Indija preispituje svoj stav o politici stranih direktnih ulaganja sa Kinom

U aprilu 2020. indijska vlada je revidirala politiku direktnih stranih ulaganja (SDI) u odnosu na svoje susjede, uključujući Kinu, kako bi spriječila oportunistička preuzimanja lokalnih kompanija tokom pandemije. To je ponovljeno u Konsolidiranoj politici stranih direktnih ulaganja 2020. koja je stupila na snagu 15. oktobra prošle godine.

Kao rezultat toga, ulaganja iz susjednih indijskih zemalja bila bi dopuštena tek nakon odobrenja savezne vlade, čak i u sektorima u kojima je prethodno bilo dozvoljeno "automatsko" čišćenje. Svaka promjena vlasništva nad dionicama - bez obzira na to koliko je mala - također bi zahtijevala odobrenje savezne vlade.

Povećana kontrola i kasnije usporavanje kineskih investicionih prijedloga poklopili su se sa sukobima duž indijsko-kineske granice. Paralelno sa tim, Indija je također zabranila više od 100 kineskih aplikacija iz sigurnosnih razloga, uključujući popularnu aplikaciju ByteDance za razmjenu video zapisa TikTok, WeChat kompanije Tencent Holdings, Alibabin UC preglednik i popularnu videoigru Tencent PUBG.

Stav Indije o ograničenjima koja utiču na kineska ulaganja

Sada, kako se čini da geopolitičke tenzije nestaju - bilo je izvještaja da će vlada brisati prijedloge kineskih SDI nakon devet mjeseci zamrzavanja. Nagađanja su se pojavila nakon što je New Delhi u januaru 2021. odobrio tri nova prijedloga SDI od kompanija sa sjedištem u Hong Kongu.

Međutim, ubrzo nakon toga vijesti su citirale zvaničnike koji poriču bilo kakvu značajnu promjenu stava Indije. Prema službenim izvorima koje citiraju novinske kuće, „Vlada Indije je uspostavila čvrstu politiku SDI. Izmijenjena politika kaže da prijedlozi zemalja koje dijele granice s Indijom moraju proći sigurnosnu analizu i samo nakon temeljite analize može se dati dozvola. ” Isti izvori dalje dodaju da će konačnu odluku o sigurnosnoj procjeni donijeti Ministarstvo unutrašnjih poslova. Što se tiče prijedloga odobrenih u januaru, izvori su izjavili: „Ove prijedloge dali su

Citizen satovi, Nippon boje i Netplay. Od tri, dva su Japanca i jedan pripada NRI-u [nerezidentnom Indijcu]. ”

Nove smjernice objavljene u ožujku

Iizvještaji od 3. Marta 2021. ukazuju na to da će indijska vlada selektivno razmotriti kineske investicione prijedloge, pridržavajući se trostranih standardnih operativnih smjernica. Svi kineski investicioni prijedlozi morat će proći obavezne sigurnosne provjere.

Nove smjernice su sljedeće:

Velike kineske SDI u kritičnim sektorima: Bilo koje veliko ulaganje iz Kine moglo bi se razmotrati za dobijanje odobrenje, u kritičnim sektorima u kojima lokalne kompanije nemaju odgovarajuće kapacitete.

Kompanije sa sjedištem na drugom mjestu i usmjeravanjem stranih direktnih investicija putem Hong-Konga: prijedlozi onih kompanija koje imaju sjedište u drugim zemljama osim Kine, a planiraju ulaganja u Indiji, mogli bi se razmatrati kako bi dobile odobrenje.

Mala ulaganja kineskih investitora: Oni prijedlozi koji uključuju mala ulaganja kineskih investitora također bi se mogli razmatrati kako bi dobili odobrenje.

Bez zvanične informacije Vlade, ostaje da se vidi kako će se smjernice implementirati. Ne može se isključiti ni pozitivan razvoj događaja u pogledu kineskih prijedloga SDI.

Stručnjaci vjeruju da bi svako ublažavanje restrikcija moglo biti dio većeg sporazuma između New Delhija i Pekinga o deeskalaciji napetosti na granici i pokušaju obnove dijelova odnosa.

U međuvremenu, još se ne govori o ukidanju zabrane kineskih mobilnih aplikacija. Prema izvještaju analitičke firme AppsFlyer, tržišni udio kineskih aplikacija u Indiji (praćen udjelom instaliranja) pao je na 29 posto u 2020. sa 39 posto u 2019. Indijske aplikacije uspjele su iskoristiti ovaj vakuum povećavajući vlastito tržište udio na 39 posto u 2020.

