NATO, Ukrajina i Rusija. Kako se promijenio odnos snaga

Ako Rusija povrati svoju vojnu nadležnost, prvobitni strahovi Alijanse će ostati

Dio uobičajene percepcije rusko-ukrajinskog rata je da je kriza, koja je počela tako što je Putin tražio načine da oslabi NATO i potkopa njegovu odlučnost, na kraju ojačala Alijansu. Sjedinjene Američke Države su pokazale vodstvo i održale savez. Zemlje koje zaostaju u ulaganju u odbranu hitno revidiraju svoje budžete. Dodatne snage se prebacuju u države koje se graniče sa Rusijom. Finska i Švedska sada ozbiljno razmatraju ulazak u Alijansu. Iako je Ukrajina bolno shvatila da bi bilo bolje biti članica NATO-a, jer bi imala koristi od direktnije vojne intervencije, Alijansa je barem odbila da podrži zahtjeve Rusije da se vrata NATO-a zauvijek zatvore za nove članice.

Ukrajinska procjena možda je manje optimistična. Prema njihovim riječima, ovaj rat, koji je počeo aneksijom Krima, počeo je prije osam godina. A za to vrijeme, ključne evropske sile, uključujući Njemačku, nisu se uspjele odviknuti od ovisnosti o ruskoj nafti i plinu, a sada nastavljaju osiguravati Rusiji prihode za finansiranje rata. Dok su neke zemlje NATO-a bile aktivne i velikodušne u svojim zalihama vojne opreme i zaliha, druge su bile spore i škrte, čak i nakon što su svi užasi ruske kampanje postali poznati. Ukrajina brani zapadne vrijednosti od ruskog pritiska. Istovremeno, Putin i dalje tvrdi da Ukrajina djeluje samo kao agent SAD i njihovih saveznika i da oni podržavaju svaki njen potez. Predsjednik Zelensky o tome može samo sanjati.

 

Odlični pristupi

 

Zapravo, glavna uloga Alijanse u osiguravanju kolektivne zaštite država članica do sada je bila uspješna. Postignuta je vitalna saglasnost svih članica o ključnim principima, uključujući poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, i pravo da poduzme vlastite sigurnosne mjere. Međutim, sada moramo osigurati da Ukrajina zadrži taj suverenitet i teritorijalni integritet i zaustavi rusku invaziju.

Nije bilo odgovora na ovo pitanje kako najbolje podržati Ukrajinu u njenoj borbi za opstanak, ali su predloženi različiti nacionalni pristupi. Baltičke države i Poljska, naprimjer, bile su na režimu "rekao sam ti", podsjećajući na brojna upozorenja

koja su davali o Putinovoj nepouzdanosti i predatorskoj prirodi. U Mađarskoj Viktor Orban, jedini Putinov prijatelj u NATO-u i EU, nije mogao izbjeći osudu ruske agresije, ali se usprotivio prijedlozima za oštrije ekonomske mjere. Za većinu država članica, pozicija EU je važna, jer se preko Evropske unije (koja uključuje i članice koje nisu članice NATO-a) mogu dogovoriti o sankcijama.

U međuvremenu, Ujedinjeno Kraljevstvo je lider u isporuci vojne pomoći Ukrajini. Kao primjer jednog od najznačajnijih geopolitičkih koraka Ujedinjenog Kraljevstva u određenom vremenskom periodu može se navesti nabavka protivtenkovskog oružja i osnovne opreme nekoliko sedmica prije početka neprijateljstava. Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno sa SAD, također je aktivno upozoravalo na opasnost od rata, otkrivajući da je svjesno planova Rusije da kontrolira ukrajinsku vladu nakon invazije. Naprotiv, Francuzi i Njemci doveli su u pitanje ono što smatraju alarmantnim procjenama (sjetimo se procjena koje su date dvije decenije ranije koje su dovele do rata u Iraku) i insistirali na tome da imaju posebnu odgovornost da održavaju otvorene kanale komunikacije sa Putinom zbog uloge koju su igrali u sporazumima iz Minska 2014. i 2015. godine.

