Odjeci sankcija u Kini i "stabilna" ruska ekonomija u krizi

Kraj aprila i početak maja bit će naporni s obzirom na najave pada ruske ekonomije.

Nakon izbora u Francuskoj, Evropska unija će odobriti šesti paket sankcija, koji bi, obično koordiniran s američkim i britanskim mjerama, trebao barem djelomično okončati finansiranje naftom rata Rusije protiv Ukrajine. Ubrzo nakon toga uslijedit će – nemogućnost plaćanja vanjskog duga Rusije.

Prije nego do toga dođe stupit će na snagu ranije odobrene sankcije, koje će Rusiji ukinuti stare finansijske izvore za vođenje ratova, što sve zajedno prisiljava ruske zvaničnike da traže nove eufemizme za krizu, kako ne bi uplašili "obične Ruse".

U međunvremenu, ekonomski pad Rusije se nastavlja, novi val sankcija se približava, a ruski milijarderi traže da ih se ne smatra Rusima. Šta se promijenilo tokom vikenda?

 

Brodovi idu prema "Moskvi", dok kamioni stoje

Nekoliko dana prije subote, 16. aprila, stotine kamiona sa ruskim i bjeloruskim registarskim oznakama stajali su na graničnim prelazima između EU i Bjelorusije, koji moraju napustiti teritoriju Evropske unije. Vozači su ponekad čekali danima da dođu do carinskog punkta. Očekivano, nisu svi uspjeli doći do carine.

Stotine kamiona iz Rusije i Bjelorusije vjerovatno nisu stigli napustiti teritoriju Evropske unije, jer se u posljednjim satima prije isteka roka, red na poljsko-bjeloruskoj granici protezao čitavih 80 kilometara i nije bilo šanse da se svi vrate prije 16. aprila.

Najvjerovatnije su hiljade drugih kamiona iz Rusije i Bjelorusije još uvijek u EU. Iako se ne zna tačno kakva će biti kazna za prekršaj, nisu isključena čak ni hapšenja onih koji se zateknu na teritoriji EU.

Osim toga, 17. aprila u svim zemljama Evropske unije koje imaju morske ili riječne luke stupila je na snagu direktiva EU o zabrani ulaska u luke brodovima povezanim sa Rusijom. Peti paket sankcija trenutno uključuje 2.873 trgovačka broda pod ruskom zastavom kojima će biti zabranjeno da uplove u EU luke.

Istovremeno, državama članicama EU je dozvoljeno da predvide opravdane izuzetke, za brodove koji prevoze energiju, hranu i farmaceutske proizvode u

zemlje EU. Iako EU još nije zabranila rusku naftu i gas, pojedine zemlje su samostalno već uvele ograničenja.

U Italiji, naprimjer, vjeruju da se energetska ovisnost o Rusiji može smanjiti brže nego što je ranije najavljeno iz EU, zahvaljujući diversifikaciji i umjerenom smanjenju temperature grijanja za jedan do dva stepena.

U međuvremenu, Putin je odlučio "spasiti" ruske akcije, koje su se već našle na udaru na stranim berzama. Zbog toga je potpisao zakon koji obavezuje sve ruske kompanije da se povuku sa deviznih berzi i plasiraju svoje akcije u Rusiji u roku od 10 dana.

 

Rječnik eufemizama za krizu i odjek u Kini

Najviši ruski zvaničnici nastavljaju tražiti nove izraze koji mogu opisati nadolazeću krizu, a ne izazvati nemire u javnosti. Kriza koju je Rusija sama izazvala kada je odlučila objaviti rat mirnoj Ukrajini dogodit će se u državi agresoru u drugom ili trećem kvartalu ove godine.

Kako je to nazvala guvernerka Centralne banke Ruske Federacije Elvira Nabiulina, zemlju očekuju "strukturne transformacije", jer ekonomija zbog rezervi neće moći još dugo opstati. Sankcije su u velikoj mjeri uticale na finansijsko tržište, "ali će sada imati sve veći uticaj na ekonomiju".

Iako Putin do sada nije vidio nikakve "promjene", on i dalje govori Rusima kako je zemlja izdržala "neviđeni pritisak sankcija sa Zapada". I nema veze što je ostalo još dvije sedmice do neizvršenja obaveza Ruske Federacije - do 4. maja. "Privredna specijalna operacija" ide po planu.

