Otvorena hrvatska dionica autoceste na Koridoru Vc

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, predstavnici lokalne i državne uprave te predsjednica EBRD-a Victoria Zinchuk svečano su otvorili dionicu autoceste na Koridoru Vc u dužini od 17,5 km između mosta Halasica i Belog Manastira u Hrvatskoj.
Koridor Vc glavna je međunarodna prometna poveznica koja povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku sa Bosnom i Hercegovinom i Jadranskim morem. Većina rute od 702 km prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu i ključni je prioritet za EBRD i njene partnere, posebno Europsku uniju.
Dovršetak hrvatskog dijela Koridora Vc omogućit će punu integraciju istočnih područja slavonske regije u cestovnu mrežu i olakšati prometnu povezanost Hrvatske i Mađarske, pridonoseći gospodarskom razvoju šire regije.
EBRD je državnoj tvrtki za autoceste HAC dao zajam do 55 milijuna eura za izgradnju. Uz dionicu od 17,5 km, Banka također financira dionicu autoceste od pet km između Belog Manastira i mađarske granice, koja bi trebala biti dovršena 2024. Financiranje Banke nadopunjeno je kreditom od 52 milijuna eura od Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HAC).
Victoria Zinchuk je rekla: „Veliko nam je zadovoljstvo podržati dovršetak ovog transeuropskog koridora koji je prioritet za Hrvatsku i važan za razvoj regije Slavonije i Baranje. Nadovezuje se na uspješnu dugogodišnju suradnju između HAC-a i EBRD-a i veliki je korak prema ostvarenju europskih integracija.”
EBRD je do danas uložio više od 4,4 milijarde eura u Hrvatsku u 239 projekata. Aktivnosti Banke pokrivaju sva područja gospodarstva, ali su posebno jake u sektorima infrastrukture, poduzeća, financijskih institucija i energetike.