Lideri EU pristali na zabranu uvoza ruske nafte nakon kompromisa sa Mađarskom

EU kaže da će sporazum efektivno smanjiti 90 posto uvoza nafte do kraja godine i prekinuti ključni izvor finansiranja Moskve za rat u Ukrajini.

Lideri Evropske unije načelno su se složili da do kraja ove godine smanje za 90 posto uvoz nafte iz Rusije, ukidajući vitalni izvor finansiranja za invaziju Moskve na Ukrajinu, nakon postizanja kompromisa sa Mađarskom.

Organizacija koja uključuje 27 država provela je sedmice cjenkajući se oko potpune zabrane uvoza ruske nafte, ali je naišla na tvrdoglavi otpor mađarskog premijera Viktora Orbana koji je rekao da bi embargo uništio ekonomiju njegove zemlje.
Na sastanku u Briselu u ponedjeljak, lideri su postigli kompromisni sporazum o izuzeću isporuka koje u Evropu stižu naftovodom Druzhba.
“Sporazum o zabrani izvoza ruske nafte u EU. Ovo odmah pokriva više od dvije trećine uvoza nafte iz Rusije, smanjujući ogroman izvor finansiranja za njenu ratnu mašinu”, rekao je šef Evropskog vijeća Charles Michel u tvitu na kraju prvog dana dvodnevnog samita lidera.
"Maksimalni pritisak na Rusiju da okonča rat", dodao je Michel.
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, rekla je da će tim potezom "efektivno smanjiti oko 90 posto uvoza nafte iz Rusije u EU do kraja godine", kada su Njemačka i Poljska obećale da će prekinuti isporuke putem naftovoda.
Dvije trećine ruske nafte koja se uvozi u EU isporučuje se tankerima, a jedna trećina naftovodom Druzhba. Embargo bi dostigao 90 posto nakon što Poljska i Njemačka, koje su također povezane sa naftovodom, prestanu s isporukom ruske nafte do kraja godine. 
Preostalih 10 posto privremeno će biti izuzeto od sankcija, tako da Mađarska, Slovačka i Češka, koje su sve povezane na južni krak gasovoda, i dalje imaju pristup gorivu koje ne mogu lako zamijeniti.
„Rusija je odlučila da nastavi svoj rat u Ukrajini. Večeras, kao Evropljani, ujedinjeni i solidarni sa ukrajinskim narodom, preuzimamo nove odlučne sankcije”, napisao je francuski predsjednik Emmanuel Macron na Tvitteru.
Kompromis znači da i druge mjere mogu stupiti na snagu, uključujući isključenje najveće ruske banke Sberbank iz globalnog SWIFT sistema, zabranu tri državna emitera i stavljanje na crnu listu pojedinaca optuženih za ratne zločine.

Zelensky kritikovao EU
U video-obraćanju na samitu ranije, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky je osudio lidere EU, jer su bili previše blagi prema Moskvi.
„Zašto zavisite od Rusije, od njihovog pritiska, a ne obrnuto? Rusija mora zavisiti od vas. Zašto Rusija i dalje može zarađivati skoro milijardu evra dnevno prodajom energije?” rekao je Zelensky.
EU je uvela pet rundi sankcija otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru, pokazujući neuobičajenu brzinu i jedinstvo s obzirom na složenost mjera.
Ali cjenkanje oko zabrane uvoza nafte razotkrilo je borbu za proširenje sankcija, jer ekonomski rizik za Evropu raste pošto su mnoge zemlje ovisne od Rusije koja ih snabdijeva energijom.
Holandski premijer Mark Rutte rekao je napuštajući pregovore u Briselu da je bio iznenađen razvojem događaja.
"Na početku večeri nisam se nimalo nadao, ali oko 23 sata, to je bilo gotovo", rekao je on, dodajući da ne bi trebalo biti teško riješiti izvanredne tehničke detalje.
Ipak, Ramanan Krishnamoorti, profesor naftnog inženjerstva na Univerzitetu u Hjustonu u Sjedinjenim Državama, rekao je da uticaj na Rusiju možda neće biti toliko značajan kao što se mislilo, s tim da će se tu uključiti zemlje poput Indije i Kine.
"Moći će kupovati rusku naftu po sniženoj cijeni , po još nižim cijenama nego što su bile u proteklih nekoliko mjeseci", rekao je za Al Jazeeru.
Također je sugerirao da bi embargo mogao imati i pozitivne implikacije za Iran i Venecuelu.
„Možda bi mogli da se sprijatelje sa Evropom i SAD i započnu način da normaliziraju svoju sposobnost da ponovo uvedu svoju energiju nazad na svetsko tržište“, dodao je Krishnamoorti.
Samit je, također, donio političku podršku za paket zajmova EU u vrijednosti od devet milijardi eura (9,7 milijardi dolara), sa malom komponentom grantova za pokrivanje dijela kamata, da Ukrajina zadrži svoju vladu i isplati plaće oko dva mjeseca.
Lideri su podržali stvaranje međunarodnog fonda za obnovu Ukrajine nakon rata, a detalji će biti poznati kasnije.