'Kina spremna da sarađuje': Xi Jinping obećava podršku Putinu

Drugi put od početka rata u Ukrajini, šef kineske države i stranački lider Si Đinping i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su telefonom.
U telefonskom razgovoru koji se odvijao u srijedu, 15. juna, Xi je obećao podršku Rusiji, navodi kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.
"Kina je spremna nastaviti podržavati rusku stranu u pitanjima koja se odnose na ključne interese i glavne probleme kao što su suverenitet i sigurnost, te da intenzivira stratešku saradnju između dvije zemlje", rekao je Xi.
Peking je, također, "spreman radi sa ruskom stranom na promoviranju bilateralne praktične saradnje".
U saopćenju kineskog Ministarstva vanjskih poslova ukrajinski sukob nazvan je "ukrajinskim pitanjem".
„Kina je uvijek procjenjivala pitanje Ukrajine i njene zasluge neovisno o historiji, i aktivno je promovirala svjetski mir i stabilnost u globalnom ekonomskom poretku. Sve strane trebaju težiti odgovarajućem i odgovornom rješenju ukrajinske krize. Kina je spremna nastaviti igrati svoju ulogu *", rekao je Xi Jinping. 
Kina u ratu u Ukrajini: Sada reagira i ruski predsjednik Putin
Prema kineskom Ministarstvu vanjskih poslova, Putin je obećao da će "intenzivirati multilateralnu saradnju sa Kinom i uložiti konstruktivne napore za promoviranje multipolarnog svijeta i izgradnju pravednijeg i razumnijeg međunarodnog poretka".
U Moskvi je ured ruskog predsjednika saopćio, kako prenosi agencija AFP, da Kina i Rusija žele ojačati saradnju u oblastima energetike, finansija, industrije i transporta, između ostalog. 
Putin i Xi su, također, razgovarali o "razvoju vojnih odnosa". Saradnju između dvije strane treba ojačati "s obzirom na globalnu ekonomsku situaciju, koja je iskomplicirana nezakonitim sankcijama koje je uveo Zapad".
Xi Jinping i Vladimir Putin poslednji put su razgovarali telefonom 25. februara, dan nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.
U to vrijeme, Xi je naglasio "suverenitet svih zemalja", ali nije osudio invaziju.
Xi je, također, rekao da Kina podržava Rusiju da "riješi to pitanje pregovorima s Ukrajinom".
Xi i Putin su se ranije lično sastali na ceremoniji otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i izdali zajedničku izjavu protiv širenja NATO-a na istok.
Kina u ukrajinskom ratu: između podrške Rusiji i navodne neutralnosti
Iako je Kina od početka agresivnog rata uvijek tvrdila da je neutralna u sukobu, vlada u Pekingu je u više navrata nastojala biti bliska Rusiji i naglašavati svoje "čvrsto" prijateljstvo sa Kremljom.
Nedavno je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi opisao svog ruskog kolegu Sergeja Lavrova kao "starog prijatelja".
Peking odbacuje sankcije Zapada Rusiji, ali prema mišljenju posmatrača ne pomaže da se one zaobiđu.
Na virtuelnom samitu EU-Kina početkom aprila, Xi Jingping je okrivio Zapad za eskalaciju rata u Ukrajini.
"Osnovni uzrok ukrajinske krize su regionalne sigurnosne tenzije u Evropi koje su se nagomilale tokom godina", rekao je tada Xi.
Istovremeno, Kina u posljednje vrijeme sve više pregovara o kupovini ruske nafte.
Prema izvještaju novinske agencije Bloomberg, Peking kupuje rusku sirovu naftu uz popust od 35 posto u odnosu na trenutnu cijenu na svjetskom tržištu.
"Ono što vidimo je da će Kina dobro iskoristiti ovu situaciju slabosti Rusije", rekao je komesar EU za trgovinu Valdis Dombrovskis.