Misija OEBS-a u Crnoj Gori podržala 12 lokalnih javnih emitera u jačanju kapaciteta u mobilnom novin

Kao dio tehničke podrške medijima, Misija OEBS-a u Crnoj Gori je Uniji lokalnih javnih emitera (ULES) predala 28 mobilnih novinarskih kompleta za 12 lokalnih medijskih kuća, 17. maja 2021. godine.

Donirana oprema obuhvata pametne telefone sa postoljima, mobilne setove za intervjue sa mikrofonima, stative i komplementarne tehničke dodatke za efikasno korišćenje opreme. Pomoću mobilne opreme, novinari će biti u mogućnosti da obavljaju intervjue, proizvode video zapise i montiraju materijale na jednom uređaju, praveći vijesti brzo i lako uz očuvanje kvaliteta produkcije. Donacija je, takođe, uključivala jakne i prsluke sa oznakom „PRESS“, kako bi se osigurala bolja identifikacija i vidljivost medijskih profesionalaca tokom izvještavanja na događajima uživo i javnim skupovima.

 

Zamjenica šefa Misije OEBS-a u Crnoj Gori, Siv-Katrine Leirtroe kazala je da je brzi razvoj tehnologije stvorio veliku potražnju za fleksibilnijim, bržim i izvještavanjem sa lica mjesta. „Snažni tehnički kapaciteti medijskih kuća preduslov su za održavanje koraka sa novim, medijima u nastajanju, gdje mobilno novinarstvo igra važnu ulogu kao jedna od najznačajnijih inovacija u produkciji vijesti“, kazala je Leirtroe.

 

Izražavajući zahvalnost Misiji, predsjednik ULES-a Dragan Popadić rekao je da ova donacija predstavlja nastavak odlične saradnje između ULES-a i Misije OEBS-a. „Misija je pružila podršku ULES-u organizovanjem obuka za novinare, kao i nadogradnjom zajedničkog portala ULES-a www.cglocalinfo.me. Sada smo dobili donaciju ove vrijedne i, prije svega, korisne opreme za naše novinarske i tehničke timove“, kazao je Popadić.

 

Misija će nastaviti da podržava lokalne medije u jačanju njihovih tehničkih kapaciteta, vidljivosti i bezbjednosti novinara