Kineska ekonomija je pogođena krizama u energetici, pomorstvu i nekretninama

Kineski BDP raste najsporijim tempom u posljednjih godinu dana, jer ogromna energetska kriza, poremećaji u transportu i sve dublja kriza tržišta nekretnina uzimaju danak u drugoj po veličini svjetskoj ekonomiji.

Privreda je porasla za samo 4,9 posto u trećem kvartalu, u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije. To je mnogo sporije od povećanja od 7,9 posto koje je Kina registrirala u drugom kvartalu. To je ujedno i najslabija stopa rasta od prošlogodišnjeg perioda od jula do septembra, kada je i BDP porastao za 4,9 posto.

"Izazovi održavanja neometanog rada privrede su se povećali", rekao je Fu Linghui, portparol kineskog Nacionalnog biroa za statistiku, na konferenciji za novinare u Pekingu.

Rekao je da je oporavak zemlje od pandemije COVID-19 "još uvijek nestabilan i neujednačen".

Kina je bila jedina velika ekonomija koja je izbjegla pad u recesiju 2020. godine. No, Peking se ove godine susreo sa nizom izazova koji teško opterećuju privredni rast.

Zemlja se nalazi usred energetske krize koja uništava proizvodnju i dovodi do čestih nestanaka električne energije u nekim područjima. Taj problem je potaknut potražnjom ranije ove godine za građevinskim projektima kojima su potrebna fosilna goriva i koji su u suprotnosti sa proklamovanim opredjeljenjem Pekinga za postizanje ambicioznih ciljeva smanjenja emisije ugljika.

Kašnjenja u isporuci i povećanje zaliha pogodili su i manje proizvođače u Kini koji sada imaju problema sa gotovinom, što je rezultiralo izgubljenim narudžbama i rezovima proizvodnje.

Sektor nekretnina, također, pati od nastojanja vlade da obuzda prekomjerno zaduživanje. Investicije u nekretnine sada padaju. To proizvodi dodatni pritisak na kompanije, ne samo na Evergrande, čija je dužnička kriza izazvala zabrinutost zbog rizika da se proširi na sektor i cijelu ekonomiju. Neke druge firme za nekretnine već su navele da se bore da plate svoje dugove.

Posljedice svih ovih događaja su vidljive na podacima o stanju kineske ekonomije.

Industrijska proizvodnja je u septembru porasla za samo 3,1 posto u odnosu na godinu ranije, što je najniža stopa od marta 2020, kada je pandemija pogodila kinesku ekonomiju. Aktivnosti vezane za nekretnine — uključujući proizvodnju cementa i čelika — bilježile su strmoglave padove. U međuvremenu, čini se da su

investicije u osnovna sredstva pala u septembru, u odvnosu na blagi rast u augustu, prema procjenama Goldman Sachsa.

"Zvanični rast BDP-a usporio je na pad u posljednjem kvartalu, napisao je Julian Evans-Pritchard, viši kineski ekonomista u Capital Economics, u istraživačkoj bilješci, dodajući da se "industrija i građevinarstvo pojavljuju na ivici dubljeg pada".

 

Gubici na tri fronta

 

Nemoguće je zanemariti trostruku prijetnju istovremenih kriza u sektoru energetike, pomorstva i nekretnina.

Proizvodnja je "teško pogođena" prekidima u lancu snabdijevanja, primjetila je Iris Pang, glavni ekonomist za Kinu u ING Grupi. Ona je u izvještaju o istraživanju od istaknula da su operacije u nekim lukama bile pogođene epidemijama COVID i koracima koje su vlasti poduzele da ih obuzdaju tokom posljednjeg tromjesečja.

U međuvremenu, ogroman pad je pogoršao stvari. Larry Hu, šef kineske ekonomije za Macquarie Group, primijetio je da je usporavanje industrijske proizvodnje "izraženije u energetski intenzivnim sektorima", poput čelika i cementa.

Peking je pokušao ublažiti strahove o uticaju energetske krize. Fu, glasnogovornik Nacionalnog biroa za statistiku, rekao je da je "oskudno snabdijevanje energijom samo faza, a uticaj na ekonomiju je pod kontrolom".

Iako su cijene energenata "naglo porasle" ove godine, on je rekao da će kriza biti "ublažena" kako vlada bude provodila mjere za stavljanje problema pod kontrolu. Početkom oktobra, na primjer, Kina je naredila rudnicima uglja da povećaju proizvodnju, samo nekoliko mjeseci nakon što je naredila suprotno s ciljem smanjenja emisija ugljika.

Neki stručnjaci su se složili da će energetska kriza vjerovatno nestati.

"Mislimo da će nestašica struje i smanjenje proizvodnje postati manji problem kasnije u četvrtom tromjesečju”, rekao je Louis Kuijs, šef azijske ekonomije za Oxford Economics. "Viši kreatori politike počeli su naglašavati rast i očekujemo da počnu pozivati na postizanje klimatskih ciljeva u odmjerenijem vremenskom roku."

 

Dugoročni problemi u sektoru nekretnina

 

Možda će biti teže popraviti dugove koji prate sektor nekretnina u zemlji.

