Korona virus: Tim Evropa za godinu pomogao partnerske zemlje sa više od 26 milijardi eura

Prije tačno godinu dana Evropska komisija i Visoki predstavnik utvrdili su planove za ciljani odgovor EU kako bi kombinovanjem sredstava EU, država članica i evropskih finansijskih institucija ujedinjenih kao „Tim Evropa” partnerskim zemljama pomogli u borbi protiv pandemije korona virusa. Do 1. januara 2021. Tim Evropa izdvojio je više od 26 milijardi eura pomoći partnerskim zemljama u čitavom svijetu, što je 65 % cjelokupnog paketa pomoći koji sada iznosi više od 40 milijardi eura i premašuje prvotno obećanih 20 milijardi eura.

Tim Evropa radi i na globalnom, ravnopravnom pristupu vakcinama protiv bolesti COVID-19 i sprovodi kampanju vakcinisanja, uz istovremeno razmatranje mogućnosti za jačanje lokalnih kapaciteta za proizvodnju. EU je imala vodeću ulogu u uspostavljanju instrumenta COVAX, globalne inicijative u okviru koje zemlje s visokim dohotkom mogu finansirati vakcine za zemlje sa niskim i srednjim dohotkom i u kojoj je Tim Evropa jedan od vodećih donatora, s više od 2,2 milijarde eura.

Kada je riječ o pomoći Zapadnom Balkanu, Tim Evropa je do sada obezbjedio više od 11,3 miliona komada zaštitne i medicinske opreme kao što su respiratori, kreveti za intenzivnu njegu, kontejneri za trijažu bolesnika, vozila hitne pomoći i 30 000 manjih medicinskih uređaja. U okviru hitne podrške osigurano je i preko 80 000 testova na COVID, materijal za kalibraciju dodatnih 580 000 testova i 25 000 litara dezinficijensa. Dio novca usmjeren je i na pomoć Zapadnom Balkanu i istočnom susjedstvu, u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, kako bi se pripremili za dostavu i primjenu vakcina protiv bolesti COVID-19 te kako bi se povećala otpornost na zdravstvene krize. Tim Evropa je opredijelio i pomoć za firme na Zapadnom Balkanu, u kojoj ulestvuje do 70 lokalnih banaka u regiji, koje će privatnom sektoru omogućiti lakši pristup kreditima. Istovremeno, EU putem EIB osigurava značajna sredstva za dodatne zajmove za ulaganja javnog sektora i dalje kreditiranje preduzeća kako bi se očuvala mnoga radna mjesta.

Na temelju uspjeha Tima Evropa, EU i države članice dogovorili su se da će dosadašnji rad podići na viši nivo zajedničkim osmišljavanjem, finansiranjem i sprovođenjem inicijativa Tima Evrope. U sljedećem programskom ciklusu to će biti transformacijski projekti za partnerske zemlje, fokusairani na glavna prioritetna područja EU, u skladu s potrebama partnerskih zemalja.