 

New Delhi će vjerovatno nastaviti sa kineskim poslovima i ulaganjima u Indiju sa velikim oprezom, koristeći karticu sigurnosti i suvereniteta - što se ne razlikuje od politike Pekinga u sferi interneta i tehnologije. Kineske SDI privlače pažnju zbog zamagljenih linija razdvajanja između državnih preduzeća (SOE) i privatnih preduzeća u zemlji. Ova pažnja postaje još značajnija sa kineskim firmama i kompanijama sa kineskim ulaganjima koje stiču kontrolne udjele u indijskim kompanijama, posebno u tehnološkom sektoru, gdje se definicije sigurnosti ili strateške implikacije brzo razvijaju.

Početkom januara 2021. Kina je izrazila zabrinutost Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog štetnog uticaja ograničenja direktnih stranih ulaganja u New Delhiju. To je istaknuto tokom pregleda indijske trgovinske politike u WTO -u. SAD i Evropska unija su u tom pregledu označile indijske trgovinske barijere, uključujući visoke i promjenjive uvozne dažbine.

Čitanje između redova

Od ograničenja direktnih stranih ulaganja 2020. godine, nekoliko kineskih prijedloga inozemnih ulaganja zapelo je u limbu. Prema podacima indijske vlade, od aprila 2020. zemlja je od Kine primila više od 120 prijedloga direktnih stranih ulaganja (FDI) u vrijednosti od 120 milijardi INR (1,63 milijarde USD). Većina ovih ulaganja namijenjena je braunfild investicijama. Nova politika direktnih stranih ulaganja preusmjerila je sve ove dolazeće prijedloge na vladinu rutu odobrenja, ali zbog nedavnog graničnog sukoba još uvijek nisu data odobrenja. Ova gomila zahtjevva šteti očekivanjima kineskih kompanija u Indiji i indijskih kompanija kojima je potrebno kinesko finansiranje.

Prvi pozitivni izvještaji sugerirali su nekoliko opuštanja kineskim investitorima željnim indijskog tržišta. Oni uključuju sljedeće:

Odobrenja se mogu dati nekim kineskim greenfield investicijskim prijedlozima, ako nemaju uticaja na nacionalnu sigurnost.

Što se tiče braunfild projekata, prijedlozi direktnih stranih ulaganja koji ne predstavljaju rizik po nacionalnu sigurnost mogu biti odobreni nakon prve runde odobrenja za greenfield investicije.

Ulaganja za do 25 posto udjela u "neosetljivim" sektorima poput teške mehanizacije, automobilskih dijelova, usluga i tehnologije, koji nemaju nikakvih

sigurnosnih implikacija, mogu se vratiti na automatski put za zemlje sa kojima Indija dijeli kopnene granice.

Novi birokratski postupak provjere

Kako bi pomogla u ublažavanju procesa, savezna vlada je uspostavila koordinacijski odbor koji se sastoji od birokrata iz ključnih ministarstava - unutrašnjih poslova, vanjskih poslova, trgovine i industrije i Niti Aayog, vladinog think tanka za politiku. Ovaj međuministarski koordinacijski odbor pomno će razmotriti prijedloge SDI iz svih susjednih zemalja, ali će ih na kraju pregledati nadležno ministarstvo, koje će imati posljednju riječ.

Kineska ulaganja u Indiju

Iako političke veze između Indije i Kine datiraju od 1950. godine, bilateralni trgovinski odnosi uspostavljeni su sredinom 1980-ih, ubrzavajući tempo od početka 2000-ih. U razdoblju od aprila 2000. do septembra 2020. Indija je primila 2,43 milijarde USD stranih ulaganja iz Kine. U 2020., uprkos privremenom zastoju u odnosima, Kina je i dalje ostala najveći trgovinski partner Indije sa bilateralnom trgovinom od 77,7 milijardi USD.

Bilateralni trgovinski odnosi između Indije i Kine bili su loši i transakcijski u početnoj deceniji (2000-10) i vođeni indijskim kupovinama kineskih mašina i opreme, koji su činili više od polovine ukupnog indijskog uvoza iz Kine. Međutim, počevši od 2014. godine, ovaj transakcijski obrazac svjedočio je pomaku prema direktnim ulaganjima. Promjena bi se mogla djelomično pripisati povoljnoj investicijskoj klimi i olakšanoj vladinoj politici.

