INDUSTRIJSKI PARK ZA VIŠE INVESTICIJA U SMEDEREVU

Gde se ogleda značaj i atraktivnost industrijskih parkova? Sa stanovišta razvoja lokalne samouprave, taj značaj se ogleda u tome što ovakvi projekti obezbeđuju priliv stranih i domaćih investicija, ali i doprinose povećanju zaposlenosti lokalnog stanovništva. Ukoliko gledamo iz ugla kompanija, industrijski parkovi postaju atraktivni poslovni prostori, jer je sistem dobijanja potrebne dokumentacije razrađen, a neophodna infrastruktura je već postavljena. Jedan od dobrih primera predstavlja Industrijski park u Smederevu, čiji je razvoj podržala Evropska unija kroz program EU PRO.

Ulaganjem u izgradnju infrastrukture u delu električnih instalacija dobijen je kvalitetan sistem za stabilnu isporuku električne energije, implementirana je LED rasveta, kao i sistemi za video nadzor i zaštitu trafostanice od požara. Dodatno instalirano osvetljenje koristi moderne svetiljke sa značajno manjom potrošnjom električne energije. Savremeno projektovan park u Smederevu time je postao atraktivnije mesto za razvoj biznisa svih budućih i postojećih korisnika. 

Kako bi Industrijski park Smederevo bio privlačna lokacija za investitore i kompanije, bilo je neophodno da se obezbede svi osnovni uslovi i da se finalizuje izgradnja infrastrukture. „Pre nego što je lokalna samouprava konkurisala za dobijanje bespovratnih sredstava Evropske unije preko programa EU PRO, ova industrijska zona je bila samo delimično osvetljena. Na osnovu projektne dokumentacije dobili smo sredstva kojima smo uspešno realizovali ciljeve, a to je da se poboljšaju uslovi rada i korišćenja kapaciteta Industrijskog parka”, navodi Slavica Milovanović iz kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Gradske uprave grada Smedereva.

Tokom projekta sprovedeni su radovi na postavljanju rasvete u saobraćajnicama Industrijskog parka u kojima nije postojala javna rasveta sa sistemom video nadzora, koji omogućava detaljno snimanje svih saobraćajnica i raskrsnica. „Kako bi se poboljšalo snabdevanja električnom energijom, uz donaciju EU, postavljena je i izgrađena trafostanica sa mrežom podzemnih kablova koji prate sve navedene radove i instalacije, sa sistemom za gašenje požara, čime su se stvorili tehnički uslovi za priključenje budućih proizvodnih i poslovnih objekata u Industrijskom parku“, dodaje Slavica Milovanović.   

Geografski položaj, dostupnost glavnih putnih i železničkih saobraćajnica, ali i luka na Dunavu u koju pristižu brodovi sa Crnog mora, čini Smederevo gradom koji može da odgovori na zahteve određenih industrijskih grana. „Cilj projekta je bio da, u skladu sa opštom vizijom razvoja lokalne samouprave, omogućimo što bolje uslove za rad postojećim privrednim subjektima koji posluju u Industrijskom parku, ali i budućim korisnicima. Želeli smo da poboljšamo preduslove za investiranje, razvoj poslovanja i otvaranje novih radnih mesta. Ukoliko ovo postignemo, moći ćemo da privučemo investitore i shodno tome da obezbedimo i nova zaposlenja za ljude u našoj lokalnoj zajednici”, objašnjava Slavica Milovanović i dodaje da je nakon izvođenja ovih radova u Industrijski park došla još jedna kompanija, a ukupno tri parcele su prodate investitorima i čekaju gradnju objekata. U industrijskom parku Smederevo, koji je podcelina industrijske zone u Smederevu, trenutno posluju šest firmi. U periodu realizacije projekta, u protekle dve godine sa radom su počele tri firme u kojima je trenutno zaposleno oko 350 ljudi, a vrednost tih investicija premašuje  2,7 miliona  evra. U procesu je završavanje i skladišno upravnog prostora u okviru Industrijskog parka, čija je vrednost investicije oko 811.764 evra. Još tri preduzeća su kupila parcele čija je vrednost oko 770.000 evra, gde se očekuje još otvorenih radnih mesta.

Učešće grada Smedereva u ovom projektu iznosi 49.512 evra i deo je šireg niza aktivnosti povezanih sa jačanjem ukupnih ekonomskih kapaciteta grada kroz unapređenje preduslova za privlačenje novih investicija i stvaranje radnih mesta u Industrijskom kompleksu Smederevo.

Pored Smedereva, uslovi za nove investicije su značajno unapređeni u još osam lokalnih samouprava u Srbiji u kojima je Evropska unija (EU) u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije preko programa EU PRO podržala projekte razvoja poslovne infrastrukture sa 4,5 miliona evra. Realizovani projekti su doprineli boljem poslovnom ambijentu i uslovima za privlačenje investicija, a time i povećanju broja zaposlenih i životnog standarda građana.

Evropska unija kroz aktivnosti programa EU PRO doprinosi ravnomernom društveno-ekonomskom razvoju Srbije sa ukupno 25 miliona evra. Program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i Zapadne Srbije i Regionu Južne i Istočne Srbije. Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).