SAD su donijele ključnu odluku da podijele ono što znaju o ruskim planovima i mogućnostima za invaziju, pa čak i najavile kada je invazija bila neizbježna. Prije toga, State Department je radio sa ruskim Ministarstvom vanjskih poslova kako bi otkrio postoji li diplomatsko rješenje koje ne bi napustilo ključne principe. Iako su identificirane neke marginalne oblasti kompromisa, SAD nisu mogle učiniti ustupke kako bi ispunile ekspanzivne zahtjeve Moskve. Kako je veći dio ruske prijeratne diplomatije bio smetnja, nije iznenađujuće da su ovi i drugi razgovori između NATO-a i Rusije dali tako malo. Međutim, američki diplomatski napori i dalje su važni u kontekstu NATO-a.

Alijansa je bila na ivici opstanka kada je Donald Trump bio predsjednik SAD. Trump nije volio saveze općenito, a posebno NATO. U njemu je vidio strukturu koja je omogućila bogatim evropskim zemljama da iskoriste američku velikodušnost. Imao je malo vremena za druge zapadne lidere i nije krio da se divi autokratama kao što su Putin i Xi Jinping, koji su uspjeli postati doživotni predsjednici, postignuće koje se nadao da će i on ostvariti. Istovremeno, prva godina predavanja Joe Bidena u SAD nije bila sasvim ohrabrujuća. Njegov glavni prioritet bio je obuzdavanje Kine, za koju se činilo da je zahtijevala manje pažnje prema Evropi, a loše je prošao u svojoj prvoj krizi povlačenja trupa iz Afganistana bez konsultacija sa saveznicima o svojim planovima.

 

U iščekivanju pobjede Rusije

 

U prvim satima pa čak i danima rata, misli Evropljana su jurile naprijed - ka budućim posljedicama pobjede Rusa. Bilo je teško povjerovati da će Ukrajinci dugo izdržati. Jedan od scenarija o kojima se najviše raspravljalo bilo je rusko zauzimanje velikih gradova kada Zelensky pobjegne da formira vladu u egzilu.

Uprkos pesimizmu u pogledu sposobnosti Ukrajine da se brani u konvencionalnom ratu, priznato je da je malo vjerovatno da će stanovništvo prihvatiti kvislinški režim ako bude nametnut. Otpor naroda se mogao očekivati, a to bi moglo dovesti do pobune punog razmjera. Ako se to dogodi, bit će mogući i drugi scenariji, uključujući napore Rusije da spriječi kretanje oružja i dobrovoljaca iz Poljske i Slovačke u Ukrajinu, što bi moglo dovesti do sukoba na i oko njihovih granica. Da je Rusija uspjela smiriti Ukrajinu, izgledi bi bili još alarmantniji. Zajedno sa Bjelorusijom postala bi dio obnovljene Velike Rusije. Suprotstavljajući se pokušaju NATO-a da se približi Rusiji, Putin će sada Rusiju približiti NATO-u.

Invazija je imala četiri neposredne posljedice po zapadne zemlje. Prvo, bilo je potrebno zadovoljiti humanitarne potrebe velikog broja izbjeglica koje pokušavaju pobjeći od borbi. Drugo, morali su poslušati predratna upozorenja i pokazati neodobravanje uvođenjem novih ekonomskih sankcija Rusiji i Bjelorusiji. Treće, morali su ozbiljno razmišljati o vlastitoj sigurnosti.

Ako bude uspješan, Putin će biti još sigurniji u vojsku kao kredibilno sredstvo politike. To je značilo da je kratkoročno potrebno ojačati odbrambene sposobnosti NATO saveznika koji su blizu Rusiji i pripremiti se za dugoročne tenzije. To bi zahtijevalo jačanje Alijanse i povećanje izdataka za odbranu. Oslanjajući se oštro na bivšu politiku Njemačke, kancelar Olaf Scholz je rekao da će potrošnja za odbranu porasti na dva posto, što je do sada bilo retoričko obećanje.

Četvrti politički problem bio je koliko je Ukrajini potrebna vojna pomoć. Prve sumorne procjene dovele su do oklijevanja oko pomoći Ukrajini u dodatnim vojnim zalihama. Koja je svrha predaje opreme koja stigne prekasno da bi bila korisna i koju bi uskoro mogla zaplijeniti ruska vojska?

