Kina vidi stratešku prednost u invaziji Rusije na Ukrajinu

Kineska vlada je jasno stavila do znanja da će ostati strateški saveznik Rusije, uprkos tome što se na predsjednika Vladimira Putina globalno gleda kao na agresora u ratu.

Kako se rat između Rusije i Ukrajine zaoštrava, Kina bi mogla izaći kao pobjednik. U protekloj sedmici, Peking je pažljivo kalibrirao svoju poziciju, na početku se postavljajući neutralno, a zatim se vodeći stavovima Moskve.

Kineska vlada je proteklih dana demonstrirala svoje slaganje sa Putinom okrivljujući SAD za napad Rusije na Ukrajinu, ponavljajući ruski orvelovski opis invazije kao „specijalne vojne operacije“ i racionalizujući tu agresiju kao izraz „legitimne“ percepcije Kremlja, zabrinutog zbog regionalne nesigurnosti.

Ali Peking bi mogao još jednom promijeniti svoju poziciju, pozivajući krajem sedmice na pregovore između Rusije i Ukrajine kako bi se riješio sukob, jer kineske banke počinju ograničavati finansiranje ruskih kupovina.

Peking ne navija otvoreno za kopneni rat u Evropi, ali nije ni sasvim nesretan, jer bi rezultat mogao biti preusmjeravanje američke pažnje i resursa sa Indo-Pacifika, gdje Washington radi na ublažavanju rastuće kineske regionalne sigurnosne prijetnje .

“Kada Kina gleda Ukrajinu, razmišlja o odnosima SAD-a i Kine, tako da je ono što [Putin] radi vrlo korisno skretanje pažnje za američki strateški pritisak na Kinu na Pacifiku, posebno s obzirom na to da su SAD upravo objavile svoju indo-pacifičku strategiju, “, rekao je Yun Sun, direktor programa za Kinu u Stimson centru, istraživačkom centru sa sjedištem u Washingtonu, DC.

"Kina se sada smatra najvećim [strateškim] problemom SAD-a, a Kina očajnički želi ili ublažiti strateški pritisak koji SAD mogu primijeniti... ili pronaći više strateškog uticaja za protutežu", dodao je Sun.

Kineska vlada je jasno stavila do znanja da će ostati strateški saveznik Rusije, uprkos tome što se na predsjednika Vladimira Putina globalno gleda kao na agresora u ratu. Peking je odbacio diplomatsku dvosmislenost oko svog stava promovirajući ruski narativ, rekavši da su SAD odgovorne za krizu. Također je najavio trgovinsku podršku kako bi pomogao Rusiji da izdrži sankcije.

Još u utorak, administracija predsjednika SAD Joe Bidena se nadala da bi Kina mogla igrati konstruktivnu ulogu u sprečavanju ili ublažavanju prijeteće ukrajinske krize, ili barem da neće opstruirati napore da se ona smiri. Državni sekretar Antony Blinken nazvao je kineskog ministra vanjskih poslova Wang Yija tražeći podršku Kine "za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price.

U saopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je Wang odgovorio napomenom da "situacija u Ukrajini ima tendenciju pogoršanja" i pozvao na rješenje zasnovano na "dijalogu i pregovorima".

Nada američke administracije je počela nestajati kada je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying u srijedu ustvrdila da su SAD "krivac trenutnih tenzija oko Ukrajine". Dan kasnije, nekoliko sati nakon što su ruske snage krenule u Ukrajinu, Vang je nedvosmisleno povezao Kinu sa Rusijom rekavši ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu da Kina “razumije legitimnu zabrinutost ruske strane u vezi s sigurnosnim pitanjima” u Ukrajini.

Hua je tu poentu potvrdila napadom na SAD kada su novinari postavili pitanje zašto se Kina neće obavezati da se pridruži međunarodnim naporima u odbrani suvereniteta Ukrajine.

“Stalno pitate kada će se Kina pridružiti SAD-u i nekim evropskim zemljama da osudi Rusiju. Ovo me podsjeća da se šačica zemalja koje ste podigli, uključujući SAD, miješala u kineske unutrašnje stvari i napadala Kinu na osnovu dezinformacija”, rekla je Hua. „Čak i danas, Kina se još uvijek suočava sa realnom prijetnjom od SAD-a uz nekoliko svojih saveznika dok se bezobzirno i grubo miješaju u kineske unutrašnje poslove i potkopavaju kineski suverenitet i sigurnost u nekim pitanjima, uključujući Xinjiang, Hong Kong i Tajvan”.

Predsjednik Xi Jinping je u petak u razgovoru sa Putinom učvrstio kinesko prešutno prihvatanje ruske invazije na Ukrajinu. Xi je implicitno klimnuo na Putinovo opravdanje za invaziju pozivajući se na "razumne sigurnosne brige svih zemalja" i prikriveno pokazivao na američko protivljenje invaziji pozivajući neodređene nacije da "napuste mentalitet hladnog rata".

Xi je, također, preporučio da Ukrajina i Rusija "riješe problem pregovorima" bez pozivanja na neophodan prekid neprijateljstava ili uklanjanje visokih čelnika ukrajinske vlade sa ruske liste za ubistvo pojedinaca koje treba ubiti ili zatvoriti, kako bi se omogućilo vođenje pregovora.

Bijela kuća je jasno primila poruku. Upitan u četvrtak da li američka vlada "poziva Kinu da pomogne u izolaciji Rusije", predsjednik Joe Biden je odgovorio da "u ovom trenutku nije spreman to komentirati". To je bio korak unazad u odnosu na

Priceov poziv u srijedu kineskoj vladi da "iskoristi značajan uticaj koji imaju na Rusku Federaciju kako bi pozvala Vladimira Putina da odstupi, da deeskalira".

