Kreativni hab otvoren u Pljevljima

U prostorijama Opštine Pljevlja otvoren resursni centar za podršku formiranju i širenju kulture inovativnih tehnologija i održivih rješenja

Predsjednik Opštine Pljevlja Rajko Kovačević i programska menadžerka Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori Aleksandra Kiković, otvorili su danas u prostorijama Opštine Pljevlja resursni centar za podršku formiranju i širenju kulture inovativnih tehnologija i održivih rješenja – Kreativni hab.

Prostor je osmišljen, između ostalog, sa ciljem da postane okruženje mladim ljudima za proučavanje mogućnosti korišćenja inovativnih tehnologija u različitim oblastima, sticanje vještina i znanja, i da posluži kao platforma za komunikaciju sa građanima, privatnim i javnim sektorom kao i nevladinim organizacijama i medijskom zajednicom u okvirima pravedne tranzicije.

Kovačević je istakao da je otvaranje Kreativnog haba koji će biti na usluzi svim mladim ljudima svakako doprinijeti razvoju Pljevalja i okoline, usvajanju modernih tehnologija i otvaranju novih radnih mjesta.

 

„Pljevlja su dobila mjesto koje će biti stjecište ne samo mladih već i svih drugih kreativnih ljudi. Mjesto sa koga će moći da komuniciraju, razmjenjuju svoje ideje i nadograđuju ih, a potom pretvaraju u konkretne projekte u komunikaciji sa čitavim razvijenim svijetom. Prva pomisao na Pljevlja će svakako još jedno vrijeme biti ugalj, a naša zamisao je da u narednom periodu Kreativni hab bude mjesto za razvoj start-up projekata, zelenih biznis ideja i koje će otvoriti mnoga radna mjesta mimo Rudnika i Termoelektrane“, kazao je Kovačević.

Programska menadžerka UNDP-a Aleksandra Kiković naglasila je da će prostorije ovog resursnog centra biti na usluzi svim mladim ljudima zainteresovanim za učešće u procesima i stvaranju novih radnih mjesta.

„UNDP obezbjeđuje dugoročnu podršku Pljevljima na različitim poljima a prioritet je socio ekonomski razvoj Pljevalja zasnovan na principima održivosti i uključivanja mladih u iznalaženje inovativnih rješenja koja će pomoći diverzifikaciju lokalne ekonomije. Kreativni hab je jedno od stjecišta mladih i svih zainteresovanih za učešće u procesima koji će voditi ka stvaranju novih radnih mjesta, povoljnog ambijenta za kreativno ispoljavanje mladih i njihov ostanak u Pljevljima. Cilj nam je da Pljevlja budu prepoznata kao mjesto koje daje mogućnosti za zeleni ekonomski razvoj i da se u Pljevlja vraćaju Pljevljaci ali i da privučemo sve one koji prepoznaju ljepote i mogućnosti koje ova lokalna zajednica pruža, a koja nijesu nužno vezana za tradicionalne industrije“, kazala je Kiković.

Opremanje prostorija Kreativnog haba finansirano je sredstvima UNDP-a, koji je takođe obezbijedio sredstva za zaposlene a prostor za rad obezbijedila je Opština Pljevlja.

Kovačević se zahvalio Visokom programu UN za razvoj rekavši da je današnji događaj samo jedan detalj u prilog odličnoj i plodonosnoj saradnji Opštine Pljevlja i UNDP-a.