Nova žrtva: Litvanija je trebala postati dodatak Ruske Federacije. Ali to ne ide. Zato je Kremlj ljut

Nakon što je Litvanija blokirala tranzit robe kroz Litvaniju do Kalinjingrada, Rusija je  zaprijetila nasiljem i blokadama. Ali blokada tranzita kroz Litvaniju nije uzrok histerije u Ruskoj Federaciji. 
Zadovoljiti makar i jedan zahtjev teroriste danas, već sutra će ga učiniti još odvažnijim i okrutnijim, podstaknuti mu apetit. A čuvati su slabiji i ranjiviji.
Nova žrtva terorista je Litvanija.
I iako se može činiti da je riječ o tranzitu robe preko Litvanije u ruski grad Kalinjingrad, u stvari, sve je mnogo dublje i ozbiljnije - govorimo o suverenitetu, integritetu i nezavisnosti Litvanije.
Od raspada Sovjetskog Saveza, Rusija je sebi postavila cilj da pretvori Litvaniju u tranzitnu zemlju – svoj dodatak, teritoriju između dva dijela Rusije. Zemlja koridora bez prava suvereniteta nad svojom teritorijom. 
Rusija je tražila eksteritorijalnost u svemu: počevši od robe, do ljudi i trupa i opreme.
Litvanija se herojski opirala, čak i kada su članice Evropske unije tražile od Litvanije ustupke prema Rusiji, tokom pristupanja zemlje EU.
Današnja vještačka histerija u Rusiji oko blokiranja tranzita robe je nastavak ove borbe.

Rusija je znala još kada je Evropska unija usvojila četvrti paket sankcija da će posljedice biti upravo takve. Kalinjingrad je direktno spomenut u regulatornim dokumentima.
Ali Ruska Federacija je čekala do posljednjeg trenutka da manipulativno podstakne nasilje i prijeti štrajkovima.
Pravljenje izuzetka od sankcija za robu koja se kreće kroz teritoriju Litvanije je upravo ono što Rusiji treba da poveća svoju moć nad ovom zemljom i potkopa njen suverenitet i pripadnost EU porodici.
Sada, kako bi porazila EU, Rusija će imati dovoljno posebnih prava na litvansku zemlju i slabost Evrope, koja će pristati da ih odobri kao odgovor na prijetnje.
Ali to je samo od danas. Neće proći ni nekoliko dana pre nego što Rusija ponovo dođe po slijedeći plijen.
Vrijedno je učiniti samo jedan jedini ustupak teroristu, a nećete ga se moći riješiti još dugo, a skupo ćete platiti ovu grešku.
Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda već je upozorio da bi ublažavanje sankcija značilo "umirivanje". A američki predsjednik Joe Biden je beskompromisno i bez žalbe rekao da će SAD braniti svaki pedalj teritorije NATO-a.  
EU je zajedno savladala mnoge različite izazove tokom četiri mjeseca rata koji je Rusija započela protiv Ukrajine.
Ruska Federacija je usavršila svoju ucjenu i terorizam kako bi pronašla ranjivo mjesto unutar Evropske unije i tamo udarila. Određivanje Litvanije kao posebne teritorije izuzete od dijela sankcija sada je upravo ranjivo mjesto gdje Rusija računa na slabost EU.

Zadatak EU je da učini suprotno – da ojača Litvaniju, pretvori je u tvrđavu i liši Moskvu svake nade da bi jednog dana Litvanija, čak i teoretski, mogla postati njen koridor.