Muškarci i dječaci među navodnim žrtvama silovanja ruskih vojnika u Ukrajini

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN-a za seksualno nasilje u sukobima upozorava da su desetine slučajeva pod istragom samo "vrh ledenog brijega"

Muškarci i dječaci su među navodnim žrtvama silovanja od strane ruskih vojnika u Ukrajini, gdje su desetine slučajeva seksualnog nasilja od strane napadačkih snaga već pod istragom, rekli su zvaničnici UN-a i Ukrajine.

“Primila sam izvještaje, koji još nisu provjereni... o slučajevima seksualnog nasilja nad muškarcima i dječacima u Ukrajini”, rekla je Pramila Patten, specijalnapredstavnicaUN-a za seksualno nasilje u sukobima, na konferenciji za novinare u Kijevu.

Patten je dodala da za muškarce koji su preživjeli silovanje može biti posebno izazovno prijaviti zločin.

“Ženama i djevojkama je teško prijaviti silovanje zbog stigme, između ostalih razloga, ali je muškarcima i dječacima često još teže prijaviti… moramo stvoriti taj siguran prostor za sve žrtve da prijave slučajeve seksualnog nasilja.”

Upozorila je da desetine slučajeva seksualnog nasilja koji su do sada pod istragom "predstavljaju samo vrh ledenog brega", jer je pozvala preživjele da se jave, a međunarodnu zajednicu da pronađe počinioce i da ih pozove na odgovornost.

“Današnja dokumentacija će biti sutrašnje tužbe”, rekla je ona.

Ukrajinska glavna tužiteljica Irina Venediktova rekla je da je njena kancelarija prikupila izvještaje o seksualnom nasilju ruskih vojnika nad muškarcima i ženama svih uzrasta, od djece do starijih ljudi.

Govoreći na konferenciji za novinare u razorenom predgrađu Kijeva Irpinu, jednom od mnoštva malih gradova čija su imena postala sinonim za ruske ratne zločine, Venediktova je rekla da je Moskva silovanje koristila kao namjernu strategiju.

“Ovo je, naravno, da se uplaši civilno društvo... da učini sve da prisili Ukrajinu da kapitulira.”

U Ukrajini je bilo nekoliko javnih izvještaja o seksualnom nasilju. Neke žrtve su napustile zemlju, a druge koje su ostale plaše se govoriti o svom iskustvu, rekla je Venediktova.

Međutim, timovi tužilaca i istražitelja prikupljaju dokaze o široko rasprostranjenom seksualnom nasilju otkako su se ruske snage povukle prije nešto više od mjesec dana.

Grupna silovanja, napadi pod prijetnjom oružjem i silovanja počinjena pred djecom spadaju među mračna svjedočenja koja su prikupili od žrtava i njihovih porodica.

Državna povjerenica za ljudska prava Ljudmila Denisova službeno je dokumentovala slučajeve 25 žena koje su držane u podrumu i sistematski silovane u Buči, susjednom gradiću pored Irpina.

Forenzičari koji su vršili obdukciju žena pokopanih u masovnim grobnicama kažu da su pronašli dokaze da su neke silovane prije nego što su ih ubile ruske snage.

Izaslanica UN-a Patten rekla je da je u posjetu Kijevu zbog ogromnih indikacija rasprostranjenog, sistematskog seksualnog nasilja u sukobu i rizika za ukrajinske žene od trgovine ljudima ako pokušaju pobjeći od sukoba.

"Svi signali upozorenja trepere crvenom bojom u Ukrajini, a pojavljuju se tvrdnje o brutalnom seksualnom nasilju", rekla je ona na konferenciji za novinare sa zamjenicom ukrajinskog premijera Olgom Stefanišinom.

“Nisam mogla ostati u svojoj kancelariji u New Yorku, suočena sa tako mučnim izvještajima o seksualnom nasilju. Ovdje sam jer ne smijemo štediti napore da osiguramo nultu toleranciju i dosljedne posljedice za ove zločine”, rekao je Patten.

Iako su borbe oko Kijeva za sada završene, ruski vojnici još uvijek drže dio teritorije na jugu i istoku zemlje. Usred sve veće zabrinutosti zbog silovanja i tamo, aktivisti pokušavaju hitnu kontracepciju uvesti u ukrajinske bolnice što je prije moguće.

Patten je upozorila da je svijet predugo dozvoljavao da se seksualno nasilje koristi kao jeftino, tiho i efikasno oružje protiv čitavih zajednica.

„Jeftino, jer je besplatno. Veoma efikasno, jer ne utiče samo na žrtvu, utiče na čitave porodice, zajednice”, rekla je ona. “To je biološki rat. To je psihološki rat.”

Ona je rekla da će UN raditi s ukrajinskim vlastima na pružanju podrške preživjelima, ali i da istražuje zločine kako bi se pripremiili slučajevi za krivično suđenje.

Volonteri norveške organizacije Paracrew isporučuju hranu i medicinske dodatke Ukrajini.

Ukrajinski istražitelji su već identifikovali ruske vojnike za koje navode da su odgovorni za ratne zločine, uključujući seksualno nasilje, a izdat je i nalog za hapšenje jednog muškarca optuženog za silovanje.

Postojala je međunarodna podrška istragama, sa francuskim i holandskim forenzičkim stručnjacima koji su već na terenu. Velika Britanija je, također, obećala da će poslati istražitelje da pomognu u prikupljanju dokaza o ratnim zločinima, uključujući seksualno nasilje.

No, mnogi se pitaju hoće li se vojnici koji su se već povukli iz Ukrajine suočiti sa krivičnom gonjenjem, jer su pod zaštitom vlade u Moskvi koja je naredila invaziju i negira da su počinjeni ratni zločini.