29.01.2023.

Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID potpisali sporazum o partnerstvu u energetici i pokrenuli edukativnu kampanju

Beograd – 24. januar, 2023. – Ministarstvo rudarstva i energetike i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) potpisali su danas Memorandum o razumevanju koji predviđa saradnju u oblastima održive energije, energetske bezbednosti i energetske efikasnosti. Kako bi ovaj čin dobio na svečanosti, ceremonija potpisivanja održana je u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu. Memorandum je u ime ministarstva potpisala ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović, dok je u ime misije USAID-a u Srbiji memorandum potpisala direktorka misije Bruk Ajšam, u prisustvu američkog ambasadora Kristofera Hila. 

Ovom prilikom takođe je zvanično najavljena medijska kampanja koja koristi animirani lik Nikole Tesle osmišljen da građanima Srbije objasni važnost štednje energije. Kampanja, koju su zajednički kreirali Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID-ov projekat Bolja energija, takođe nudi savete za domaćinstva kako da uštede energiju i novac “Čuvaj, štedi, ne rasipaj energiju."

Obraćajući se prisutnima, ministarka Đedović je izjavila: „Saradnjom sa USAID-om kroz projekat “Bolja energija” radićemo na tome da energetsku efikasnost dodatno ustoličimo kao novi izvor energije, kroz razvoj mehanizama za povećanje mera energetske efikasnosti, praćenje i kontrolu rezultata, ali i putem sveobuhvatne edukacije stanovništva i podizanje svesti o tome da je rasipanje energije apsolutno nedopustivo, naročito u vreme globalne energetske krize. Stimulativne mere Vlade u pogledu energetske efikasnosti do sada su dale odlične rezultate. Ušteda u potrošnji električne energije u oktobru iznosila je 15%, u novembru 7%, dok su građani u decembru potrošili 9,4 odsto manje elektične energije nego u istom mesecu 2021. godine. Na taj način pravo na popust ostvarilo je milion i 380 hiljada domaćinstava,  odnosno 44 odsto, a najviše su uštedeli stanovnici Beograda, Šapca, Novog Sada, Sombora i Niša. Važno je da nastavimo sa edukacijom građana i privrede, kako bismo svi zajedno imali benefite od racionalne upotrebe energije i energenata.”  

Ističući partnerstvo između USAID-ovog projekta Bolja energija i Ministarstva rudarstva i energetike, ambasador Hil je takođe rekao: „Imamo zajedničku obavezu da smanjimo oslanjanje na fosilna goriva. Kako se Srbija razvija, sve više usvaja korišćenje novih izvora obnovljive energije, a građani Srbije će moći lakše da dišu kako se budemo zajedno borili protiv klimatskih promena. Američke firme aktivno rade na izradi projekata u oblasti čiste energije, posebno u oblasti energije iz vetra, sunca i toplotnih pumpi. Rešenja američke tehnologije nastaviće da doprinose unapređenju sposobnosti Srbije da se izbori sa izazovima dekarbonizacije u svom energetskom sektoru.“   

USAID-ov projekat Bolja energija, vredan 10 miliona dolara, pokrenut je krajem 2021. godine i usmeren je na unapređenje enegertske efikasnosti na opštinskom nivou i na povećanje korišćenja energije iz obnovljivih izvora u Srbiji. Projekat Bolja energija već je počeo saradnju sa gradovima i opštinama u Srbiji, uključujući Niš, Sombor, Valjevo, Knjaževac, i Pančevo kako bi radio na smanjenju potrošnje energenata.