Nacionalizacija, Deripaska i projektili

Može li posao ruskog milijardera u Ukrajini, koji proizvodi sirovine za rusko oružje, ostati dalje od rata?

Odluka Parlamenta da nacionalizira rusku imovinu u Ukrajini kritikovana je kao navodni antiliberalni i antitržišni potez. Međutim, proizvođač sirovina za ruske ratne brodove, projektile i bombardere nije van politike. Dakle, sankcije protiv njega nisu pitanje slobode preduzetništva,, već pitanje nacionalne sigurnosti.

Ukrajinski parlament, Vrhovna Rada je na sjednici 1. aprila usvojila Zakon br. 7169, kojim se definira postupak nacionalizacije imovine ruskih državljana i Ukrajinaca koji javno negiraju rusko-ukrajinski rat. Uprkos osam godina rata, takvih kompanija ima mnogo.

 

Konfiskacija imovine zbog negiranja rata sa Rusijom

Neki liberalni posmatrači kritizirali su izraz "nacionalizacija". Protuargumenti su poznati: država je navodno loš vlasnik, biznis je van politike

U principu, zasnovana na liberalnim (ili bolje rečeno libertarijanskim) pozicijama, teza "rat na jednu, posao na drugu stranu" ima pravo na postojanje - u 18. vijeku, kada je izmišljen liberalizam.

Zaista, tada je rat bio više stvar profesionalaca. U ratovima je učestvovalo i ginulo mnogo više vojnika nego civila.

Ali, nažalost, u 20. vijeku, sa napretkom naoružanja, sve se promijenilo. Više od stotinu godina gubici civila u ratovima višestruko su veći od gubitaka same vojske.

Osim toga, proizvodni lanci su postali znatno složeniji. Poraziti civilnu zgradu projektilom Iskander nije individualna odluka poručnika Ivanova, koji je zapravo pritisnuo dugme. Za razliku od pojedinačnog udara sabljom u danima Adama Smitha.

Raketni hitac je rezultat rada miliona (bez pretjerivanja) ljudi. Pored samih dizajnera, to su hemičari, graditelji mašina, radnici u obojenoj metalurgiji, svemirski inženjeri i radnici, proizvođači i rafinerije nafte, radnici Ruskih željeznica, nosači i rukovaoci lučkih dizalica u Novorosijsku i Sevastopolju - i mnogi drugi koji su tu radili. .

Milioni radnika u privatnim i državnim preduzećima u Rusiji. Konkretno, gospodin Deripaska, običan apolitičan biznismen. RusAl je vodeći proizvođač aluminijuma u Rusiji.

Njegova imovina - Mykolayiv Alumina Plant - jedno je od najvećih preduzeća u Evropi za ekstrakciju sirovina (glinice) za proizvodnju aluminijuma. Ova fabrika je dio grupe RusAl.

U 2021. godini kompanija je izvezla proizvode u vrijednosti od 6,5-7 milijardi ukrajinskih hrivnia UAH. Prihod je bio sedam milijardi UAH, imovina je procijenjena na 7,4 milijarde UAH.

Aluminijum je od strateškog značaja za vojnu industriju.

 

Najpopularnija područja upotrebe su:

- Konstrukcija aviona: trup, pumpe, motori, kućišta i drugi elementi,

- Izgradnja raketa: trupovi, motori, zapaljiva komponenta za raketno gorivo;

- Brodogradnja: trupovi i palubne nadgradnje;

- Elektronika: žice, kablovi, ispravljači;

- Odbrambena proizvodnja: mitraljezi, tenkovi, avioni, razne instalacije;

- Željeznica: cisterne za naftne derivate, dijelovi;

- Automobili: radijatori, branici.

 

Zajedno, proizvodi apolitičnog biznismena kojeg poštuje ugledna ukrajinska poslovna publikacija korišteni su u svakom ubistvu, kako vojnika tako i civila Ukrajine.

Inače, shvaćajući važnost RusAl-a za vojno-industrijski kompleks, ruske vlasti su aktivno pomagale korporaciji. Konkretno, ogromni krediti VTB-a i Sberbanke. A nedavno je korporacija ponovo progovorila o podršci tokom sankcija.

Dakle, protesti protiv sankcija protiv Deripaske, nadam se, jednostavno su uzrokovani nerazumijevanjem po čemu se ekonomija 21. vijeka razlikuje od 18. vijeka.

A borba protiv elemenata i lanaca snabdijevanja ruske vojne industrije je razuman i pravovremen korak.