Media Detector razotkrio mrežu anonimnih ruskih Telegram kanala za okupirane teritorije

 Iako nisu samo na okupiranim teritorijama - u oblasti Mikolajeva otkrivena tri

Ukrajinski segment telegram platforme značajno se promijenio od početka Velikog rata. “Detektor medija” zabilježio je stvaranje i promociju novih anonimnih telegram kanala. Mnogi od njih su kanali koje Rusija koristi da legitimira okupaciju određenih naselja i uspostavi kontrolu nad informativnim okruženjem. 
Media Detector je istraživao takve Telegram kanale kako bi shvatio kako ih Rusija koristi za širenje propagande i jesu li takvi kanali popularni.
U ovoj studiji takvi kanali se nazivaju okupacijom. Odnosno, radi se o Telegram kanalima koji u naslovu ili opisu pominju određeni grad ili regiju Ukrajine, koji su bili ili su još uvijek pod okupacijom nakon 24. februara. To su i Telegram kanali naselja koja Rusija planira zauzeti. Svi ovi kanali šire rusku propagandu. Kanali vezane za teritorije koje je Rusija okupirala prije 24. februara 2022. nidu analizirani u ovoj studiji.

Koje su kanale ruski okupatori stvorili u Telegramu?

Istraživanje je otkrilo 88 novostvorenih Telegram-kanala okupatora. Međutim, njihova lista raste. Većina takvih kanala nastala je 24. februara ili nekoliko dana kasnije. Odnosno, značajan dio lokalnih kanala nastao je mnogo prije stvarne vojne okupacije naselja, a neka od njih nisu mogla biti zauzeta. Uobičajeno, takvi kanali se mogu podijeliti u dvije kategorije:

- oni koji mogu djelovati kao "zvanični" izvori okupatora. Odnosno, takvi Telegram kanali koji objavljuju informacije u interesu okupatora. Naprimjer, obavijestiti o humanitarnoj pomoći ili pozvati za izvještavanje o kretanju ukrajinske opreme;

- oni koji oponašaju ponašanje medija, odnosno objavljuju vijesti o okupiranom naselju, ali su puni propagande i dezinformacija.
Detector Media razotkrio je mrežu anonimnih ruskih Telegram kanala za okupirane teritorije. Iako nisu samo na okupiranim teritorijama - u Mikolajevskoj oblasti postoje tri. 
Većina kanala je na jugu, istoku i sjeveru, posebno oko Kijeva. To je logično, jer na ovim prostorima teritorije su bile ili su i dalje okupirane. Vidimo i kanale naselja koja nikada nisu bila okupirana od strane Rusije. Na primjer, Telegram kanal grada Berezan, blizu Kijeva. Odnosno, Rusi su ga planirali zauzeti i pokušali pripremiti  informacije za ostvarenje tog cilja. Okupacija je propala, pa je Telegram kanal postao nepotreban.
Međutim, takvi kanali privlače najveću pažnju u regijama Žitomir, pa čak i Lavov (telegramski kanal Chervonohrad). Ovakvi Telegram kanali su indirektna potvrda da se Rusija ne planira zaustaviti u istočnim i južnim regionima. 
 
Da li su popularni Telegram kanali ruskih okupatora?