 

Okolnosti se mijenjaju

 

U ovom slučaju sumorne procjene su bile pogrešne. Kako su Ukrajinci obuzdavali napredovanje ruskih trupa i snažno ih udarali, procjene su se počele mijenjati. Uspjeh Ukrajine donio je poteškoće. Kako se predsjednik Zelensky pokazao kao hrabar i elokventan lider, simbolizirajući neposlušnost svoje zemlje i ukazujući na

kukavičluk evropskih zemalja pred otvorenom ruskom agresijom, stav čekanja i gledanja nije se mogao održati.

Trebalo je odlučiti da li i kako podržati Ukrajinu dodatnom vojnom pomoći i da li pojačati sankcije ograničavanjem uvoza energenata iz Rusije. Dok je Rusija izvodila smrtonosne napade na naselja, Zelensky je tražio da zemlje NATO-a uspostave "zonu zabranjenih letova" kako bi zaustavile bombardovanje ukrajinskih gradova.

Nisu ga impresionirala strpljiva objašnjenja zašto bi takvu zonu bilo teško postaviti u praksi i da ona ne bi bila od značaja za sprečavanje artiljerijskih i raketnih udara. Također nije bio uvjeren da bi stvaranje zone zabrane letova dovelo do direktne konfrontacije između Rusije i SAD, a ako bi se to dogodilo, to bi neminovno dovelo do eskalacije u rat punih razmjera pa čak i do razmjene nuklearnih udara Međutim, to nije bio prijedlog koji bi Bidenova administracija namjeravala provjeriti, pa molbe Zelenskog nisu mogle promijeniti američku politiku. Međutim, to mu je otežalo uskraćivanje veće i bolje vojne opreme. Kada je potpuni barbarizam ruske agresije postao očigledan, bilo je još manje razloga za oprezan pristup.

Zelensky se nije suzdržavao. U svakom govoru pred zapadnim parlamentima, kojih je bilo mnogo, tražio je mnogo više pomoći od Zapada nego što je dobio. Ujedinjeno Kraljevstvo je nastavilo da prednjači u snabdijevanju Ukrajine, uključujući i druge donatore. SAD treba vremena, ali sada redovno šalju avione sa opremom.

Postojala je bojazan da bi trebalo poslati samo odbrambenu opremu, jer bi ofanzivni potencijal Moskvi mogao izgledati provokativno. Ali u ovakvom ratu, razlika između ofanzivnog i odbrambenog potencijala ubrzo je zamagljena i nije se imalo smisla brinuti da će Moskva praviti tako suptilne razlike. U svakom slučaju, NATO će biti proklet, šta god da uradi.

Prepoznajući potrebu Ukrajine za tenkovima i artiljerijom, bivši članovi Varšavskog pakta koji imaju zalihe sovjetske opreme (kao što su češki tenkovi T-72) osiguravaju ih jer se mogu koristiti u borbi bez dodatne obuke.

Prije nego što je razotkrio ruske zločine u Buči i drugim gradovima, francuski predsjednik Emmanuel Macron nastavio je voditi razgovore sa Putinom kako bi istražio bilo kakav interes za mirovne pregovore i uvjerio ga da osigura humanitarni koridor za Mariupolj. Kao rezultat toga, nije postigao ništa. Macron je trenutno u drugom krugu predsjedničkih izbora. Ako bi Marin Le Pen pobijedila, to bi bila podrška Putinu. Samo kroz ogromnu samokontrolu izbjegla je odobriti njegov rat. Što se tiče Putina, on je priznao da je odavno jasno da nema osnove za mirovne pregovore.

Ovo ostavlja Njemačku u centru pažnje, što ona vidi kao nezgodu, pogotovo što je koalicija u zemlji podeljena između zelenih „jastrebova” i „golubova” – socijaldemokrata. Iz raznih razloga, od krivice za prošlost do uspjeha Istočne politika ranih 1970-ih 2008. godine, vanjska politika Njemačke nastojala je izbjeći antagonizam sa Rusijom kako bi ublažila hladnoratovske tenzije, a zatim se ponovo ujedinila nakon pada Berlinskog zida. Nakon aneksije Krima i separatističkog ustanka u Donbasu pod pokroviteljstvom Rusije, radila je sa tadašnjim francuskim predsjednikom François Hollande na postizanju dogovora između Putina i tadašnjeg ukrajinskog predsjednika Porošenka, ali to nikada nije realizirano.

