zelenije i bezbednije železničke veze unutar zemlje i dalje u Bugarskoj. Unapređena infrastruktura omogućiće i povećanje brzina sa sadašnjeg proseka od 50 km/h na do 120 km/h i pozitivno uticati na navike putovanja, povećavajući godišnji broj putnika sa oko 170.000 na nekih 550.000, kao i ukupan transport robe sa 3,2 miliona na oko 6,2 miliona tona godišnje.

Projekti u sektoru saobraćaja u Srbiji koje finansiraju Evropska unija i EIB usmereni su na poboljšanje povezanosti i ekonomske integracije unutar regiona i EU. Oni su dali značajan doprinos reformi železnice, uvođenju bezbednije i modernije drumske saobraćajne infrastrukture i boljoj plovnosti unutrašnjim vodnim putevima zemlje.