Kineska i ruska propaganda rade u tandemu kako bi okrivili Zapad za rat u Ukrajini

Novi izvještaj Australian Strategic Policy Institute ASPI pokazuje da su u ranim danima ruske invazije na Ukrajinu, objave kineskih diplomata na društvenim mrežama na platformama u vlasništvu SAD gotovo isključivo okrivljavale SAD, NATO i Zapad za sukob. Kineske diplomate su podržale ruske tvrdnje o američkim laboratorijama za biološko oružje u Ukrajini i povezale ovu priču o dezinformacijama sa teorijama zavjere o porijeklu COVID-19. Kineski državni mediji preslikali su ove narative dok su ponavljali propagandu Kremlja koji opisuje invaziju kao "specijalnu vojnu operaciju". Dok su zapadne vlade kolektivno ohrabrivale Silicijumsku dolinu da ograniči domet ruskog dezinformacionog ekosistema, kineski propagandni sistem brzo je postao alternativno sredstvo za dezinformacije Kremlja.

Informativne kampanje Narodne Republike Kine osmišljene su da pojačaju napore za oblikovanje njenog radnog okruženja, tako da se moć partijske države može konsolidirati i proširiti, ne samo na domaćem, već i na globalnom nivou. Informativna kampanja NR Kine koja reagira na događaje u Ukrajini ne odvija se izolirano, već je vezana za ključne strateške interese stranke i države. Razumijevanje kako i zašto se to događa zahtijeva priznavanje duboko ukorijenjenih percepcija prijetnji, koje je Komunistička partija Kine dugo artikulirala i, što je još važnije, strategije kroz koje pokušava da se nosi sa tim prijetnjama.

KPK čvrsto vjeruje da će se prijetnje njenoj političkoj moći jednako, ako ne i vjerojatnije, pojaviti zbog organizacije 'neprijateljskih snaga' izvan NRK-a. Stranka je uvjerena da vanjski akteri, posebno SAD, aktivno pokušavaju stvoriti nestabilnost unutar Kine (uključujući ekonomsku i političku nestabilnost). U novijoj povijesti, „revolucije u boji“ i „revolucije jasmina“ često se navode kao primjeri incidenata u kojima su ti navodni napori na kraju izazvali krize. Podaci u ASPI-jevom izvještaju pokazuju da se događaji koji se odvijaju u Ukrajini navode kao dodatni primjer koji opravdava ovu percepciju prijetnje.

Teme koje izvještaj identificira o sankcijama i 'anti-kineskim' dezinformacijama također su vezane za sve veći broj sankcija, carina i izvoznih ograničenja iz SAD-a i drugih zemalja, kao odgovor na politiku stranke u Hong Kongu i Xinjiangu i više šire svoje politike i strategije za naučnu i tehnološku sigurnost i vojno-civilnu fuziju. Narativ jača pokretače politike koji stoje iza brojnih aktuelnih napora NRK-a, kao što je razvoj kineskog sistema elektronskog plaćanja digitalnom valutom. U međuvremenu, teme (u očiglednom dosluhu sa Rusijom) koje identificiramo koje sugeriraju da su SAD prekršile međunarodne konvencije o biološkom oružju također su povezane sa kineskim pokušajima da odvrate odgovornost za loše upravljanje Kine u ranim fazama pandemje COVID-19. Podaci izvještaja sugeriraju da, u smislu međunarodne propagande, sukob između Rusije i Ukrajine nudi KPK priliku da ponovno potvrdi trajne preokupacije koje smatra fundamentalnim za svoju političku sigurnost.

Uporne kritike kineskih diplomata sigurnosnih blokova, ekspanzionizma NATO i američkog vojno-industrijskog kompleksa mogle bi se podjednako primijeniti na sigurnosne odnose u Indo-Pacifiku, kao što su AUKUS i Quad. ASPI je već identificirao pro-KPKmreže društvenih medija koje ciljaju na Quad i razvojnu sigurnosnu arhitekturu u indo-pacifičkom regionu.

ASPI uzorak podataka uzet je prije nego što su platforme iz Silicijumske doline ponovo procijenile svoje mjere za ograničavanje dometa ruskih dezinformacija (uključujući i putem kineskih državnih medija). U ranoj fazi sukoba, tvitovi kineskih diplomata o Ukrajini imali su bolji učinak od nepovezanog sadržaja, posebno kada je sadržaj napadao ili okrivljavao Zapad. Glasnogovornici Ministarstva vanjskih poslova NR Kine nastavljaju koketirati sa marginalnim alternativnim medijima kako bi se ubacili u zapadni politički diskurs uokviren oko antiimperijalizma, naprimjer, pojačavajući tvrdnje koje povezuju NATO i ukrajinsku vladu sa neonacistima.

ASPI je otkrio da su diplomate NR Kine i državni mediji različito kalibrirali svoje poruke za različite regije svijeta. Ovo ulaganje u prilagođeni i višejezični uticaj odražava strategiju KPK ciljanja na regije – posebno Afriku, Južnu Ameriku i jugoistočnu Aziju – koje imaju ekonomije u brzom nastajanju, a često i zapadne kolonijalne povijesti, za posebnu pažnju. Usklađivanje Pekinga sa propagandom Kremlja pokazuje kako KPK traži priliku iz krize, mobilizirajući se kao odgovor na uočene prijetnje i koristeći suvremene događaje kao sredstva za projekciju svoje političke moći. 
Za neke je ova situacija postala neodrživa. Profesor i bivši američki diplomata David L. Sloss sugerira da je došlo vrijeme da se ruskim i kineskim državnim medijima zabrani pristup američkim društvenim medijskim platformama. Ova pozicija nekima može zvučati ekstremno s obzirom na to koliko je sloboda govora fundamentalna za demokratiju. Ipak, autoritarni režimi iskorištavaju demokratsku otvorenost u svojim kampanjama političkog ratovanja i moraju se poduzeti   strateški odgovori kako bi se ova računica promijenila.