Nije samo Evergrande. Manji kineski investitori za nekretnine u problemima

Kineska vlada je najavila da se uključuje kako bi upravljala dužničkom krizom u firmi Evergrande koja se bavi razvojem nekretnina, ali to ne znači da je u sektoru stanje sređeno.

Gigant nekretnina, nekada drugi po veličini kineski investitor po prodaji, bori se sa gomilom neizmirenih dugovanja koja se procjenjuju na 300 milijardi dolara, prema S&P Global i Fitch Ratings. Sada će se "aktivno sarađivati" sa kreditorima kako bi ublažil rizike i zaštitili interese zainteresovanih strana, saopćeno je iz Evergrande u saopćenju objavljenom sredinom decembra.

Problemi Evergrandea držali su investitore širom svijeta na ivici nestrpljenja, jer se plaše da bi njegov kolaps mogao negativno uticati na kineski sektor nekretnina i na kraju poslati svijet u finansijsku krizu. Kinesko tržište nekretnina čini četvrtinu BDP-a zemlje, sa iznosom od 15 biliona dolara.

I brojne druge kineske kompanije koje se bave nekretninama, iako ne tako velike kao Evergrande, također su u problemima.

Kineska kompanija za razvoj nekretnina Kaisa je izdala najviše dolarskih obveznica nakon Evergrandea. Došlo je do bankrota i u toku su razgovori o restrukturiranju.

Kaisa sa sjedištem u Shenzhenu je drugi po veličini izdavalac dolarskih obveznica u sektoru nekretnina nakon Evergrandea, saopćila je u prijavi berzi 20. decembra da je propustila isplate nekoliko starijih dugovanja u vrijednosti od oko 400 miliona dolara i da je u pregovorima sa vlasnicima obveznica o restrukturiranju duga.

Propuštena isplata pokrenula je proviziju za neispunjavanje obaveza za njene offshore obveznice od 12 milijardi dolara. Ova kompaniju je poznata po projektima urbane obnove.

Iz kompaniju Kaisa je saopćeno da bi propuštena plaćanja mogla ubrzati zahtjeve povjerilaca za otplatu, iako do sada nije dobila takva obavještenja. Od početka godine dionice te kineske kompanije izgubile su oko 75 posto vrijednosti. Međunarodna agencija za rejtinge Fitch smanjila je kreditni rejting Kaise i njezina većeg konkurenta i upozorila na neispunjavanje obveza.

Shimao je bio snažan zajmoprimac, ali sada je pod pritiskom

Shimao, kompaniju sa sjedištem u Hong Kongu, bio je jedan od 20 najboljih kineskih developera prošle godine i nekada se smatrao jednim od najjačih zajmoprimaca u sektoru, prema pisanju Bloomberge.

Ali zabrinutost oko prodaje imovine i otkazanih ugovora o stanovima uzburkala je već nervozna tržišta, uzrokujući nagli pad njenih obveznica i dionica ranije ovog mjeseca, izvijestio je Reuters.

Problemi kompanije Shimao su uzrokovani prodajom podružnice firme za upravljanje imovinom sestrinskoj kompaniji, a tu prodaju je dovela u pitanje Šangajska berza, navodi Reuters. Državna televizija je, također, izvijestila da kupci kuća koji su platili neke od stanova kompanije nisu bili u mogućnosti da im se prenese vlasništvo, jer su stambene jedinice bile založene kao kolateral.

Događaji su izazvali zabrinutost u vezi sa razmjerom Shimaove krize novca. Moody's i Fitch su u decembru snizili rejting kompanije - što bi zauzvrat moglo otežati firmi da se zaduži u budućnosti.

China Fortune Land Development je u martu platio obveznicu od 530 miliona dolara, ali problemima ove kompanije se ne nazire kraj.

Iz kompaniju je 16. decembra saopćeno da nisu bili u mogućnosti kontaktirati menadžera novca kojem je povjereno 313 miliona dolara za ulaganje, prema dokumentaciji Šangajske berze. Kompanija sa sjedištem u Pekingu prijavila je slučaj policiji.

Novac je dat China Create Capitalu 2018. za ulaganje u finansijske proizvode, navodi se iz Fortune Land.

Kompanija sa sjedištem u Pekingu obećala je da će "aktivno sarađivati" sa vlastima u istrazi i štititi interese kompanije i dioničara, dodaje se u saopćenju.

Nekoliko manjih kompanija, uključujući Fantasia, Modern Land i Sinic Holdings, također je kasnilo sa otplatom dugovanja posljednjih mjeseci.

Sve to se dešava u trenutku kada se kriza sa novcem proširila, sa uplašenim bankama i finansijskim institucijama koje su počele obustavljati nove kredite investitorima.

Najmanje jedna je najavila odgodu - Fantasia je uspjela produžiti rok dospijeća jedne od svojih onshore obveznica tek prošle sedmice, navela je kompanija u prijavi na berzi.

Peking pokušava spriječiti posljedice

Čini se da kineska vlada hoda po žici - nagovijestila je da neće biti direktne pomoći za Evergrande, ali regulatorne vlasti su nastojale uvjeriti investitore da će značajnije posljedice biti spriječene.

Vlasti su zatražile od državnih firmi i investitora za nekretnine koje podržava država da kupe dio imovine Evergrandea, javio je Reuters u septembru. Peking je, također, zatražio od nekih banaka da izdaju više kredita kompanijama za nekretnine kako bi ublažile dio krize gotovine u sektoru, objavio je Reuters u novembru.

Neki investitori vide dugoročne prilike na tržištu, čak i usred neizvjesnosti.

Singapurski GIC, koji upravlja sedmim najvećim državnim fondom na svijetu prema imovini pod upravljanjem, rekao je Bloombergu u decembru da ostaje uvjeren u kineski sektor nekretnina. Izvršni direktor GIC-a Lim Chow-Kiat rekao je za medije da Peking neće dozvoliti da stvari "izmaknu kontroli", ali bi investitori trebali razmotriti gdje će uložiti svoj novac.