 

“Bajdenova administracija je vjerovatno skeptična da u ovom trenutku ima bilo kakve poluge da uvjeri Kinu da je u njihovom interesu da se stane na stranu Zapada u osudi ruske invazije na Ukrajinu”, rekla je Alison Szalwinski, potpredsjednica za istraživanje Nacionalnog istraživačkog biroa za Aziju. “S obzirom na rastuću bliskost između Kine i Rusije zbog njihovih zajedničkih pritužbi sa poretkom koji predvode SAD i pad u kinesko-američkim odnosima, nema mnogo toga što bi moglo sugerirati da bi Bidenova administracija imala više uspjeha u povezivanju Kine sa međunarodnim naporima da se Rusija sada izoluje.”

 

Kineska carinska administracija naglasila je retoričku podršku svog Ministarstva vanjskih poslova Rusiji objavom da ukida ograničenja na uvoz ruskog žita, što je očito osmišljeno da ublaži oštricu sankcija ruskoj ekonomiji, kao i pokaže solidarnost sa Putinom. Odluka o žitu uslijedila je nakon prošlonedjeljne objave da je Kina u pregovorima o kupovini 100 miliona tona ruskog uglja. Kina je već najveći trgovinski partner Rusije, sa bilateralnom trgovinom koja je porasla za 36 posto u 2021. na rekordnih 147 milijardi dolara.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova upozorilo je na, kako su to nazvali, moguće "nezakonite jednostrane sankcije" koje je uvela međunarodna zajednica kao odgovor na invaziju na Ukrajinu koja bi mogla naštetiti kinesko-ruskoj trgovini. “Zahtijevamo da relevantne strane, u rješavanju pitanja Ukrajine i odnosa sa Rusijom, ne štete legitimnim pravima i interesima Kine i drugih strana”, rekao je Wang. “Kina i Rusija ostvaruju normalnu trgovinsku saradnju u duhu međusobnog poštovanja, jednakosti i obostrane koristi.”

 

Čini se da Kina ponavlja obrazac ekonomske podrške Rusiji, kao što je to učinila nakon Putinove invazije na Krim 2014. Ali to ne znači da će Xi dostaviti Putinu blanko ček, ako i kada sankcije Rusiji budu uticale na Kinu. "[Kina] vrlo pažljivo prati šta će uključivati američke sankcije i kako će to uticati na njih", rekao je Sun. “To ne znači da će Kina odustati od bliskih veza sa Rusijom. To vjerovatno samo znači da će Kina morati preispitati razmjere i količinu podrške koju je tamo spremna pružiti.”

 

To se možda već dešava. Dvije kineske državne komercijalne banke, Bank of China i Industrial & Commercial Bank of China, ograničile su finansiranje kupovine ruskih

proizvoda u očiglednom potezu da ograniče rizik izlaganja međunarodnim sankcijama protiv Rusije, objavio je Bloomberg u petak.

 

Bidenova administracija je posljednjih mjeseci obavijestila predstavnike kineske vlade o svojoj "snažnoj zabrinutosti" o ruskoj vojnoj prijetnji Ukrajini i podvukla uticaj invazije na globalnu i regionalnu sigurnost. Ali ni glasnogovornik State Departmenta, ni glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost nisu bili voljni dati bilo kakve detalje o naporima administracije da navede Kinu da pomogne u obuzdavanju ruske agresije i zaštiti suvereniteta Ukrajine. Oba ta portparola su odbila da daju detalje o interakciji. "Osim toga, nećemo ulaziti u privatne diplomatske razgovore", rekli su u odvojenim pisanim izjavama.

 

Administracija je, međutim, jasno stavila do znanja da će zemlje koje podržavaju rusku agresiju - uključujući Kinu - platiti cijenu za to saučesništvo. „Narodi koji su na strani Vladimira Putina neizbežno će se naći na pogrešnoj strani istorije. Nacije koje pokušaju da izbjegnu ili zaobiđu ove mjere doživjet će posljedice tih akcija”, rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost u izjavi. “Bili smo jasni s NRK-om da nastojimo raditi zajedno oko pitanja od zajedničkog interesa.”

 

Postoje sumnje u potencijalnu efikasnost koju bi kineski ekonomski pritisak mogao imati na Rusiju s obzirom na Putinovu spremnost da izdrži ekonomsku bol zbog uočenih dobitaka invazije. „Budući da je [Ukrajina] pitanje nacionalne sigurnosti i ključnog interesa za Rusiju, a Putin je više puta naglašavao ovaj prioritet, ne mislim da Peking ima bilo kakav konstruktivan uticaj na ruske odluke ili percepcije“, rekao je Andrew Nien-Dzu Yang, bivši tajvanski ministar odbrane i docent na Nacionalnom univerzitetu Sun Yat-sen.

 

Kina očito nije bila voljna pomoći međunarodnim naporima da se spriječi ruska invazija na Ukrajinu. Ali ako se sukob nastavi, moguće je da bi usklađivanje Pekinga sa Moskvom moglo pomoći u sklapanju mirovnog sporazuma.

 

Ali analitičari upozoravaju da se ne polaže previše nade u Kinu kada igra mirotvorca.

 

„Zapadni kreatori politike mogu se zalagati za ideju da će mir uz posredovanje treće strane, Kine, olakšati rusku deeskalaciju, jer bez intervencije treće strane, deeskalacija direktno zbog pritiska Zapada može dovesti do toga da Rusija izgubi

obraz i izgleda slabo“, rekao je Wen-Ti Sung , predavač tajvanskih studija. „To je isto razmišljanje koje je u osnovi njihovog stava prema Kini u šestostranim pregovorima o denuklearizaciji Korejskog poluostrva. Znamo kako je to ispalo.”