Partneri sa Zapadnog Balkana pridružuju se Horizontu Europe

Komisija je potpisala sporazume o bližoj suradnji u istraživanju i inovacijama sa zapadnim Balkanom – Bosnom i Hercegovinom, Kosovom, Crnom Gorom, Sjevernom Makedonijom i Srbijom – kao i s Gruzijom i Izraelom. Za razdoblje 2021.-2027. dodijeljen im je status udruge Horizon Europe, europski program za istraživanje i inovacije vrijedan 95.5 milijardi eura. Istraživači, inovatori i istraživački subjekti osnovani u tim zemljama sada mogu sudjelovati, pod istim uvjetima kao i subjekti iz država članica EU.

Povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel rekla je: „Veoma sam zadovoljna što smo napredovali s našim sporazumima o pridruživanju s mnogo više partnera. Pridruživanje Horizon Europe od obostrane je koristi, za EU i za naše partnere, omogućavajući čvršću suradnju kako bismo potaknuli naše zelene i digitalne programe, kao i za privlačenje ulaganja u istraživanje i inovacije te stvaranje radnih mjesta i rast.”

Udruga Horizon Europe podržava 'Globalni pristup istraživanju i inovacijama' i ponovno potvrđuje predanost Europe razini globalne otvorenosti koja je potrebna za postizanje izvrsnosti, udruživanje resursa za brži znanstveni napredak i razvoj živahnih inovacijskih ekosustava. Osim Kosova, koje je novo u programu, partneri sa Zapadnog Balkana povezani su s Horizontom 2020, prethodnim istraživačkim i inovacijskim programom EU (2014.-2020.). Više informacija je dostupno ovdje. Od 2016. Gruzija je povezana s Horizontom 2020, a brojne uspješne priče proizašle su iz te suradnje u područjima kao što su zdravstvena i istraživačka infrastruktura. Više detalja je ovdje. Izrael je od 1996. povezan s Okvirnim programima EU-a za istraživanje i inovacije s vrlo visokim stopama sudjelovanja i višestrukim uspješnim pričama.