Njemačka donirala termovizijske kamere za noćno osmatranje

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić i njemački amabasador u BiH Margret Ueber potpisali su danas sporazume o donaciji deset termovizijskih kamera za noćno osmatranje, ukupne vrijednosti 140.000 evra, koje će se koristiti pri nadzoru granice.

Galić smatra da će donirana oprema doprinijeti efikasnijoj borbi protiv svih oblika prekograničnog kriminala.

On je zahvalio Ueberovoj i Vladi Njemačke za nesebičnu podršku u radu i razvoju ove policijske agencije, što je značajno ojačalo kapacitete Granične policije BiH.

"Od osnivanja ove policijske agencije, prijateljska zemlja Njemačka prati naš rad i djelovanje na granici i, u skladu s našim potrebama, donira opremu koju možemo svakodnevno koristiti", rekao je Galić.

Ueberova je istakla da je posljednjih godina Njemačka donirala opremu Graničnoj policiji BiH ukupne vrijednosti od gotovo 9,8 miliona KM, te da se novom donacijom nastavlja dugogodišnja bliska saradnja Savezne policije i Granične policije BiH.

Ona je istakla da su termovizijske kamere važan instrument pri nadzoru granice, a samim tim i u borbi protiv ilegalnih migracija i organizovanog kriminala, saopšteno je iz Granične policije BiH.

Ueberova je najavila da će Vlada Njemačke i u narednom periodu biti partner Graničnoj policiji BiH i podržavati njen dalji razvoj, te zahvalila rukovodstvu ove policijske agencije za uspješnu saradnju.

Ona je napomenula da je Njemačka sprovela i brojne obuke za pripadnike Granične policije BiH.

Galić i Ueberova poptisali su sporazume u glavnoj kancelariji Granične policije BiH.