Kineski digitalin uticaj na Zapadnom Balkanu

Ako prođete ulicama glavnog grada Srbije, Beograda, vaše lice će gotovo sigurno snimiti jedna od 1.000 Huawei sigurnosnih nadzornih kamera u gradu. Vaš Instagram post, tweet, telefonski razgovor ili video poziv omogućit će Huaweijeva oprema u fiksnoj i širokopojasnoj internetskoj mreži zemlje. Generalni direktor Telekoma Srbija 2016. godine objavio je da je kompanija potpisala ugovor sa Huaweijem u iznosu od 150 miliona dolara za razvoj optičkih mreža i brzog interneta. Sa projektima poput „Bezbednog grada“ i „Pametnog grada“, kao i izgradnjom podatkovnog centra i Huaweijevog regionalnog inovacijskog centra, ukupna vrijednost saradnje Srbije sa Kinom mogla bi biti znatno veća.

I to nije samo Srbija. Slična tehnologija koju pružaju kineske kompanije prisutna je u srcu telekomunikacijske infrastrukture cijelog Zapadnog Balkana, koja uključuje Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Kosovo.

Zapadni Balkan postaje sve važnija tačka u kineskom digitalnom putu svile, ključnom elementu Inicijative Pojas i put. Projekt je pokušaj Pekinga da poboljša digitalno povezivanje u zemljama učesnicama- sa Kinom kao glavnim pokretačem procesa - i ključna komponenta nastojanja zemlje da poveća svoj geopolitički uicaj. Za Evropsku uniju, regija predstavlja i njeno neposredno susjedstvo, ali i grupu zemalja koja je prva na redu za buduće EU. članstvo. Stoga bi se digitalni uticaj Kine na Zapadnom Balkanu potencijalno mogao prenijeti i na Evropsku uniju, ako i kada te zemlje postanu dio evropske zajednice. Osim njihovih aspiracije prema članstvu u EU, Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija sui članice NATO -a, te su zajedno sa Kosovom uspostavile bliske odnose s Washingtonom, posebno po pitanjima odbrane i sigurnosti. Ako Kina ojača u sadašnjem i budućem razvoju digitalne infrastrukture u regiji, to bi moglo predstavljati sigurnosni izazov ne samo za regiju, već i za Sjedinjene Države.

Kina je imala uspjeha na Zapadnom Balkanu u promociji Digitalnog puta svile. Srbija je glavni partner Kine, ali osim Kosova, sve zemlje zapadnog Balkana su do određenog trenutka sarađivale i sa Pekingom na digitalnoj tehnologiji. Važno je napomenuti da kineski napori u regiji osporavaju drugi geopolitički akteri. Sjedinjene Države i Evropska unija vrše pritisak na zemlje Zapadnog Balkana da ograniče kinesko prisustvo u svojoj digitalnoj infrastrukturi. Sjeverna Makedonija, Kosovo i Albanija odlučili su ograničiti ili zabraniti kinesku tehnologiju. Glavno pitanje koje slijedi je hoće li uticaj Kine na tehnološki razvoj regije nastaviti rasti ili će Zapad moći ponuditi vjerodostojnu digitalnu alternativu. Zapad bi se trebao usredotočiti na pružanje realnih alternativa kineskim tehnologijama u regiji kako bi zaštitio svoje interese na Zapadnom Balkanu. Nije dovoljno samo kritikovati zemlje Zapadnog Balkana zbog unapređenja saradnje sa Pekingom - treba ponuditi i održivo rešenje.

Digitalni put svile

 

Digitalni put svile važan je element kineske inicijative Pojas i put. Isprva je predstavljena kao inicijativa za „unapređenje izgradnje prekograničnih optičkih kablova i drugih komunikacijskih magistralnih mreža, poboljšanje međunarodne komunikacijske povezanosti i stvaranje Informacijskog puta svile“. Kina se

fokusirala na bržu izgradnju bilateralnih prekograničnih optičkih kabelskih mreža, planiranje projekata transkontinentalnih podmorskih optičkih kablova i poboljšanje satelitskih kanala za proširenje razmjene informacija i saradnje.

Digitalni put svile uspostavljen je u okviru šire inicijative Pojas i put i uključuje globalno širenje kineskih tehnologija na adresabilna tržišta na kojima su prije dominirale domaće ili zapadne kompanije, ili na zemlje u razvoju koje tek prolaze kroz tehnološki razvoj. Ona se kreće od telekomunikacionih mreža i pametnih gradova do e-trgovine i kineskog satelitskog sistema. Inicijativu često vide kao zajednički napor kineske vlade i kineskih digitalnih divova.

