Ambasadorica Uebber naglasila je kako je ovo samo jedna kap u moru onoga što je ustvari potrebno BiH i medicinskoj struci.

- Ovom donacijom želimo da stavimo znak te da pokažemo solidarnost Njemačke s partnerima u Bosni i Hercegovini i iskreno se nadamo da nam je to i pošlo za rukom - istakla je Uebber.

Dodala je kako se također nada će se veoma brzo razviti vakcina protiv koronavirusa te da će uskoro doći kraj pandemiji, a do tada, dodala je, potrebno je da se svi pridržavamo donesenih pravila i propisa.

Direktor Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ante Kvesić zahvalio je na donaciji te kazao kako je uistinu zadovoljstvo imati prijatelje koji prepoznaju i mogu pomoći u ovako teškim vremenima.

- Danas smo dobili dva vrhunska nova respiratora ali, nažalost, bojimo se da će nam ih trebati još. Nadam se, ipak, da će prevladati razum kod ljudi i da će postati svjesni da svi moraju pomoći da ovu priču zaustavimo. Mi ćemo do tada sa svoje strane napraviti sve što možemo - poručio je Kvesić.

Inače, Njemačka je bolnicama širom Bosne i Hercegovine donirala 12 respiratora proizvođača Dräger ukupne vrijednosti 350.000 eura. Osim Mostara, respiratori su donirani bolnicama u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici, Tuzli i Novoj Bili.