Najbolji prijatelj Rusije: Kineska „neutralnost“ u ratu sa Ukrajinom

Kina kaže da ne isporučuje Rusiji oružje. Međutim, ona i dalje ostaje najvažniji ekonomski partner zemlje okupacije.

Odnosi Kine i Rusije značajno su se poboljšali od 2014. Tada je, zbog aneksije Krima i rata na istoku Ukrajine, EU uvela ekonomske sankcije Rusiji. Zato je Rusija najavila prelazak u Aziju. To nisu bile samo prazne riječi. Zemlje su potpisale niz različitih sporazuma, uglavnom o kineskim ulaganjima u ruske resurse, uključujući unosan sektor nafte i gasa.

Kina je posljednjih godina počela ulagati u visokotehnološke industrije i koristiti teritoriju Rusije za transport robe u Evropu i nazad.

Kineski lider Xi Jinping je 2019. godine, na samitu u Moskvi, nazvao ruskog predsjednika "najboljim prijateljem". Početkom februara ove godine, Vladimir Putin i Xi Jinping sastali su se na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. Nakon razgovora, Peking i Moskva usvojili su zajedničku izjavu o svojim geopolitičkim pozicijama i potpisali još 15 dokumenata. Dvojica lidera najavila su novu eru u odnosima koja "ne poznaje granice" i "nadilazi političke i vojne saveze iz doba hladnog rata".

Također su poručili da NATO treba "poštovati suverenitet, sigurnost i interese drugih zemalja... i pokazati pravedan i objektivan odnos prema mirnom razvoju drugih država".

Na dan sastanka, kineska novinska agencija Xinhua objavila je tekst potpisan Putinovim imenom pod naslovom "Rusija i Kina: strateško partnerstvo za budućnost".

Nekoliko sedmica kasnije Rusija je napala Ukrajinu. Od tada Kina nije tako javno osudila rusku oružanu agresiju. Početkom marta, kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi nazvao je Rusiju "najvažnijim strateškim partnerom Pekinga".

Wang Yi je rekao da su veze sa Moskvom "jedan od najvažnijih bilateralnih odnosa na svijetu":

"Bez obzira koliko je opasno međunarodno okruženje, mi ćemo zadržati naš strateški fokus i promovirati sveobuhvatno kinesko-rusko partnerstvo u novoj eri."

Joe Biden je 18. marta imao video intervju sa kineskim liderom Xi Jinpingom. Nakon toga, kinesko Ministarstvo vanjskih poslova je izjavilo da je Peking izrazio podršku diplomatskom rješenju ruske agresije, ali nije direktno okrivilo Moskvu za rat.

Shodno tome, Kina pokušava zadržati neutralnu političku poziciju. Čini se da je neutralna pozicija Pekinga još više izražena nakon nedavnog samita EU-Kina.

 

Najveći udio uvoza

Kina je najveći trgovinski partner Rusije. Poslednjih godina čini više od 23 posto ukupnog ruskog uvoza. Kineski izvoz u Rusiju 2020. i 2021. iznosio je 54,9 odnosno 72,6 milijardi dolara.

Kina je u januaru 2022. izvezla u Rusiju robe u vrijednosti od 7,2 milijarde dolara.

Najznačajnije stavke kineskog izvora u Rusiju poklapaju se s onim što Rusija općenito najviše kupuje:

Mašine, oprema i aparati – 51 posto

Konkretno, 22,3 posto ove grupe uvoza čine mobilni telefoni i audio i video oprema. Još 16 posto su personalni računari, laptopi i komponente.

3,2 posto - bojleri i regulatori toploti, 2,3 posto - pneumatski, hidraulični i električni ručni alati, 2,5 posto - monitori, projektori, 2,4 posto - armature za cjevovode: slavine, ventili, dijelovi.

Više od dva posto čine buldožeri, bageri, valjci, utovarivači. Usisivači i kamere / kamkorderi učestvuju sa po jedan posto.

Metali i proizvodi od metala - 7,5 posto

40 posto ove grupe čine proizvodi od crnih metala; vijci, matice, podloške, razne metalne konstrukcije, profilne cijevi.

Gotovo 16 posto čine ručni alati (čekići, testere, sjekire) i kuhinjski pribor (kašike i viljuške). 13,6 posto - čelik, valjani proizvodi, 9,5 posto - aluminijum i proizvodi od aluminijuma.

Tekstil - sedam posto

58 posto ove grupe čine odjeća i tekstil, osim trikotaže. Još 18 posto čine ostali gotovi proizvodi i kompleti tekstila (ćebad, čaršafi, stolnjaci, ručnici, zavjese, til), polovna odjeća, krpe.

Proizvodi hemijske industrije – šest posto

19,6 posto su heterociklična jedinjenja koja sadrže samo heteroatome azota, 9,6 posto - polikarboksilne kiseline, 8,2 posto - antibiotici, 8,1 posto - amino jedinjenja koja sadrže grupe koja sadrži kiseonik.

Transport - 5,8 posto

Više od 43 posto ove grupe proizvoda čine rezervni dijelovi za automobile i motocikle: mjenjači, amortizeri, osovine, kočioni sistemi, branici... Još 14 posto su automobili i kamioni. Pet posto bicikli, 3,3 posto motocikli, mopedi.

Osim toga, Rusija od Kine kupuje plastiku, gumu, namještaj, rasvjetu, igračke, sportsku opremu, obuću i pribor te medicinsku opremu.

 

Šta Kina kupuje u Rusiji

Kina, također, ima najveći udio u ruskom izvozu - više od 14 posto. Rusija je 2020. i 2021. prodala Kini robe u vrijednosti od 49,1 milijardi dolara, odnosno 64,8 milijardi dolara. U januaru 2022. - još 5,8 milijardi dolara.

