"Ne napuštamo svoje: samo njihove leševe." Kako Rusija razbacuje tijela svojih vojnika

Putinova vojska ponavlja sramotni "čečenski scenarij" u Ukrajini

"Rusi ne sahranjuju Ruse", "Mi svoje ne napuštamo. Samo njihove leševe", ovo su neki od napisa na transparentima tokom protesta u Rusiji 8. marta 2022.

 

„Tamo, na trgu Minutka u Groznom, bilo je leševa u augustu. Ruski leševi. Čitavi rezervoari spaljenih leševa. I tako su stajali spaljeni. Ležali su i nespaljeni ostaci. Raznosili su ih psi. Naše žene su plakale nad njima. Zatim su pokopani." Ovu užasnu sliku dijeli Salman iz Groznog, čije je riječi zabilježila poljska novinarka Kristina Kurczab-Redlich u svojoj knjizi Pandroshka.

Čovjek je govorio o periodu Prvog čečenskog rata (1994-1996) - izdaji koju je počinilo Jeljcinovo rukovodstvo nad Čečenijom.

Evo još jednog dodira antiljudskog ludila tih vremena, koji odjekuje posljedicama sadašnje "specijalne operacije" Rusije protiv ukrajinskog naroda. Ujutro 6. augusta 1996. čečenske trupe su započele ofanzivu protiv ruskih trupa skoncentrisanih u Groznom. Okruženi Rusi su masovno umirali.

Ono što je važno: muslimani moraju na dan smrti sahraniti mrtve, predajući tako njegove zemaljske ostatke Allahu. Tom prilikom komandant čečenskih jedinica Aslan Mashadov je tri puta prekinuo borbu i predložio komandantu ruske vojske da položi oružje kako bi Rusi mogli pokupiti mrtve. Kao odgovor, general Rohlin je tri puta izjavio: "Idite u..., to nije vasa stvar." U isto vrijeme, Čečeni su prenosili tijela svojih mrtvih drugova u pozadinu, rizikujući vlastite živote.

U ratu protiv Ukrajine rusko rukovodstvo je nosilo istu "smrtnu masku" svoje vojske. To je bilo posebno uočljivo u prvim danima žestokih borbi za ukrajinske gradove, gdje je ruski okupator pretrpio velike gubitke. Polja, puteve i ulice naših gradova prekrivali su leševi ruskih vojnici.

Nekoliko dana ili čak sedmica, uglavnom mladići koji su otišli izvršavati Putinove zločinačke naredbe ležali su na hladnom ukrajinskom tlu. Na nekim mjestima još uvijek postoje ljudskim leševi koji nisu sahranjeni. Kao što je vojnik iz Sjeverne Osetije Aslanbek Muhtarov, čije je telo ležalo na bojnom polju u Ukrajini... 2,5 sedmice! Nova "potraga" počela je 13. marta i odmah je dala rezultate. Uostalom,

Oseti su uključeni u potragu za zamjenikom ruskog ministra odbrane Ruslanom Calikovom.

A gdje je nestalo 45.000 plastičnih kesa za leševe koje je rezervisala uprava?

Postalo je apsurdno kada je desetog dana rata u Ukrajini Vijeće ministara Ukrajine razvilo i odobrilo proceduru za prikupljanje leševa poginulih vojnika države agresora ( Ruska Federacija) i ilegalnih oružanih grupa koje su okupirale teritorije u nekim oblastima Donjecke i Luganske oblasti.

Sada ubijene ruske vojnike identificira specijalna komisija, u kojoj su predstavnici terorističkih snaga, Nacionalne garde, Nacionalne policije, SES-a, Biroa za sudsku medicinu, istražitelji, dobrovoljci i svećenici. Zatim ukrajinska strana predaje tijela Rusiji.

Ispostavilo se da "neonacistička vlada", kako je Putin naziva, u potpunosti provodi principe humanizma protiv neprijatelja koji ubija civile i baca bombe na Harkov i Mariupolj. U međuvremenu, moskovski tiranin je u histeričnoj potrazi za novim "topovskim mesom".

Prema poslednjim zvaničnim podacima, onesposobljeno je 30 posto ili 55,7 hiljada pripadnika ruske vojske koja je izvršila invaziju na teritoriju Ukrajine. Od toga je ubijeno 13,8 hiljada vojnika, a ranjeno 41,4 hiljade. Zarobljeno je još oko pola hiljade vojnika.

Još jedna upečatljiva statistika je da su u skoro tri sedmice rata protiv Ukrajine, gubici Rusije premašili broj poginulih u dva čečenska rata: 13.801 vojnik naspram 12.467 vojnika ubijenih u tri godine rata u Čečeniji.

***

Jedan poznati Rus je jednom rekao: „Rusija je oduvijek slabo poznavala svoju istoriju. Uvijek je odgajana na pobjedama, nikad na porazima. U stvari, porazi su najbolji učitelji. Ali narod nije kriv, iako su to sami uradili."

Posljedice Putinovog rata protiv Ukrajine, ako ne sada, onda sa vremenom, trebale bi izgurati Ruse iz njihove uljuljkanosti. Uostalom, koliko god moćna bila ruska "zombi kutija", ona je pukla (pozdrav Marini Ovsjanikovoj!)...