Najavljena podrška privrednicima u okviru IPARD II programa kroz IV Javni poziva za mjeru 3

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede objaviće 14. februara IV javni poziv za mjeru 3 u okviru IPARD programa. Riječ je o podršci investicijama u fizički kapital koja se odnosi na preradu i marketing poljoprivrednih i proizvoda ribarstva. Tim povodom, u Privrednoj komori Crne Gore, 8. februara 2022. godine, privrednicima su prezentovani benefiti ovog poziva kroz koji je obezbijeđeno šest miliona eura uz podršku 75% iz fondova EU.

Imajući u vidu da su korisnici  ove Mjere privredna društva upisana u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS), uključujući i kooperative, prezentacija je bila usmjerena na pojašnjenja kriterijuma koje  se moraju ispuniti da bi mogli aplicirati za objavljeni javni poziv.

U prezentaciji su, osim privrednika, učestvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, generalna direktorica Direktorata za ruralni razvoj Andrijana Rakočević i v.d. generalni direktor Direktorata za plaćanja Vladislav Bojović, načelnik Zoran Irić i savjetnica Nina Jakić, te sekretarka Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije u Privrednoj komori Lidija Rmuš.

Javni poziv za mjeru 3 trajaće 45 dana, rok za podnošenje zahtjeva biće od 14. februara do 31. marta 2022. godine. Podrška je obezbijeđena za investicije koje se odnose na izgradnju i/ili rekonstrukciju i opremanje objekata, nabavku opreme, mašina i uređaja. Prihvatljivi troškovi kroz mjeru 3 kreću se od 40.000 eura do 1.500.000 eura.

Ova mjera namjenjena je podršci prerađivačkim kapacitetima i ima za cilj unaprjeđenje subjekata u poslovanju hranom, kako bi isti ispunili EU standarde u pogledu bezbjednosti hrane i imali mogućnost nesmetanog stavljanja proizvoda na tržište.

Andrijana Rakočević kazala je da ovaj javni poziv, koji ima podršku Evropske komsije, predstavlja novi iskorak u standardima, te da će njegova realizacija dovesti do otvaranja novih radnih mjesta i učiniti poljoprivredu poželjnim biznisom.

"Pozivam sva privredna društva da apliciraju za ova izdašna sredstva bespovratne podrške, a sve u cilju jačanja crnogorske poljoprivrede." – rekla je ona.

Zoran Irić je kroz prezentaciju naveo da korisnici podrške mogu biti sektori prerade mlijeka (minimalni kapacitet dnevne prerade 500 l mlijeka), prerade mesa (klanica sa minimalnim kapacitetom dnevnog klanja (8 radnih časova) od 10 grla goveda ili 20 grla svinja ili 30 grla ovaca ili koza ili 3000 komada živine) i prerada mesa sa minimalnim godišnjim kapacitetom od 10 tona, proizvodnje vina (minimalni godišnji kapacitet od 2000 l vina), prerade maslina (minimalni godišnji kapacitet prerade od 500 kg), prerade ribe i akvakultura (minimalni kapacitet godišnje prerade od 5 tona).

"Prihvatljivi troškovi iz ovih sektora odnose se na pripremu projekta i tehničke dokumentacije, publicitet, informacione i komunikacione aktivnosti, izgradnju i/ili rekonstrukciju, te opremu, mašine i uređaje." – kazao je Irić.

Podrška iznosi do 50% od ukupno prihvatljivih troškova po projektu, a dodatna sredstva od 10% mogu se dodijeliti za dio prihvatljivih/odobrenih troškova koji se odnosi na upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada. EU kofinansiranje iznosi 75% od javnih troškova, a Nacionalno kofinansiranje 25%, dok će minimalna ukupna vrijednost prihvatljivih troškova iznositi 40.000 eura (bez PDV-a), a maksimalna 1.500.000 eura ( bez PDV-a).

Vladislav Bojović govorio je o detaljima koji se odnose na zahtjeve za dodjelu podrške, neophodnoj dokumentaciji, propisanim standardima za korisnike i investiciju, ekonomskoj održivosti projekata i drugom. Posebno je pozvao privrednike da se moraju dobro upoznati sa pravilima iz javnog poziva i postupati sa njima, zato što će to skratiti vrijeme odlučivanja i ugovaranja projekata, jer je primijećeno tokom ranijh poziva da se dosta vremena gubi na prikupljanju dodatne dokumentacije

"IPARD treba da vam omogući da imate kvalitetan i konkurentan proizvod u skladu sa ekološkim i standardima bezbjednosti hrane." – rekao je Bojović.

Prema njegovim riječima, prerađivački sektor je perspektivan i itekako u budućnosti potencijalno profitabilan, jer raste potražnja za kvalitetnom, domaćom hranom.

Miroje Zejak, vlasnik kompanije „Best produkt“ d.o.o. iz Mojkovca, podijelio je svoje iskustvo u korišćenju sredstava iz IPARD II programa. On se bavi  uzgojem živine od 2007. godine i uz podršku IPARD-a izgradio je mini klanicu vrijednu 400.000 eura, koja je u maju 2021. godine počela da radi.

"Zadovoljan sam i ponosan što sam napravio dobar i prepoznatljiv proizvod. Pozivam sve privrednike da se prijave za ovaj projekat, kome moraju pristupiti krajnje odgovorno." – rekao je Zejak.

Sekretarka Odbora udruženja poljoprivrede i prehrambene industrije Lidija Rmuš istakla je da proizvođačima koji žele da konkurišu za sredstva iz IPARD-a ne idu u prilog promjene cijena opreme i građevinskog materijala na tržištu, uslovljene pandemijom. Prema njenim riječima treba sa partnerima iz Evropske komisije razmotriti mogućnost da se podrška koriguje u skladu sa rastom cijena.

Privrednici su tokom prezentacije tražili pojašnjenja od predstavnika Ministarstva kako bi se što kvalitetnije pripremili za apliciranje po pozivu.