Više od polovine ruskog izvoza (67 posto) u Kinu čine nafta i naftni derivati. Približno šest posto su metali i proizvodi od njih: 57 posto bakar i proizvodi od njega, 28 posto crni metali, 11 posto aluminij i proizvodi od njega.

Više od pet posto izvoza čine drvo i proizvodi od drveta. Tri posto mašine, oprema i aparati.

Tu je i skriveni dio ruskog izvoza u Kinu koji uključuje oružje, municiju, avione (civilne i vojne), kao i plin, nuklearno goriva i rijetka jedinjenja.

Međutim, detaljne informacije o distribuciji kategorije nisu javno dostupne. Najviše robe iz skrivenog dijela Rusije prodaje u Njemačku i Tursku.

 

Stav Kine o ratu Rusije u Ukrajini

Pooštrene sankcije EU imaju veliki uticaj na rusku ekonomiju, a sam Kremlj je pod pritiskom međunarodne zajednice bez presedana. Peking je manje voljan pružiti političku i ekonomsku podršku Moskvi. Međutim, to nije spriječilo Kinu da diplomatski čuva svoga partnera i promovira ruske narative u državnim i stranim medijima kada je riječ o invaziji na Ukrajinu.

Ukrajinu, takozvana "proruska neutralnost" Pekinga ne oduševljava posebno. Za sada su zahvalni što Kina ne pruža direktnu pa i vojnu podršku Rusiji. Sredinom marta Rusija je pozvala Kinu da vojno i ekonomski pomogne ratu s Ukrajinom. Međutim, Peking je negirao da je Moskvi dao oružje.

Istovremeno, ruska vojska koristi kineske dronove DJI. Razni izvori su obavijestili da DJI blokira ukrajinske komplekse AeroScope, dok oni koje je kupila Rusija nastavljaju raditi, pomažući okupatorima da ubijaju Ukrajince.

Kineska kompanija odbila je udovoljiti zahtjevu ukrajinske vlade da blokira sve DJI proizvode koje koriste ruske trupe do kraja rata protiv Ukrajine.

 

Kineske kompanije u Rusiji

Stav kineskih kompanija je, također, dvosmislen. Uglavnom ostaju raditi u Rusiji.

Najveći kineski proizvođači pametnih telefona Huawei i Xiaomi nastavljaju sa radom u Rusiji, iako su prepolovili broj proizvoda koje tamo isporučuju.

Kineski proizvođač automobila Geely procjenjuje rizike rada u Rusiji. Nisu uvjereni da se čak i u uslovima manje konkurencije u ovoj ekonomski zaostaloj zemlji može postići uspjeh.

Geely je obustavio rad u svojoj fabrici u Bjelorusiji, koja izvozi u Rusiju. Grupa Geely Holding uključuje Geely Auto, Volvo Car Corporation, Drivetrain Systems International (DSI) - jednog od najvećih svjetskih proizvođača mjenjača, London Taxi - proizvođača poznatih londonskih kabina. Volvo je u februaru najavio obustavu isporuke automobila na rusko tržište.

Kineski internet gigant Alibaba ne ignoriše samo rat Rusije protiv Ukrajine (on nastavlja da radi u zemlji agresoru). Prema Protokolu, kompanija i cenzurira.

Profil ukrajinskog streamera Dmitra Romaška, koji je imao više od 268.000 pretplatnika na AliExpressu, blokiran je 30 dana zbog objavljivanja vijesti o agresiji na Ukrajinu. Osnivač Alibabe Džek Ma redovno se sastajao sa Putinom i tokom posete 2018. godine najavio pokretanje posebne ruske filijale u saradnji sa lokalnim kompanijama. Zajedničko preduzeće AliExpress Rusija otvoreno je zajedno sa VK Grupom, USM International i Suverenim ruskim fondom za direktna ulaganja (RDIF).

Ruski Forbes je početkom 2022. godine procijenio najposjećenije tržište u zemlji, AliExpress Russia, na 1,9 milijardi dolara, dok je 2021. AliExpress Russia prodao robu u vrijednosti od 306 milijardi rubalja i činio 10 posto ukupnog tržišta e-trgovine.

Prema ukrajinskom Forbesu, svi ruski partneri Alibabe imaju problema. RFPI se našao pod sankcijama SAD i Kanade, čelnik VK Grupe Volodimir Kirijenko, sin prvog zamjenika šefa ruske predsjedničke administracije, našao se pod ličnim sankcijama SAD.

Što se tiče USM-a, vlasnik kompanije, milijarder Alisher Usmanov, je na listama sankcija SAD, EU i Velike Britanije.

Uprkos svojoj sadašnjoj politički neutralnoj poziciji, Kina ostaje jedan od najvažnijih geopolitičkih igrača u ovom ratu.

Ako odluči osuditi vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu, to će imati najveći uticaj na Rusiju. Zato što Kina ostaje najveći trgovinski partner Rusije. Gubitak te veze će vjerovatno pogoditi Rusiju teže od svih zapadnih sankcija.

Valery Pekar smatra da od Kine ne treba očekivati da prihvati bilo koju od strana u ovom sukobu. Međutim, sankcije koje je svijet uveo Rusiji čine Rusiju sve manje atraktivnim i sve rizičnijim partnerom.

To vidimo, posebno, u reakciji kineskih kompanija. Iz ove situacije treba izvući jedan zaključak - Ukrajina treba razvijati diplomatske odnose sa Kinom, jer bi to mogao biti važan adut u slučaju eventualnih sukoba sa Rusijom u budućnosti.