Korisnici 2. poziva u IPA programu prekogranične saradnje Crna Gora - Kosovo počeli sa provedbom projekata vrijednih 2,4 miliona eura

Tokom ceremonije dodjele bespovratnih sredstava za korisnike 2. poziva u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Crna Gora-Kosovo 2014.-2020., Koji finansira Evropska unija, naglašeno je da vrijedne prekogranične inicijative koje Crna Gora i Republika Kosovo zajednički provode od 2010. godine pokazuju uspjeh cjelokupnog koncepta prekogranične saradnje, što je ključni poticaj procesu evropskih integracija.

Nacionalna IPA koordinatorica Zorka Kordić istaknula je da važnost modela prekogranične saradnje potvrđuju vidljivi rezultati projekata koji su do sada provedeni u saradnji Crne Gore i Kosova. Naglasila je da ti projekti predstavljaju osnovu za dugotrajnu saradnju na području kulturne razmjene, turizma i zdravstvene zaštite, privrednog razvoja, zaštite okoliša, održivog korištenja prirodnih resursa, socijalne kohezije i poboljšanja pristupa zapošljavanju. Podsjetila je da su partnerskim organizacijama i institucijama iz Crne Gore i Kosova svojim interesom iskazanim u okviru 2. Poziva za zajednicu pokazale spremnost da svojim projektima vrijednim 2,4 miliona eura doprinesu poboljšanju životnih uslova u pograničnom području.

Generalna direktorica Uprave za finansiranje i ugovaranje pomoći EU u Ministarstvu finansija i socijalne zaštite Crne Gore Marija Vukčević izrazila je punu spremnost za saradnju sa korisnicima bespovratnih sredstava i, kako bi svim zainteresiranim stranama pružila mogućnost da pravovremeno postanu korisnici IPA sredstava, naglasila je da u saradnji sa partnerima sa Kosova već rade na 3. Pozivu za javno planiranje.

Šef Odjela za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, Herman Spitz, naglasio je da kroz ovaj program EU Crna Gora i Kosovo nastoje prevladati zajedničke izazove na održiv način. Izjavio je da je proces rješavanja socijalno-ekonomskih pitanja na lokalnom nivou zahtjeva, ali donosi dugoročni

napredak. Dodao je da je zadovoljstvo Evropskoj uniji doprinijeti ovom napretku kroz dva miliona eura koliko je uplaćeno po ovom Pozivu o partnerstvu. Naglasio je da EU očekuje da će u budućnosti moći osjetiti stvarni uticaj koji ti projekti imaju na lokalne zajednice.

Generalni sekretar i šef operativne strukture u Ministarstvu lokalne uprave Republike Kosovo, Trim Berisha, najavio je nastavak projekata saradnje u okviru 3. Poziva, kao iu okviru nove generacije programa predviđenih u sljedećem IPA III. finansijska perspektiva.

Kroz drugi poziv za dostavu prijedloga projekata, za projekte prekogranične suradnje dodijeljena su sredstva Evropske unije u iznosu od 2.017 miliona eura, dok je uz sufinansiranje korisnika projekata ukupna vrijednost projekata 2,4 miliona eura. Svojim će inicijativama korisnici projekta doprinijeti poboljšanju kvaliteta života, poticanjem zapošljavanja i socijalne uključenosti, kao i jačanjem turizma, kulturne i prirodne baštine.