Otkazivanje posete Lavrova Srbiji – olakšanje za zvanični Beograd

Poseta ministra inostranih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova Beogradu otkazana je u nedelju nakon što su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zabranile službenim ruskim avionima ulazak u svoj vazdušni prostor.
Prema nerealizovanom planu, Lavrov je trebalo da se sastane sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ministrom spoljnih poslova Srbije Nikolom Selakovićem, predsednikom Narodne skupštine Ivicom Dačićem i patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.
Najava posete Lavrova usledila je samo nekoliko dana nakon što su se Vladimir Putin i Aleksandar Vučić dogovorili da Rusija nastavi da snabdeva Srbiju prirodnim gasom. Vučić je tada novi trogodišnji aranžman ocenio kao veoma povoljan za Srbiju.
Slučajno ili ne, poseta Lavrova bila je planirana samo tri dana pre nego što je nemački kancelar Olaf Šolc trebalo da stigne u Srbiju. Smatralo se da je dolazak Lavrova na proslavu Dana Rusije u Beograd, prisustvo jednog od Putinovih najbližih saradnika na Balkanu, svakako poruka Evropi i Americi.
Reakcije na otkazivanje posete ne prestaju da stižu. Ako je verovati informacijama iz Kremlja, dogodilo se nešto što nisu mogli ni zamisliti. Zatvaranje neba zemalja regiona za ruskog ministra je "neprijateljska akcija", koja može izazvati "određene probleme". Lavrov je ocenio da je takva odluka "bez presedana".

"Možemo reći da je suverenoj državi (Srbiji) uskraćeno pravo da vodi svoju spoljnu politiku", rekao je Lavrov, napominjući da se "zatvoreni Balkan" stvara po nalogu Amerike, dodajući da "niko neće moći da uništi odnose Rusije i Srbije”.
Reakcije Kremlja nisu bile samo oštre nego i preteće. Nezadovoljan otkazivanjem posete Lavrova, direktor Ruske Državne svemirske agencije Dmitrij Rogozin, uz niz uvreda na račun Bugara, Rumuna i Crnogoraca, upitao ih je da li znaju šta je dobar "Sarmat", misleći na novi tip ruskog interkontinentalnog balističkog projektila. “Sarmatu” nije potrebna nikakva dozvola za let.
U Srbiji je prvi reagovao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je rekao da „duboko žali zbog opstrukcije posete velikog i dokazanog prijatelja Srbije“. Dodao je da oni koji su sprečili dolazak Lavrova ne žele mir i da su "sanjali poraz Rusije".