Mišel: EU treba da pokaže konkretne rezultate na Zapadnom Balkanu

redsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da treba imati proaktivan pristup prema zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva, i da se teme vezane za te zemlje ne mogu držati zamrznuto, već da treba imati "konkretne i opipljive" rezultate.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel rekao je da treba imati proaktivan pristup prema zemljama Zapadnog Balkana i Istočnog partnerstva, i da se teme vezane za te zemlje ne mogu držati zamrznuto, već da treba imati "konkretne i opipljive" rezultate.

 

"Ne možemo držati te dve teme u evropskom frižideru u Briselu i organizovati samit svake dve godine da bi se davale izjave koje se ne pretaču u konkretne i opipljive posledice za stanovništvo", rekao je Mišel u intervjuu na više tema objavljenom 8. septembra na portalu časopisa "Grand Continent".

On je rekao da mnogi u EU misle da treba imati jedinstvenu strategiju prema Rusiji koja nije samo trenutna reakcija na pritiske, i na pokušaje destabilizacije, već da treba proaktivno razmišljati o tome šta činiti da bi se odbranili evropski interesi, a da su tu dva ključna elementa Istočno partnerstvo i Zapadni Balkan.

Mišel je rekao da je zato zasukao rukave po pitanju zemalja Istočnog partnerstva, da se angažovao u Gruziji, Moldaviji, u sukobu između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu, i da je zato podržao čvrst i jasan zajednički stav o Belorusiji.

Zbog toga je, kako je dodao, po pitanju Zapadnog Balkana bio pre nekoliko dana na Bledskom forumu, koji je bio vrlo neformalan ali i vrlo koristan kao priprema za samit u oktobru, a koji je usledio posle virtuelnog sastanka održanog pod hrvatskim predsedavanjem.

"Ono što nam je potrebno su opipljivi rezultati: potrebno je da naša dela budu vidljiva, uočljiva. Potrebno je da ohrabrujemo ekonomsku saradnju i investicije u te zemlje i da promovišemo naše standarde", rekao je Mišel.

On je naglasio da su evropske vrednosti ali i evropski model prosperiteta digitalizacija i klima koje su, kako je dodao "kompas koji nas vodi".

Izvor: Beta

Foto: Evropska komisija