Važno je shvatiti da je nemoguće provjeriti sličnost botova pretplatnika Telegram kanala, jer Telegram ne daje listu profila pretplaćenih na kanal. Također je nemoguće provjeriti geografiju pretplatnika. Međutim, o autentičnosti popularnosti Telegram kanala može se suditi iz drugih pokazatelja. Konkretno, dinamika rasta pretplatnika. Većina ovih telegram kanala kreirana je krajem februara ili početkom marta. Brzo povećanje/smanjenje broja pretplatnika indirektno ukazuje na botove. Na primjer, Telegram kanal Berdyansk Tomorrow, gdje se vidi neprirodan skok broja pretplatnika između 28. i 29. marta. Važno je napomenuti da u to vrijeme u gradu nije bilo mobilne komunikacije, a samo je Ukrtelecom bio jedan od kablovskih Internet operatera.
Zatim  na većini kanala su aktivne odjave. Može postojati nekoliko objašnjenja. Prvo: Telegram uklanja botove. Da, Telegram redovno uklanja botove, iako to ne prijavljuje javno, za razliku od drugih društvenih mreža. Drugo objašnjenje: nedostatak resursa. Nema smisla voditi Telegram kanale naselja, za koje je malo vjerovatno da će biti okupirani u bliskoj budućnosti.
Osim toga, bilo je tehnički teško pronaći neke od ovih kanala, jer ih sam Telegram skriva u potrazi. Obično Telegram to radi kada zabilježi varanje broja korisnika.
Konstantan rast pretplatnika primećuje se uglavnom na kanalima iz Hersonske i Zaporoške oblasti. Rusija je vjerovatno odlučila da se fokusira na promociju ovih kanala. Moguće je da su stanovnici teritorija pod ruskom okupacijom prisiljeni da se pretplate na određene telegram kanale. Postoji mnogo dokaza o pokušajima Rusije da kontrolira informativno prostor. Detaljnu dinamiku pretplatnika na telegram-kanale okupatora možete pronaći ovdje.

Šta pišu kanali ruskih okupatora u Telegramu?

Općenito, sadržaj Telegram kanala je očekivan. Vidimo direktnu rusku propagandu i dezinformacije. Ruski političari i predstavnici okupatorske vlasti najčešće se pominju u ranije okupiranim dijelovima Donjecke i Luganske oblasti. Većina ovih telegram kanala jednostavno prenosi sadržaj ruskih propagandnih medija. Međutim, Telegram kanali su lokalni, tako da postoje sadržaji koji su direktno relevantni za stanovnike određenih gradova i mjesta. Propagandisti se često pokušavaju pretvarati da su "svoji" kako bi stekli barem malo povjerenja lokalnog stanovništva. Međutim, detalji se nemilosrdno otkrivaju.  

Najpopularnije teme okupatorskih Telegram kanala su: 

- Diskreditacija Ukrajine i njenog rukovodstva, uključujući gradonačelnike i regionalne administracije.

- Ruske vojne pobjede i demonizacija ukrajinske vojske.

- Teorije zavjere o akcijama " Zapada" u Ukrajini.

- Lokalna "denacifikacija": izvještavanje o "nacistima" koje su Rusi navodno uspjeli uhvatiti u okupiranim naseljima. Također, obavještava o uništavanju ukrajinskih državnih simbola.

- "Vraćanje normalnog života nakon osam godina patnje." Veliki dio informacija odnosi se na život okupiranih gradova, posebno na raspored radnji ili crkava, školovanje djece u školi. Međutim, propagandisti sve to predstavljaju pod maskom pobjede "ruskog svijeta".  

- Nove "administrativne jedinice" kao što su samoproglašene "DPR" i "LPR". Propagandisti pokušavaju da objasne zašto je takav put koristan za Ukrajince i generalno promoviraju "koristi ruske okupacije". Na primjer, pišu da će Rusija otpisati dugove za komunalije.

- Evakuacija. Čitatelji se uglavnom pozivaju da se evakuišu u ranije okupirane dijelove Donjecke i Luganske oblasti ili na okupirani Krim. Informacije o koridorima za evakuaciju koje su zvanično dogovorene sa Ukrajinom su izuzetak.

- Humanitarna pomoć iz Rusije. Propagandisti pokušavaju tvrditi da je ruska pomoć spas od humanitarne krize za koju se mora okriviti ukrajinsko političko vodstvo.

Zašto možemo pretpostaviti da Rusija stvara "okupacione" telegram kanale?

Prvo, jasna koordinacija. Telegram kanali se kreiraju po specifičnom principu. Štaviše, neki su pod jednim brendom. I to se odnosi na kanale naselja na sjeveru, jugu i istoku. Odnosno, moguće je stvoriti cijelu mrežu Telegram kanala od Vasylkiva do Tokmaka sinhrono i istovremeno, samo ako postoji jasna koordinacija. Osim toga, većina kanala nastala je 24. februara, što opet dovodi u sumnju prirodno, dobrovoljno i brzo organizovanje pristalica „ruskog svijeta“.
Drugo, postoje bliske veze zasnovane na širenju i spominjanju "okupacionih" Telegram kanala, kao i njihove veze sa ruskim propagandnim kanalima.