Ali sankcije ne pogađaju samo Rusiju. Od ruske invazije na Ukrajinu, svjetski fondovi i kompanije sve više smanjuju svoja ulaganja u Kinu. Samo u martu, globalni fondovi su prodali više od sedam milijardi dolara vrijednih dionica u Hong Kongu, kao i 14 milijardi dolara kineskog javnog duga u posljednja dva mjeseca i smanjili svoje kreditne zalihe.

Činjenica je da su obim i brzina sankcija koje su uvedene Rusiji natjerale mnoge da preispitaju odnos Zapada prema Kini. Investitori su zastrašeni vezama Kine sa agresorom, a primjer Rusije pokazuje da jake trgovinske veze ne garantuju diplomatsku sigurnost.

 

Rusi izbegavaju Rusiju

U međuvremenu, čak i Rusi izbegavaju Rusiju. Određeni broj milijardera povezanih sa Rusijom ne želi da ih Forbes naziva ruskim državljanima, fokusirajući

se na državljanstva drugih država koja imaju. Trend je to koji je sve prisutniji posljednjih sedmica.

Konkretno, to su tražili osnivač VKontakta i Telegrama Pavel Durov, osnivači Playrixa Igor i Dmitrij Bukhmani, suosnivač Revoluta Mikola Storonski i investitor Jurij Milner.

Forbes navodi da je takvih zahtjeva bilo i ranije, ali je broj naglo porastao u posljednjih nekoliko mjeseci.

Čini se da se ni geopolitički prijatelji ne žele da ih se povezuje sa Rusijom, jer ne žele javno da priznaju da su pristali kupovati gas za rublje.

Barem ruske banke ne mogu zazirati od svojih ukrajinskih "kćeri", čijih 26 milijardi grivna Ukrajina planira uskoro nacionalizirati - ostala je samo odluka Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu i potpis predsjednika.

 

200.000 stanovnika Moskve ići će na berzu rada

Nemilosrdni i besmisleni rat Rusije protiv Ukrajine nastavlja stvarati realne izglede da građani zemlje agresora izgube posao. Posljednjih dana francuski kozmetički brend L'Occitane zatvorio je sve svoje radnje u Rusiji, a finski proizvođač boja Teknos zaustavio je pogon. Izlaskom ove dvije kompanije Rusi će izgubiti najmanje oko hiljadu radnih mjesta.

Osim toga, kompanije ne žure s otvaranjem planiranih novih radnji. Prije nekoliko dana, nekoliko velikih ruskih prehrambenih lanaca prijavilo je da su zamrznuli planove za otvaranje novih prodavnica. To znači da će na tržištu rada biti manje slobodnih radnih mjesta.

Čak ni zvaničnici Rusije ne mogu poreći porast nezaposlenosti. Tako je gradonačelnik Moskve prognozirao da će u glavnom gradu Rusije oko 200.000 ljudi ostati bez posla zbog povlačenja stranih kompanija. Nema odgovarajućih novih radnih mjesta na koja bi se mogli zaposliti pa im se nudi prekvalifikacija ili društveni rad.

Ovaj negativni trend ne spašava ni praksa nekih kompanija, poput Googlea, JPMorgana, Goldman Sachsa, McKinseya ili Vise, da svoje ruske zaposlene premiještaju u druge zemlje. Stoga bi se procjene analitičara o dva miliona ruskih državljana koji bi mogli ostati bez posla mogle ostvariti.

Još više problema za zaposlene može stvoriti poreska optimizacija za ruske kompanije. Prvi primjer već postoji. Ruski operater tankera za naftu i gas Sovcomflot bio je primoran zatvoriti svoju finansijsku "kćerku" u ofšor zoni Kipra zbog sankcija.

Čak su se i prilike da Rusi odvrate pažnju od razočaravajuće ekonomske realnosti pogoršale: u ponedjeljak je Paramount studio prestao sa emitovanjem svojih zabavnih kanala u Rusiji, kao što su ParamountComedy, MTV i Nickelodeon, a ruski AppStore je povukao Spotify.