Nekretnine, zajedno sa srodnim industrijama, čine čak 30 posto BDP-a zemlje. Ako je Evergrande, drugi najveći investitor u zemlji po prodaji, u kolapsu, investitori i kupci su uplašeni. Potencijalni talas neplaćanja od strane real estate kompanija mogao bi imati značajan uticaj na rast i predstavljati rizik za finansijsku stabilnost.

Prodaja nekretnina, investiciona i građevinska djelatnost već su u problemu. Investicije u nekretnine pale su za oko četiri posto u septembru u odnosu na prošlu godinu. Za razliku od početka ove godine, kada su investicije u sektor nekretnina tokom januara i februara porasle za 38 posto.

"To pokazuje koliko brzo se sektor nekretnina nedavno “ohladio", napisao je Hu iz Macquariea, ukazujući na te podatke. Sumnjao je da će sektor nekretnina biti "ključ za promatranje" u narednoj godini, te sugerirao da bi problemi mogli predstavljati najveći pad rasta kineske ekonomije u 2022. godine.

U strahu da je tržište nekretnina postalo pregrijano, zvanični Pekng intervenirao u sektoru u ljeto 2020. zahtijevajući od investitora da smanje nivo duga.

I ranije ove godine, Vlada je jasno stavila do znanja da će dati prednost "zajedničkom prosperitetu" i ukrotiti rast cijena kuća i stanova, što smatra glavnim izvorom sve veće nejednakosti u prihodima i prijetnje društvenoj stabilnosti.

Evergrande je doživio veliku krizu likvidnosti. Prošlog mjeseca je kompanija upozorila da bi mogla kasniti sa otplatama i od tada je propustila najmanje tri otplate kamata. Kriza kompanije je, također, uznemirila globalne investitore posljednjih sedmica, što je izazvalo zabrinutost zbog potencijalnog domino efekta na širu kinesku ekonomiju i finansijska tržišta.

Peking je pokušao ublažiti strahove u vezi sa sektorom nekretnina. Nakon sedmica ćutanja o događanjima u kompaniji Evergrande, Narodna banka Kine saopćila je u da je Evergrande loše upravljao svojim poslovanjem, ali da su rizici za finansijski sistem "kontrolisani".

Aidan Yao, viši ekonomista za Aziju iz AXA Investment Managera rekao je za CNN Business, međutim, da problemi sa kompanijama kao što je Evergrande vjerovatno neće natjerati Peking da napravi "zaokret" u pogledu sketora nekretnina. Umjesto toga, vlada bi se mogla usredotočiti na pokušaj zaustavljanja divlje špekulacije na tržištu nekretnina.

"Mislim da bi moglo doći do neke vrste finog podešavanja marže uz pooštravanje mjera," rekao je on, iako je dodao da će se slabost u sektoru "preliti" u sljedeću godinu.

Pad sektora nekretnina će gotovo sigurno nastaviti da opterećuje i ekonomski rast. Oxford Economics smanjio je prognozu rasta u četvrtom kvartalu na 3,6 posto. To bi bio najgori učinak od drugog kvartala 2020.

 

Bilo je nekih ohrabrujućih znakova, posebno u uslugama. Maloprodaja je u septembru porasla za 4,4, što je ubrzanje u odnosu na avgustovsko povećanje od 2,5 posto.

To je uglavnom zbog napora Kine da obuzda koronavirus, smatraju analitičari iz Goldman Sachsa. Iako je zemlja uglavnom zatvorena za ostatak svijeta, njen pristup nulte tolerancije na suzbijanje infekcija spriječio je širenje virusa van kontrole.

Analitičari Goldmana napomenuli su da su kontrolne mjere smanjile rast maloprodaje u augustu, ali ta ograničenja su ubrzo ublažena, što je doprinijelo oporavku.

 

Rekli su da očekuju da će se potrošnja potrošača nastaviti oporavljati u četvrtom tromjesečju, izuzimajući "velike talase" izbijanja COVID-19.

Uprkos usporavanju rasta u ovom kvartalu, Kina je i dalje na putu da ispuni godišnji cilj rasta koji je Peking postavio od više od šest posto. Za prva tri kvartala 2021. BDP je porastao 9,8 posto u odnosu na godinu dana kada je pandemija COVID-19 uzimala najveći danak.

"U cjelini, ekonomija se nastavlja oporavljati", rekao je Fu, portparol Nacionalnog biroa za statistiku, dodajući da zemlja ima "sposobnost i uslove" da ove godine postigne svoje razvojne ciljeve.

Ali mnogi analitičari su i dalje zabrinuti. Nekoliko kompanija smanjilo je svoje prognoze rasta za Kinu ove godine. A zemlja će vjerovatno morati poduzeti više koraka kako bi poduprla rast u narednim mjesecima, kaže Kuijs iz Oxford Economicsa.

Napisao je da će Kina vjerovatno ublažiti neke aspekte "ukupne politike kreditiranja i nekretnina", na primjer, i rekao da će kreatori politike vjerovatno potaknuti i više infrastrukturnih projekata.