Kineski napori da se pozicionira kao globalni digitalni lider suočavaju se sa značajnim iskušenjima. Trumpova administracija pokušala je ograničiti doseg Pekinga putem „Inicijative čiste mreže“, koju je State Department definirao kao „sveobuhvatni pristup zaštiti imovine, uključujući privatnost građana i najosjetljivije informacije kompanija od agresivnih upada zlonamjernih aktera. , poput Kineske komunističke partije. " Predsjednik Joe Biden - koji je prihvatio konkurenciju s Kinom - nije odbacio izvršne naredbe u sferama protoka podataka i isporuke tehnologije koje je potpisao njegov prethodnik.

Nekoliko zemalja Zapadnog Balkana potpisalo je Američku čistu mrežu, uključujući Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Kosovo. Oni koji se nisu pridružili inicijativi bili su pod pritiskom da ograniče kinesko digitalno prisustvo u regiji. Pod novom Bajdenovom administracijom, Sjedinjene Države pokušavaju izgraditi koaliciju s Evropskom unijom kako bi se suprotstavile rastućem globalnom uticaju Kine. Zemlje Zapadnog Balkana će se suočiti s direktnim pritiskom koji dolazi iz Washingtona s jedne strane, i iz potrebe za usklađivanjem sa EU. politike s druge strane. I sama Evropska komisija poduzela je mjere opreza i uputila zemlje članice da usvoje politike koje će ograničiti prisustvo „visokorizičnih dobavljača“. Jednostavno rečeno, ako zemlje Zapadnog Balkana ozbiljno razmišljaju o nastavku integracije u Evropsku uniju, morat će slijediti EU. pravila o digitalnoj tehnologiji.

Kineski najbliži prijatelj na Zapadnom Balkanu

Srbija je najbliži kineski partner na zapadnom Balkanu, a to se odražava i na pristup zemlje kineskoj tehnologiji. Iako su se Srbija i NATO dogovorili o individualnom akcionom planu partnerstva, Srbija ne teži skorom članstvu. S druge strane, Srbija aktivno traži članstvo u Evropskoj uniji. Zemlja je kandidat od 2012. godine, iako se proces pristupanja posljednjih godina znatno usporio. Oduševljenje Evropske unije za dodavanje novih članova opalo je, a demokratsko nazadovanje Srbije čini da njeno članstvo nije manje privlačno. Iako Srbija i dalje tvrdi da je pridruživanje Evropskoj uniji njen primarni spoljnopolitički cilj, neizvesnost budućeg procesa pristupanja otvorila je vrata uticaju van-regionalnih sila, posebno Kine.

 

Tokom poslednje decenije, Kina je napravila značajan prodor među srbijanskim političkim i poslovnim elitama. Srbija i Kina su 2016. godine potpisale sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu. Vodeći srpski političari i provladini mediji u zemlji promovirali su narativ o "čeličnom prijateljstvu" između dvije zemlje. Podaci iz 2020. godine pokazuju da je iznos ugovora potpisanih sa kineskim bankama u svrhu nadogradnje srpske infrastrukture premašio sedam milijardi dolara.

Strateške i ekonomske veze Beograda i Pekinga omogućile su povećanu saradnju u digitalnoj i telekomunikacionoj sferi. Huawei je izgradio svoje regionalno sjedište u Beogradu i dugogodišnji je partner državne telekomunikacione kompanije Telekom Srbija. Kineski digitalni gigant je smatran

vodećim kandidatom za lansiranje 5G u Srbiji, prije nego što je srbijanska vlada odgodila početak procesa nakon pritiska Sjedinjenih Država. Pritisak je uslijedio nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u septembru 2020. potpisao „Washingtonski sporazum“, koji je uključivao članak posvećen zabrani budućeg angažmana i istiskivanju trenutnog prisustva „nepouzdanih dobavljača“ iz 5G mreže. Srbija je kašnjenje pravdala „ekonomskim razlozima uzrokovanim pandemijom COVID-19“. Međutim, glavni razlog za odluku bila je zabrinutost vlade zbog mogućih posljedica koje bi mogle doći sa Zapada ako Srbija izričito ne ograniči potencijalno učešće kineskih kompanija u uvođenju 5G u zemlji.

Uprkos ovom zastoju, kompanije bliske Pekingu ostaju značajan faktor u digitalnoj infrastrukturi Srbije. Beograd je 2019. godine predstavio projekat “Bezbedni grad”, koji se provodi u saradnji sa Huaweijem. Uključuje instalaciju 1.000 sigurnosnih nadzornih kamera opremljenih AI softverom za prepoznavanje lica. Poput Bosne i Hercegovine, Srbija je pokazala interes za projekt Smart City. Iako Smart City predstavlja alat lokalnim vlastima za pružanje boljih javnih usluga svojim građanima na globalnoj razini, cilj programa Sigurni grad je povećati sigurnost i sigurnost građana lokalnih zajednica. Oba projekta izazivaju mnoge zabrinutosti u vezi digitalne privatnosti, mogućnosti zloupotrebe tehnologije i utIcaja na ljudska prava. Glavno pitanje u javnosti postalo je kako će srpska vlada - koja je sve autoritarnija - iskoristiti tehnologiju, a ne identitet prodavca.