Najsmrtonosnija optužba je da je bivša njemačka kancelarka Angela Merkel dozvolila da se energetska zavisnost od Rusije poveća, a ne smanji, i insistirala na izgradnji gasovoda Severni tok-2, uprkos upozorenjima da bi to naškodilo Ukrajini i Rusiji dalo još više uticaja na njemačku politiku. Projekat je sada napušten, ali Scholz je i dalje zabrinut zbog prekida isporuke gasa iz Rusije zbog štete koju bi mogao nanijeti njemačkoj ekonomiji. Kao rezultat toga, Ukrajina optužuje Njemačku za finansiranje ruske kampanje, koja to čak ni ne nadoknađuje ozbiljnim naporima da se osiguraju vojne zalihe.

Zelensky, koji je odbio biti taktičan sa političkim liderima za koje je rekao da su odbili da priznaju ozbiljnost problema sa kojima se suočava Ukrajina i širi međunarodni interes za njene vojne uspjehe, odbio je poželjeti dobrodošlicu njemačkom predsjedniku Frank-Walteru Steinmeieru u Kijev.

 

Finalna utakmica

 

Bez mirovnih pregovora i sa malim brojem novih sankcija koje će vjerovatno biti uvedene, fokus je sada na neprijateljstvima. Ukrajina se ne može nositi bez podrške Zapada pa će ključni test u narednim sedmicama biti da li će biti moguće održati isporuku opreme i zaliha na front. Zapravo, Zapad ne može dozvoliti da Ukrajina sada propadne. Ako posljednja Putinova velika avantura, tekuća ofanziva u Donbasu i oko njega, uspije i Ukrajina bude potisnuta, NATO će morati živjeti sa njenim posljedicama dugi niz godina. Ne radi se više o simpatiji prema autsajderima, već o solidarnosti sa zemljom koja je odoljela maltretiranju i zlostavljanju i koja bi sada mogla čak imati priliku da potisne invazione snage.

Još jedna preliminarna pretpostavka bila je da u nekom trenutku Amerikanci neće imati drugog izbora nego intervenisati i pregovarati o miru kroz okončanje ovog duboko razornog sukoba. Amerikanci, međutim, nisu pregovarali sa Moskvom na visokom nivou, a i da jesu, nejasno je o čemu bi mogli razgovarati. Kako je poznato da je Ukrajina trenutno u ratu, samo Kijev se može dogovoriti o uslovima, a onda drugi potencijalni pregovarači imaju prilično ograničenu diplomatsku ulogu. Ako se uslovi dogovore između Moskve i Kijeva, onda će se imati o čemu razgovarati -sigurnosne garancije i reparacije, ratni zločini i ekonomske sankcije. Ali ovo je za budućnost. Do sada je glavna uloga mogla biti samo pomoćna.

Ostaje mogućnost da rat neće imati definitivan kraj, već haotično primirje, što će dovesti do nestabilnosti. Ako Rusija povrati svoju vojnu nadležnost, prvobitni strahovi Alijanse od priprema za suočavanje sa ruskom prijetnjom ostat će dugoročno.

Ali ako bi na početku rata očekivanje ruske pobjede pogodilo zemlje NATO-a i natjeralo ih da se pozabave vlastitim sigurnosnim potrebama, poraz Rusije bi bio šok za druge. To će uticati na zemlje cijelog bivšeg Sovjetskog Saveza, potencijalno izazivajući šokove u samoj Rusiji. Umjesto rastuće prijetnje NATO-a, suočit će se sa smanjenjem. To može dovesti do različitih oblika nestabilnosti. Također, nesumnjivo se postavlja pitanje da li su potrebne mjere i dalje preduzete neposredno nakon invazije. Ovaj mogući pomak pokazuje koliko su se prognozirane stope Zapada promijenile u ovom ratu za nekoliko sedmica.

Kako je NATO razvijao svoju politiku, prvo u pripremnoj, a potom i u početnoj fazi rata, u ovoj situaciji su se mogle naći razne teškoće i nijanse. Sada je rat dostigao tačku apsolutne jasnoće.