Jutjub zabranio Russia Today na Balkanu, Udruženje novinara Srbije brani rusku propagandu

Jutjub platforma zabranila je kanale „Russia Today Balkan” (RTBalkan), „Relativizacija” Ljiljane Smajlović i podkast „Lokomotiva” zbog propagandnog sadržaja. Ove zabrane usledile su posle zabrane kanala iste televizije koji su letos zabranjeni: „Mojih pet minuta” i „Saveti za vozače”.

Iz te medijske kuće ističu da je glavni kanal RT „preživeo” najkraće vreme na Guglu jer je ugašen posle samo tri nedelje, kao i kanal „Vesti u 2 minuta”.

Džejms Rubin, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan i koordinator Centra za globalno angažovanje, govorio je o opasnosti koju predstavlja ovaj medijski kanal i nedavno rekao da integritet informacija, kao i teritorijalni integritet na Balkanu ne treba da budu kompromitovani, navodeći da se ruski mediji RT Balkan i Sputnik zloupotrebljavaju za stvaranje podela u zemljama poput Crne Gore i Severne Makedonije.

Iako je zadatak novinarskih udruženja širom sveta da štite profesionalno izveštavanje i zaštitu od propagande, ruski propagandni medij podržalo je Udruženje novinara Srbije (UNS), koje je zatvaranje kanala RT Balkan opisalo kao cenzuru i pozvalo za povratak na YouTube platformu.

Jedino opravdanje UNS-a bilo je to što su ovi sadržaji i dalje bili dostupni na platformama X, Instagram i Fejsbuk i stoga po njihovom mišljenju nisu cenzurisani.

Evropska unija zabranila je medijima koje sponzoriše Rusija kao što su Sputnik i Russia Today da emituju program na svojoj teritoriji.

Odluka je deo sankcija ruskom političkom režimu, koji vojnim trupama napada Ukrajinu.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objasnila je da je zabrana ova dva medija znak da Evropska unija neće tolerisati podelu.

“U vreme rata reči su važne. Svedoci smo masovne propagande i dezinformacija o napadima koji se dešavaju u nezavisnoj i slobodnoj državi. Nećemo dozvoliti da nas truju lažima koje opravdavaju Putinov rat i pokušavaju da podele našu Uniju”, rekla je ona.

Ali ni ovde Srbija nije sledila zapadnu politiku i kaznila je Rusiju što je započela sveopšti rat protiv Ukrajine. Dok je bio zabranjen u Evropi, Russia Today je otvorila filijalu u Srbiji da nastavi propagandu ruske moći u balkanskoj zemlji i zadrži svoj uticaj.

Evropska unija je uzvratila izjavom da očekuje da Srbija neće intenzivirati odnose sa Rusijom.

Od Srbije se očekuje da poštuje odluke Evropske unije koje uključuju ograničavanje emitovanja ruske državne televizije Russia Todai (RT), navodi se u reagovanju od 15. jula.

„RT je deo ruskih propagandnih i dezinformacionih alata koje Kremlj koristi za praćenje nezakonite agresije na Ukrajinu i ubistava ukrajinskog naroda“, navodi se u saopštenju. „U tom kontekstu, očekujemo da se Srbija uzdrži od intenziviranja odnosa sa Rusijom, jer je to zemlja koja masovno krši Povelju Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo“, rekao je tada portparol EU za bezbednost i spoljnu politiku Peter Stano.

Kada se Russia Today otvorila u Srbiji, počela je sa propagandom protiv Kosova od samog početka.

Ovu vest je na Tviteru potvrdila i glavna urednica RT-a Margarita Simonjan uz poruku: „Pokrenuli smo RT na Balkanu jer je Kosovo Srbija“.

/Geopost/