Od tada su kineske kompanije aktivno ulagale u razvoj Indije i izgradnju industrijskih kapaciteta, sa ciljem uspostavljanja dugoročnog prisustva. Usvojili su višeslojni pristup, ulazeći u hiperlokalna pokretanja (koja podsjećaju na kineski pejzaž prije 10 godina), preuzimaju lokalne firme i razvijaju strategije zajedničkog ulaganja s indijskim kompanijama kako bi im omogućili brz pristup indijskom tržištu, u svim industrijama.

 

 

 

 

Stvarni udio kineskih SDI koje je Indija primila čini samo 2,43 milijarde USD (0,51 posto) ukupnih priliva. Prema Ministarstvu trgovine i industrije, većina priliva stranih direktnih investicija iz Kine dogodila se u razdoblju od aprila 2014. do marta 2019. (1,81 milijardi USD), s automobilskom (876,73 miliona USD), električnom opremom (152,5 miliona USD) i uslužnim sektorom (127 miliona USD) prima najveći udio.

Indijski farmaceutski sektor bio je i glavni primalac kineskih SDI. Šangajska farmaceutska kompanija Fosun Pharma stekla je 74 posto većinskog udjela u farmaceutskoj proizvodnji i istraživačko-razvojnoj kompaniji sa sjedištem u Hyderabadu 2017. godine, u vrijednosti od 1,08 milijardi američkih dolara, prema The China Global Investment Tracker.

Od 2016. nadalje, u indijski tehnološki prostor počeo je dolaziti priliv privatnog kineskog kapitala. Desetine kineskih tehnoloških kompanija i igrača rizičnog kapitala-predvođeni tehnološkim divovima Alibaba (u Paytmu, BigBasketu i Zomatu) i Tencentom (u Oli, Flipkartu i BYJU-u) - stekli su manjinske ili kontrolne udjele u indijskim kompanijama. Prema podacima iz Invest India, vodeći kineski proizvođači pametnih telefona OPPO, VIVO, Xiaomi i Huawei osigurali su 100 posto direktnih stranih ulaganja za ugovornu proizvodnju elektroničkih naprava u Indiji te su otvorili pogone u državama Utar Pradeš, Andhra Pradesh i Tamil Nadu.

Kineska automobilska kompanija SAIC, koja se bavi istraživanjem i razvojem, proizvodi i prodaje putnička i komercijalna vozila, takođe je prisutna u Indiji. Njegovo poslovanje u Indiji uključuje bivšu kompaniju General Motors koju je kupila i trenutno ima proizvodni kapacitet od 80.000 jedinica godišnje. Podružnica SAIC Motors -a u Velikoj Britaniji MG Motors, također, je prisutna u Indiji. BYD Auto Co uspješno je lansirao električne autobuse 2020. Ostale kineske automobilske kompanije čiji zahtjevi čekaju odobrenje uključuju Changan, za koji je ranije bilo predviđeno da će početi s radom 2022-23, te Great Wall Motors (GWM).

Komentirajući blokirane prijedloge i moguće ublažavanje tenzija između Indije i Kine, bivši predsjednik Savjetodavnog odbora za nacionalnu sigurnost Shyam Saran je medijima rekao: „Ako će se dogovor razjasniti, čini se da to sugerira da bi

dio ukupnog dogovora između dvije strane također mogao početi rješavati trgovačko i ekonomsko pitanje ”.

Indija aktivno insistira na većim stranim ulaganjima u ciljane sektore, kao što su elektronika i proizvodnja automobila, kako bi zadovoljila svoje ogromne potrebe tržišta, smanjila uvozne ovisnosti, otvorila radna mjesta, popela se naviše prema lancu dodane vrijednosti itd.

Stanje trgovačkih odnosa između Indije i Kine uticat će na svjetsku ekonomiju - s obzirom na njihove veličine tržišta i nivo trgovine, poslovanja i ulaganja.

Industrijski analitičari i posmatrači tržišta u razvoju pomno će pratiti kako ta dva diva pregovaraju i prelaze političke poteškoće.

Usred tekuće pandemije i uvođenja cjepiva-dugotrajni prekidi i zastoj u kretanju trgovine i kapitala bit će skupi za sve strane.