Pet stvari koje treba znati o Pridnjestrovlju koje podržava Rusija

Predsjednica Moldavije upozorava na pokušaj eskalacije tenzija nakon nekoliko eksplozija na lokacijama u otcijepljenom regionu Pridnjestrovlja. Serija napada usmjerena je na lokacije u Pridnjestrovlju, otcijepljenoj regiji u Moldaviji koju podržava Rusija, a koja se graniči s Ukrajinom. Eksplozije su u ponedjeljak oštetile ugradu Državne sigurnosti u Tiraspolju, a dvije eksplozije oštetile su radio jarbole iz sovjetskog doba u utorak u selu Maiac, okrug Grigoriopol.

Nije bilo izvještaja o poginulima ili ranjenima i niko nije odmah preuzeo odgovornost za eksplozije. Ukrajinsko ministarstvo odbrane nazvalo je te događaje "planiranom provokacijom ruskih specijalnih službi". Predsjednica Moldavije upozorio je da se radi o pokušaju eskalacije tenzija, okrivljujući "proratne frakcije" unutar otcijepljene teritorije.

Evo šta treba znati o Pridnjestrovlju i zašto je ono važno u kontekstu kontinuiranog sukoba Rusije i Ukrajine.

Šta je Pridnjestrovlje?

Pridnjestrovlje, također, poznato kao Transdnjestar, je uski pojas zemlje između istočne obale rijeke Dnjestar i granice Moldavije s Ukrajinom. Od ukupne populacije od oko 470.000 ljudi, etnički Rusi i Ukrajinci zajedno brojčano nadmašuju etničke Moldavce. Iako je međunarodno priznata kao dio Moldavije, otcijepljena teritorija koju podržava Rusija bila je pod kontrolom separatističkih vlasti od 1992. godine, nakon što je raspad Sovjetskog Saveza pokrenuo sukob između nove nezavisne Republike Moldavije i separatista koji su željeli održati veze sa Sovjetskim Savezom.

Nijedna država, uključujući Rusiju, ne priznaje teritoriju kao nezavisnu, ali moldavske vlasti nemaju kontrolu nad regionom, koji funkcionira kao posebna država.

Kakve veze ima Pridnjestrovlje sa sukobom Rusije i Ukrajine?

Procjenjuje se da Rusija ima oko 1.500 vojnika u Pridnjestrovlju, koje Moskva naziva „mirovnim snagama“. Kijev je zabrinut da bi te snage mogle biti iskorištene za napad na Ukrajinu sa zapada.

Rusija je izvela vojne vježbe u regiji 2. februara i tada je rečeno da je rusko prisustvo od suštinskog značaja za zaštitu njihovih građana u toj oblasti i održavanje mira između Moldavaca i Pridnjestrovljana.

Ukoliko ruski predsjednik Vladimir Putin odluči da u nekom svojstvu uključi Pridnjestrovlje u rat, u otcijepljenom regionu imaju malo mogućnosti to odbiti, jer je PRidnjestrovlje ekonomski zavisno od Rusije, što uključujem i besplatan gas.

Koji su interesi Rusije u Pridnjestrovlju?

Državne novinske agencije su prošle sedmice citirale Rustama Minnekajeva, zamjenika komandanta ruskog centralnog vojnog okruga, koji je rekao da je cilj Rusije preuzeti kontrolu nad južnom Ukrajinom, što bi joj omogućilo pristup Pridnjestrovlju.

Nejasno je da li će ruska vojska, upletena u borbu za zauzimanje istočne Ukrajine, biti u stanju da zauzme više teritorija u južnoj Ukrajini i napreduje prema Moldaviji.

No, Rusija bi potencijalno mogla nastojati da iskoristi Pridnjestrovlje za pružanje medicinske pomoći i hrane, čuvanja konvoja i željezničke mreže te pružanja sigurnog prostora za opskrbu svojih trupa, popravku opreme i pregrupisavanje.

Ukrajinski predsjednik Volodimrr Zelenskyy upozorio je da je ruska invazija na njegovu zemlju samo početak i da Moskva ima planove da zauzme teritoriju i u drugim zemljama.

Da li je Moldavija članica NATO-a?

Moldavija nije dio transatlantskog vojnog saveza i nastoji ostati neutralna od svoje nezavisnosti, uz neutralnost sadržanu u njenom ustavu. Postoji zabrinutost oko sposobnosti Moldavije da se odbrani od potencijalne ruske invazije, ako Putin krene prema granici s Ukrajinom.

Međutim, prošlog mjeseca je nacija od oko 2,6 miliona stanovnika podnijela je zahtjev za pridruživanje Evropskoj uniji, zajedno sa Gruzijom i Ukrajinom.

Ima li Rusija ambicije u regionu?

Sedmicu nakon Putinove invazije na Ukrajinu, pojavio se video koji prikazuje Putina i bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka kako stoje pored mape koja je, čini se, označavala Pridnjestrovlje kao potencijalnu metu.

Zvaničnici u Bjelorusiji su kasnije rekli da je mapa bila greška.

Moldavija ima dugu istoriju dominacije Ruskog Carstva, a kasnije Sovjetskog Saveza. Međutim, od 1990-ih se udaljava od ruskog uticaja i polako se kreće ka Evropi.