Mučenje, silovanje, ubistva Ukrajinaca. Jesu li ruski ratni zločini genocid?

Putinov režim ne samo da fizički demonstrira svoj plan za istrebljenje Ukrajinaca. Govorio je i govori cijelom svijetu o svojim namjerama

Lider većine u Senatu Sjedinjenih Američkih Država Chuck Schumer je 6. aprila rusko djelovanje u Ukrajini nazvao "genocidom", jer je riječ o ubijanju civila zbog njihove vjere, rase ili nacionalnosti. Međutim, nisu se svi složili s njim.

Naprimjer, nekoliko dana kasnije, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i američki državni sekretar Anthony Blinken odbili su koristiti tu riječ u vezi sa ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

Nesumnjivo je da su ruski vojnici počinili masakre u Ukrajini, bombardovali civilne objekte u Mariupolju, Harkovu, Černjigovu. Seksualno nasilje, masakri, općinski čelnici su oteti, a izbjeglice su prisilno deportovane u kampove u Rusiji.

Sva ova djela su ratni zločini. Ali može li se to nazvati genocidom?

Svaki pokušaj da se to utvrdi mora se fokusirati na izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Dugi niz godina javno je dovodio u pitanje legitimitet ukrajinske državnosti, insistirajući da su Ukrajinci zapravo Rusi (teza o "jednoj naciji"). Putin je u više navrata odbacio dugu borbu

Ukrajine za sopstvenu državnost, tvrdeći da je čitava ideja nezavisne Ukrajine veštački stvorena stotinama godina od strane stranih naroda koji su pokušavali potkopati integritet Rusije.

Mnoge od najproblematičnijih Putinovih izjava iznesene su u njegovom dugom eseju "O istorijskom jedinstvu Rusa i Ukrajinaca" u julu 2021. U njemu je negirao postojanje posebne ukrajinske nacije, tvrdeći da je moderna Ukrajina kriva za okupaciju istorijski ruskih zemalja. Ovaj esej smatran je objavom rata ukrajinskoj državnosti i od tada je postao obavezno štivo za sve ruske vojnike.

Putin je, također, označio Ukrajinu kao "anti-Rusiju" koju vode "neonacisti i narkomani" i obećao da će "denacifikovati" cijelu zemlju. Poruka ruskoj vojsci, kao opravdanje za invaziju na Ukrajinu, teško da može biti jasnija: Ukrajina nije legitimna država i njeno pravo mjesto je dio Ruske Federacije.

Svi Ukrajinci koji insistiraju na suprotnom su izdajnici i neprijatelji Rusije i prema njima treba postupati kako treba.

Sa početkom ruske vojne akcije protiv Ukrajine 24. februara 2022. godine, izjave o genocidu nad ukrajinskim narodom postale su uobičajene u ruskim medijima.

Jedan od materijala zaslužuje posebnu pažnju. U vrijeme kada je svijet bio užasnut zločinima ruske vojske u Buči, ruski državni medij RIA Novosti objavili su tekst pod naslovom „Šta Rusija treba uraditi sa Ukrajinom?“. Ovaj košmarni tekst naširoko je osuđen kao manifest genocida.

U tekstu se objašnjava da se izraz "nacistički" kako ga Kremlj koristi u odnosu na Ukrajinu primjenjuje na svakoga ko se identificira kao Ukrajinac, a "denacifikacija" zapravo znači

"deukrajinizaciju" ili uništenje odvojene ukrajinske nacije. Nezavisnost Ukrajine kao države osuđena je kao zločinački "nacistički" čin, a milioni Ukrajinaca su nazvani nacistima i osuđeni zbog "neizbježnih poteškoća našeg pravednog rata".

U ovoj viziji budućnosti Ukrajine bez Ukrajinaca, zemlja više ne može biti suverena, niti se može zvati Ukrajina.

Ovaj zastrašujući tekst nije se pojavio na ekstremističkim rubovima ruskog nacionalnog diskursa. Objavila ga je jedna od vodećih državnih medijskih platformi u periodu sve veće ratne cenzure. Dakle, radi se o poluzvaničnom odobravanju genocida nad Ukrajincima.

S obzirom na opsežne dokaze o genocidnim namjerama Moskve prema Ukrajini, zašto još uvijek nema međunarodnog konsenzusa o tome da li ruske ratne zločine klasificirati kao genocid?

Mnogi zapadni zvaničnici i diplomate i dalje su oprezni po ovom pitanju, koje je samo po sebi problematično. UN definiraju genocid kao ubistvo ili niz drugih djela "počinjenih sa namjerom da se uništi, u cijelosti ili djelimično, nacionalna, etnička, rasna ili vjerska grupa". Također postoji razlika između "genocida", "zavjere da se počini genocid" i "pokušaja genocida".

Debata o tome da li su akcije Rusije genocid nije tehnička ili akademska. Priznavanje kampanje genocida u srednjoj Evropi izazvalo bi sve vrste geopolitičkih alarma i poziva na akciju širom međunarodne zajednice.

Međutim, kritičari trenutne definicije genocida UN-a efektivno oslobađaju svijet odgovornosti i ne zahtijevaju nikakav odgovor dok se genocid konačno ne završi.

Sve je manje vremena da se spriječi katastrofa. Gotovo svakog dana ukrajinske trupe nailaze na nove dokaze ruskih zločina, pronalazeći i otkrivajući masovne grobnice u koje su Rusi bacali ubijene i mučene Ukrajince.

Zločini ruske vojske u Ukrajini jasno i nedvosmisleno odražavaju genocidni jezik Putina i njegovih propagandista. Zaista, radi se o toliko otvorenom genocidu da su počinioci unaprijed najavili svoje namjere.

Upravo sada milioni Ukrajinaca umiru zbog neaktivnosti međunarodne zajednice, a u budućnosti niko neće moći tvrditi da ništa nije znao.