Kada ne budemo mogli pobijediti vojsku, terorisat ćemo stanovništvo

Zašto Rusija optužuje Ukrajinu za stvaranje nuklearnog oružja

U Rusiji se počela širiti teza da je jedan od glavnih razloga napada na Ukrajinu želja Ukrajine da povrati svoj nuklearni status. Navodno, Kremlj nije mogao prihvatiti ovakvo stanje stvari i bio je primoran krenuti u invaziju. Šta je razlog za takvu retoriku?

O činjenici da Ukrajina navodno namjerava stvoriti nuklearno oružje, ruski predsjednik Vladimir Putin je govorio 21. februara u svom podužem govoru, tokom kojeg je priznao "nezavisnost" Donjcka i Luganska. Između ostalog, napomenuo je da ponovno uspostavljanje nuklearnog statusa Ukrajine nije prazna priča.

„Ukrajina ima sovjetsku nuklearnu tehnologiju i sredstva za isporuku takvog oružja, uključujući avione, kao i taktičke projektile Point-U, također, sovjetska tehnologija sa dometom većim od 100 kilometara. Ali će učiniti i više. To je samo pitanje vremena “, izjavio je Putin.

Početak velike vojne operacije protiv Ukrajine objašnjen je potpuno drugačijim motivima - "denacifikacija" i "demilitarizacija". Uništenje navodne nuklearne sposobnosti u nastajanju, nije spomenuto kao jedan od razloga za invaziju.

Kada je neuspjeh prvobitnih vojnih planova Kremlja postao očigledan – bilo je nemoguće „denacifikovati“ cjelokupno stanovništvo zemlje, koje se zajedno sa vojskom žestoko suprotstavljalo osvajačima, ponovo se pojavila teza o nuklearnom oružju u Ukrajini.

Konkretno, Vladimir Putin se toga prisjetio tokom sastanka sa stjuardesama 5. marta (postoje sumnje da je montiran video u kojem je učestvovao predsjednik Ruske Federacije). Nekoliko dana kasnije, teze o obnavljanju nuklearnog statusa Ukrajine kao glavnom razlogu za početak rata počele su se širiti na proruskim kanalima, mahom blogovima, koje mogu pratiti Ukrajinci.

 

Konkretno, bloger Dimitriev („Ruski orijentalista“), koji ima više od 89.000 pretplatnika, u jednoj od svojih publikacija pokušao je objasniti zašto je Putin, koji je i dalje pokušavao izbjeći direktnu konfrontaciju, iznenada odlučio izvršiti invaziju.

"Svi pričaju o nekom tajnom izvještaju koji je promijenio njegov stav prema onome što se dešava u Ukrajini... Sada je jasno da je izvještaj dotaknuo okidač koji je pokrenuo potpuno drugačiji poriv u Putinu – bila je to informacija o nuklearnom oružju", napisao je Dmitriev.

Prema njegovim riječima, to objašnjava "hitnu pripremu kampanje, bez obzira na sociologiju, diplomatiju", kao i vrlo stroge zahtjeve, posebno za SAD. U prilog ovoj tezi Dimitriev citira predratne izjave predsjednika Vladimira Zelenskog, koji je Budimpeštanski memorandum proglasio "neoperativnim". Kao što znate, upravo je ovaj dokument, potpisan 5. decembra 1994. godine, predodredio status Ukrajine kao države bez nuklearnog oružja. Pored Ukrajine i Rusije, Budimpeštanski memorandum su potpisale i Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija.

Prema Dimitrijevu, Velika Britanija je ta koja bi na neki način mogla učestvovati u obnavljanju nuklearnog statusa Ukrajine, koristeći naučno-tehničke resurse koji su ostali u ovoj zemlji. Ovu publikaciju ponovo su objavili blog i telegram kanali koji podržavaju ruske planove.

Može li Ukrajina obnoviti svoj nuklearni potencijal u praksi? Odmah treba napomenuti da su glavni učesnik u eliminaciji ukrajinskog nuklearnog oružja bile Sjedinjene Države. Upravo su oni finansirali demontažu relevantne infrastrukture. Poslednji dio te infrastructure, u oblasti Nikolajeva, uništen je u jesen 2001. samo zahvaljujući američkim investicijama. Stoga bi Amerikanci prvi učinili sve da se Ukrajina više nikada ne vrati u "nuklearni klub".

Tema o ukrajinskom nuklearnom oružju može biti zatvorena. Ali ako se nastavi maštati o toem, može se reći da su tehničke mogućnosti Ukrajine u tom pogledu veoma ograničene.

Na primjer, Ukrajina ne može uopće računati na obnovu strateških nuklearnih sposobnosti, jer nema elemente klasične nuklearne trijade – strateške nuklearne bombardere, podmornice, nuklearno oružje i bacače s interkontinentalnim balističkim projektilima (MB). A ako se SPS sa raketama teoretski može izgraditi - Ukrajina ima tehnologiju za izgradnju mina i projektila, šta je onda sa bombarderima i podmornicama, koje ukrajinska odbrambena industrija nije u stanju proizvesti? Osim toga, izgradnja nuklearnih pogona ne može se sakriti od očiju međunarodnih posmatrača, a gdje dobiti sredstva za to? Uostalom, čak ni za proizvodnju konvencionalnog oružja, Ukrajina još uvijek nije pronašla mnogo novca.

Međutim, Putin nije govorio o strateškom nuklearnom oružju. Pominjući "Tačku-U", predsjednik Ruske Federacije je imao u vidu taktičko nuklearno oružje, čiji

nosilac mogu biti upravo takvi raketni sistemi. Uz sredstva isporuke, Ukrajina bi mogla pokušati obnoviti taktičko nuklearno oružje. Ali opet, odakle nabaviti sredstva za to i, što je najvažnije, kako sakriti realizaciju takvog posla, za čiji početak bi, naravno, znao ne samo Putin? U međuvremenu, o ukrajinskom nuklearnom oružju se i dalje govori isključivo u Moskvi i nigdje drugdje u svijetu.

Ali ako su teze o restauraciji nuklearnog oružja neodržive, zašto ih onda pokušavaju opravdati u Rusiji?

Suočen sa oštrom osudom njihovih akcija u svijetu, snažnim međunarodnim sankcijama i žestokim vojnim otporom Ukrajine, Kremlj pokušava iznaći nove razloge za svoju invaziju. Čini se da je borba protiv nuklearne prijetnje u Moskvi teži dokaz od "denacifikacije" i "demilitarizacije" naše zemlje.

Tako bi Rusija željela opravdati pokušaj preuzimanja kontrole nad ukrajinskim nuklearnim elektranama, u kojima bi se navodno mogao stvoriti plutonij za oružje. Ali Rusima će biti veoma teško "prodati".

Svi su svjesni da Ukrajina neće razvijati nuklearno oružje, a pokušaji zauzimanja ukrajinskih nuklearnih elektrana samo su još jedan element ucjene. Prijetnja od novog Černobila je strašnije oružje od bombardiranja gradova. Tipična praksa moderne Rusije: kada nije moguće poraziti vojsku, mi terorišemo stanovništvo.