Ministarstvo unutrašnjih poslova: Izvršena primopredaja stražarnica i dvije skladišne zgrade u magacinu Rogami

Crna Gora daje doprinos povećanju sigurnosti i bezbjednosti skladištenja naoružanja i neeksplodiranih ubojnih sredstava, i u narednom periodu ostaće posvećena ovoj temi, poručeno je na primopredaji rekonstruisane dvije skladišne zgrade i stražarnice u magacinu Rogami, koji su urađeni uz finansijsku pomoć Vlade Njemačke kroz regionalni projekat koji sprovodi UNDP.

V.d. generalnog direktora za zaštitu i spašavanje u Ministarstvu unutrašnjih poslova Miodrag Bešović istakao je da je magacin Rogami vrlo važan resurs MUP-a.

„Ovdje se skladište materijalno tehnička sredstva značajna za sistem zaštite i spašavanja, ali i za Upravu policije, te stoga sa posebnom pažnjom pristupamo održavanju njene profesionalne funkcionalnosti“, istakao je Bešović.

On se zahvalio Vladi Njemačke i UNDP-u i izrazio zadovoljstvo što je ovaj projekat uspješno realizovan.

“Službenici Odsjeka za neeksplodirana ubojna sredstva godišnje prikupe oko 15 tona NUS-a, a nekada i više, tako da se ovim i sličnim ulaganjima značajno povećavaju kapaciteti za skladištenje NUS-a uz najsavremenije mjere bezbjednosti”, istakao je Bešović.

Prvi sekretar u Ambasadi Njemačke, Thomas Meindl, zahvalio se Vladi Crne Gore i UNDP-u na realizaciji ovog dijela projekta.

“Njemačka nastavlja da podržava sprovođenje Regionalne mape puta za rješavanje problema proliferacije i posjedovanja ilegalnog malokalibarskog oružja i municije”, kazao je Meindl.

Programski menadžer u UNDP-u, Gordan Ivanović, istakao je da se kroz ovaj projekat, koji sprovodi UNDP uz finansijsku podršku Njemačke, dodatno unapređuje bezbjednost skladišta za lako i malokalibarsko oružje u Rogamima.

Kako je naveo, stražarnica i dvije skladišne zgrade u magacinu Rogami adaptirani su u skladu sa najboljim međunarodnim praksama i standardima.

“Projekat predstavlja direktan doprinos bezbjednosti i Crne Gore i regiona, jer omogućava da značajne količine lakog i oružja malog kalibra budu adekvatno obezbijeđene. U saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, UNDP u Crnoj Gori i UNDP SEESAC već više od deceniju pružaju podršku državi u jačanju i sprovođenju politike kontrole naoružanja”, rekao je Ivanović.

Iz MUP-a napominju da je , projekat adaptacije skladišta Rogami dio regionalnog projekta koji je uspostavljen u martu 2019. kroz namjenski doprinos Njemačke od 5,5 miliona eura Programu UNDP-a koji ima za cilj da doprinese koordinisanom pristupu u implementaciji Mape puta za kontrolu malokalibarskog i lakog oružja i municije na Zapadnom Balkanu.

“Projekat nadogradnje skladišta Rogami podržava Crnu Goru, prvenstveno Ministarstvo unutrašnjih poslova, u unapređenju bezbjednosti i sigurnosti centralnog skladišta u skladu sa međunarodnim standardima i najboljom praksom”, navodi se u saopštenju.

Cilj je kako su istakli, poboljšanje sigurnosti zaliha oružja i municije u skladištu kroz nadogradnju lokacije za skladištenje Rogami u skladu je i sa Strategijom i akcionim planom za subijanje nedozvoljenog posjedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i municijom u Crnoj Gori usvojenim u decembru 2019.

“Projekat direktno doprinosi lokalnoj i regionalnoj sigurnosti osiguravajući da značajne količine skladištenog oružja i municije za koje je odgovoran MUP budu bezbjedne i evidentirane. Kao takav, projekat doprinosi ispunjavanju ciljeva postavljenih Regionalnom Mapom puta za Zapadni Balkan, među kojima je smanjenje rizika od nekontrolisane proliferacije na lokalnom i regionalnom nivou, kao i rizik od nekontrolisanih eksplozija”, zaključuju iz MUP-a.