02.09.2022.

Inovacijama do unapređenja zanata u Crnoj Gori

Projekat Craftinno ima za cilj da poveća konkurentnost mikro, malih i srednjih preduzeća u oblasti zanatstva u Crnoj Gori kroz edukacije i podršku u uvođenju inovacija u proces proizvodnje u deset malih biznisa iz Nikšića, Podgorice i Ulcinja.

Info dan o programima podrške koje Opština Nikšić sprovodi u korist razvoja preduzetništva u Nikšiću, organizovan je danas u sklopu projekta „Inovativne održive tehnologije za ekonomsko unapređenje zanatstva – Craftinno“ koji IPC Tehnopolis realizuje u partnerstvu sa Opštinom Nikšić, uz podršku Kraljevine Norveške preko projekta „Norveška za vas – Crna Gora“.

„Veliko je zadovoljstvo i čast što sam u prilici da ispred Opštine Nikšić iskažem zahvalnost za priliku da u jednom iskrenom partnerskom odnosu svojim sugrađanima ponudimo mogućnost za novo stvaralaštvo i zajednički podstaknemo razvoj preduzetničkog duha u našem gradu“, rekla je Glavna administratorka Opštine Nikšić i predsjednica lokalne Komisije za raspodjelu sredstava za podršku ženskom preduzetništvu Biljana Vučurović. 

Ovaj Info dan prvi je od tri koji će biti organizovani da bi se korisnici projekta Craftinno upoznali sa mogućnostima za finansiranje razvoja malih biznisa u Crnoj Gori. Oni će, zahvaljujući  učešću u projektu, steći znanja i vještine koje su im potrebne za unapređenje proizvodnje kroz teorijske i praktične obuke: tri obuke iz oblasti 3D modelovanja i štampe i četiri obuke iz oblasti programiranja i upravljanja CNC mašinama. Po završetku obuka, dobiće podršku partnera na projektu u trajanju od 12 mjeseci kako bi nastavili sa unapređenjem stečenih znanja i sa njihovom primjenom u procesu proizvodnje. Takođe, tokom Sajma zanatstva koji ćemo organizovati u novembru ove godine, mali biznisi koji učestvuju u projektu će imati priliku da predstave inovirane proizvode i proizvode dobijene inoviranim procesom proizvodnje.

"Kraljevina Norveška preko projekta “Norveška za vas - Crna Gora” pruža doprinos razvoju i rastu malog biznisa u Crnoj Gori, kroz unapređenje konkurentnosti njihovom transformacijom uz podršku eko-sistema zainteresovanih strana. Projekat i u drugoj fazi nastavlja sa podrškom razvoju malih biznisa na teritoriji Nikšića, naročito na uvođenju inovacija", rekao je menadžer projekta "Norveška za vas - Crna Gora" Armen Čekić.

Projekat Craftinno ima za cilj da poveća konkurentnost mikro, malih i srednjih preduzeća u oblasti zanatstva u Crnoj Gori kroz edukacije i podršku u uvođenju inovacija u proces proizvodnje u deset malih biznisa iz Nikšića, Podgorice i Ulcinja, kao i kroz njihovo informisanje o potencijalnim izvorima finansiranja za razvoj preduzetništva. IPC Tehnopolis i Opština Nikšić kroz ovaj projekat takođe rade na unapređenju sopstvenih usluga koje pružaju u korist podrške poslovanju malih biznisa i razvoja inovativnog ekosistema u Nikšiću i Crnoj Gori.