Osim tih projekata, Huawei je otvorio svoj inovacijski centar u Beogradu 2020. godine i postao komercijalni korisnik Nacionalnog podatkovnog centra u Kragujevcu. Kompanija je potpisala ugovor i osigurala grant Srbiji za razvoj AI platforme i cloud infrastrukture za Nacionalni centar podataka. Kinesko prisustvo u srpskom digitalnom razvoju nadilazi saradnju sa Huaweijem. Predstavljene su i tehnologije Hikvision i Dahua koje pružaju rješenja za video nadzor za komercijalnu i javnu sigurnost.

Kina i ostatak zapadnog Balkana

S obzirom na bliske veze sa Srbijom, Kina će imati poteškoća sa probijanjem na Kosovo - rival Srbije. Peking nije uspostavio nikakve formalne diplomatske odnose sa Kosovom i malo je vjerovatno da će ga priznati kao nezavisnu državu. Stanje između vlada u Prištini i Pekingu znači da neće doći do razvoja saradnje u okviru Digitalnog puta svile. Kosovo je s entuzijazmom povezano s inicijativom američke čiste mreže.

Sjeverna Makedonija i Albanija ograničile su mogućnost kineskog utcaja na svoju digitalnu infrastrukturu, uključujući 5G mreže. 2020. obje su se zemlje pridružile Inicijativi čiste mreže, što odražava njihove bliske veze sa Sjedinjenim Državama.

Kina ima viši profil u Crnoj Gori. 2014. zemlja je potpisala ugovor o kreditu sa kineskom Exim bankom za izgradnju dionice autoputa koja bi povezivala crnogorsko primorje sa granicom sa Srbijom. Od tada je zajam doprinio velikom povećanju javnog duga zemlje. Crna Gora je dozvolila kineskim kompanijama da učestvuju u uvođenju 5G u zemlji, ali je najavila da će nastojati da diverzifikuje svoje dobavljače kako bi umanjila sigurnosni rizik.

Bosna i Hercegovina nije ograničila kineski digitalni uticaj. Glavni grad Sarajevo potpisao je memorandum o razumijevanju o pametnom gradu sa kompanijom Huawei. Iako će sporazum poboljšati digitalne mogućnosti zemlje, on otvara i mogućnost zloupotrebe ličnih podataka, zadiranja u privatnost građana i, u ekstremnim slučajevima, cjelokupnu kontrolu nad njihovim životima, kao u sistemu socijalnog kreditiranja uvedenom u Kini. Huawei je snažno prisutan u telekomunikacionom sistemu

zemlje, a uključen je u obrazovni sistem kroz saradnju sa Sveučilištem u Mostaru i programom „Sjeme za budućnost“ posvećen studentima informatike u zemlji.

 

Looking Ahead

 

Srbija je i dalje centralna tačka kineskog digitalnog puta svile u regionu. Uprkos pritiscima Sjedinjenih Država i Evropske unije, Srbija je nastavila da podstiče svoj digitalni razvoj u saradnji sa kineskim kompanijama. Ovo partnerstvo u okviru Digitalnog puta svile olakšano je bliskim vezama između dvije zemlje.

Zapad ima veći uspjeh u prigušivanju kineskog digitalnog uticaja na ostatku Zapadnog Balkana. Poticaji koji dolaze sa Zapada (poput Čiste mreže) imaju uticaj i doprinijeli su da neke zemlje ne sarađuju sa Kinom na 5G mreži. Zemlje koje se više oslanjaju na sigurnost Sjedinjenih Država i posvećene pridruživanju Evropskoj uniji spremnije su ograničiti kineski utjecaj. Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo otvoreno su izrazile spremnost da izguraju Kinu iz postojeće digitalne infrastrukture i zabrane učešće kineskih kompanija u daljem razvoju. S druge strane, Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina bile su prijemčivije za Digitalni put svile.

Kina je došla na Zapadni Balkan da ostane. Napori Zapada da ograniče kineski utjecaj i osiguraju održive alternative trebaju se nastaviti, posebno u zemljama poput Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koje bi mogle biti osjetljive na vanjske pritiske. Kina će jednog dana svoju rastuću uključenost u digitalnu infrastrukturu regije možda pretočiti u geopolitički utjecaj. Zapad ima interes spriječiti da se to dogodi