Okupatori su silovali i zarobljavali ljude u svim krajevima Ukrajine

Slučajevi silovanja otkriveni su na teritorijI cijele Ukrajine koje su Oružane snage Ukrajine oslobodile od ruskih okupatora. Konkretno, silovanje je zabilježeno u oblastima Herson, Harkov, Černihiv, Kijev, Donjeck i Lugansk.

Ovakvi zločini počinjeni su nad ženama, muškarcima, starcima, adolescentima i djecom. Ovo je objavila vladina povjerenica za rodnu politiku Kateryna Levchenko.

Ona je istaknula važnost dokumentovanja ovakvih zločina nad civilima. Također je potrebno identificirati ne samo žrtve, već i okupatore koji su ih počinili.

"Seksualno nasilje tokom rata je ratni zločin ili zločin protiv čovječnosti koji nema zastaru. Za ove zločine odgovorni su i trebaju biti kažnjeni ne samo direktni silovatelji, već i njihovi komandanti, vojni i politički vrh Ruske Federacije. Takve naredbe su izdate ili su prećutno dali saglasnost na mučenje i nasilje nad građanima Ukrajine“, rekla je Levčenko.

Sve žrtve mogu prijaviti slučajeve nasilja vladinoj telefonskoj liniji 15-47 ili aktivistima za ljudska prava La Strada-Ukrajina 116-123 (sa mobilnih telefona). Levčenko je pozvala sve žrtve da ne šute, već da prijave zločine.

Treba napomenuti da Kateryna Galyant, psiholog u medicinskoj mreži Dobrobut, radi sa tri Ukrajinke koje su bile žrtve nasilja od strane ruskih okupatora. Riječ je o djevojkama starosti od 16 do 20 godina. Kažu da su nakon iskustva silovanja poželjele podijeliti teret sa sebe.

Gallant je savjetovala ljudima čiji su rođaci možda žrtve silovanja da ne vrše pritisak na njih. Žrtvama se mora pružiti mir i sigurnost. Ne smije se vršiti nikakvo dodatno nasilje, kao što je prisilno odvođenje policiji ili ljekaru.

Dva ruska vojnika su 3. aprila silovala stanovnicu Hersona Olenu (ime žrtve je promijenjeno), majku četvero djece.

Ruski vojnici silovali su djecu tokom okupacije naselja u blizini Kijeva. Počinili su neka krivična djela pred roditeljima maloljetnih žrtava.

U Harkovu je ruski agresor nedelju dana seksualno zlostavljao 29-godišnju devojku, a zatim pucao u njenu stariju majku. Žena je bila teško bolesna, a kćerka je brinula o njoj posljednjih godina.