Koliko dugo će Putinova Rusija moći da finansira rat u Ukrajini?

Ne prirodni gas, nego izvoz nafte i naftnih derivata donosi Rusiji više od 70 posto svih energetskih prihoda

Rat će se nastaviti sve dok se ne usvoji naftni embargo protiv Rusije. Kao što je poznato, Mađarska blokira naftni embargo, koji bi trebao postati ključni element šestog paketa sankcija. Čak i ako se veto ukine, paket sankcija predviđa da se isporuke sirove nafte iz Rusije obustave u roku od šest mjeseci, a naftnih derivata do kraja 2023. godine. To je vremenski period tokom kojeg će ruska nafta biti dostavljana u evropske rafinerije. Odnosno, rat neće trajati tri mjeseca ili šest. Bit će to duga priča.
Ruska ekonomija zavisi od izvoza energije. Ne prirodni gas, nego izvoz nafte i naftnih derivata daje Rusiji više od 70 posto svih energetskih prihoda. Tačnije, izvoz prirodnog gasa donosi 22 posto svih energetskih prihoda, uglja - oko sedam posto, a 71 posto - izvoz nafte i naftnih derivata.
Veliki dio nafte izvozi se kroz luke Azovskog i Crnog mora. U vrijeme kada je Ukrajina izgubila oko 60 posto svog pomorskog izvoza i uvoza, Rusija nastavlja izvoz naftnih derivata u EU, Afriku i udaljene azijske zemlje - Indiju i Kinu. Samo u aprilu Rusija je izvezla oko 11 miliona tona nafte iz luka Crnog i Azovskog mora. Kroz Bosfor i Dardanele su tokom mjeseca prošla ukupno 182 tankera sa ruskom naftom i naftnim derivatima (oko 50 tankera sedmično).
Zašto sankcije protiv brodova pod zastavom Ruske Federacije nisu djelovale i nisu mogle djelovati? Sankcije nisu uključivale rezerve: zabrana se ne odnosi na uvoz energenata (nafta, dizel, lož ulje, benzin) i hrane. Stoga je zadatak pronaći načine da EU uvede embargo ne samo na sirovu naftu, već i na naftne derivate, koji čine oko trećinu izvoza.
U Rusiji, mala tankerska flota je mali tanker kapaciteta 4.000 do 7.000 tona nafte. Glavni dio transporta obavlja grčka tankerska flota (posjeduje jednu od najvećih tankerskih flota na svijetu: jedan tanker može prevesti oko 150.000 tona nafte). Grci će se značajno suprotstaviti naftnom embargu na rusku naftu, jer će morati zaustaviti desetine svojih tankera, otpuštati ljude i izgubiti prihode. Ovdje je potrebno ili nadoknaditi gubitke Grčke ili pronaći drugu namjenu za tankere koji prevoze rusku naftu. U suprotnom, grčka ekonomija će se suočiti sa ozbiljnim problemima.  
Iz Novorosije se izvozi, ne samo ruska, već i kazahstanska nafta. Dakle, postoji problem sa uvođenjem sankcija: kako pouzdano znati čija nafta? Postavlja se pitanje: kakvu politiku graditi prema Kazahstanu? Sa jedne strane, kazahstanske vlasti nisu zvanično podržale agresiju Rusije na Ukrajinu. Sa druge strane, kazahstanski naftovod - Kaspijski naftovodni konzorcijum (CPC) - prolazi kroz Rusiju, što je 1.100 km od 1.511 km gasovoda. Njime upravlja ruska sankcionirana kompanija Transneft, koja ima 24 posto udjela u CPC, prima dividende, osim toga, Rusija prima carine iz budžeta od izvoza ove nafte.
Sada o situaciji oko morskih luka Ukrajine. Odabir ukrajinskih luka i izlazak na more je strateški cilj Rusije. I danas možemo reći da je cilj odsjecanja Ukrajine od mora postignut. Dvije luke su zarobljene u Azovskom moru, treća luka - u Hersonu. Rad luke Nikolajev je blokiran, a nijedna luka u Odeskoj oblasti ne radi. Stoga su u Ukrajini ostale samo riječne luke na Dunavu - Reni i Izmail.
Rumunija je već počela isporučivati ukrajinsko žito, a Bugarska je najavila da je spremna izvoziti ukrajinsko žito, ali problem je što je najbliža pruga ovim zemljama most preko ušća Dnjestra, koji Rusija gađa projektilima. Postoji još jedan obilazni put - sjeverno od ušća Dnjestra, koji prolazi kroz Moldaviju u blizini Pridnjestrovlja.
Ukrajinsko žito je kupovala, posebno, Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), koja je distribuirala žito siromašnim zemljama. Rusija je, kao i Ukrajina, jedan od najvećih izvoznika žitarica. Zato je za Rusiju povoljno da zaustavi ukrajinski izvoz žitarica. Ovakva situacija će neminovno dovesti do poskupljenja žitarica na svjetskim tržištima, a Rusija će kao jedan od najvećih izvoznika žitarica na tome zarađivati. Ili će zaustaviti izvoz žitarica i ucijeniti svijet. 
Turska nije podržala lansiranje u Crno more NATO-ovog Minesweeper-a. Bilo bi logično rasporediti stalnu minsku grupu NATO u Crno more sa Sredozemnog mora da deminira more i deblokira ukrajinski izvoz žitarica, ali Turska to nije dopustila. Objasnila je to činjenicom da bi to moglo dovesti do izbijanja rata u Crnom moru.
To je situacija koju imamo danas.