21.09.2021.

Huawei? Nema šanse! Zašto je Australija zabranila Huawei

Nadogradnja australijske komunikacijske mreže značilo je da su se australijski stručnjaci za nacionalnu sigurnost morali uhvatiti u koštac sa vezama Huaweija sa kineskom vladom. Zabrana bi razbjesnila kineske lidere. Alternativa je bila gora.

Australijski biznismen Peter Mason sjedio je 2010. u svojoj kancelariji u Sydneyu kada je zazvonio telefon. Nije znao da će uskoro razgovarati sa špijunom kojeg nikada nije sreo. To je bila priča koju će pričati godinama koje dolaze.

Predstavio se kao australijski generalni direktor sigurnosti, formalno zvanje šefa ASIO-a. David Irvine pozvao je Masona na ručak nasamo. Mason je vrlo poznat u poslovnoj zajednii u Australiji. Nakon karijere u investicionom bankarstvu, predsjedavao je institucijama, postao povjerenik u Trustu Sydney Opera House te je u upravnom odboru Optusove matične kompanije Singtel. Nije mu bilo teško dobiti pozivnicu za ručak. Ali nikada nije imao nikakve veze s ASIO -om. Sumnjao je da se radi o šali.

"Kako ću znati da si ti u restoranu?" Mason je htio znati.

"Zato što ću doći da vas pozdravim", odgovorio je Irvine.

"Bio sam skeptičan, ali s obzirom na prirodu poziva, rekao sam da."

Čim je Mason sjeo za stol, Irvine je otvorio “priču”: "Pa kako ide transakcija u Pekingu?" AMP je bio usred pregovora o velikom poslu u Kini. Ali to je bilo strogo povjerljivo.

"To mi je privuklo pažnju", prisjetio se Mason.

Irvine je pokazao dobru volju. Znao je da je Mason nešto ranije bio u Pekingu. Znao je da je odsjeo u hotelu Westin. Čak je znao da mu je hotel dao sobu na uglu.

"Kinezi su vas prisluškivali svo vrijeme", rekao mu je Irvine. "I mi smo njih slušali." Nije otkrio kako.

Mason je ispričao: “ASIO je htio da znam da su jako nervozni zbog kineskog infiltracije u australijski komunikacijski sistem.” Konkretno, bili su zabrinuti zbog kineskog proizvođača telekomunikacione opreme Huawei, jedne od velikih kineskih kompanija i nacionalnih šampiona. “I trebao bih biti svjestan kao direktor australijskih i međunarodnih kompanija da je to bilo vrlo osjetljivo pitanje za Australiju. "

Irvine je kasnije potvrdio da je u to vrijeme izdavao diskretna upozorenja velikim australijskim kompanijama.

“Prilično rano je ASIO otkrio da je u poziciji da mora obavijestiti brojne velike australijske kompanije da ih je kompromitirala, najvjerovatnije Kina. Imali smo priličan stepen sigurnosti."

Australijske kompanije su u to vrijeme imale slabu svijest o cyber špijunaži. Tamo gdje je ASIO uspio otkriti cyber krađu i cyber upad, u tišini je to javljao ciljanim kompanijama. Često je to bilo nakon što je

šteta već bila nanesena. Kompanije žrtve ponekad su prihvatale savjete ASIO, drugi su odbijali vjerovati da je to moguće. ASIO ih je morao uvjeravati prije nego što bi poduzeli bilo kakve zaštitne mjere. ASIO je kompanijama ponekad davao preventivno upozorenje. Irvinov ručak sa Peterom Masonom bilo je jedno od takvih upozorenja.

Irvine, sada predsjedavajući Odbora za reviziju stranih ulaganja, proveo je dosta vremena u razgovorimasa bankama, rudarskim kompanijama i drugim velikim preduzećima tokom 2010. Bilo bi potrebno duže vrijeme da manje kompanije otkriju da im je ukradeno intelektualno vlasništvo. Kako primjećuje službenik koji je u to vrijeme radio u obavještajnoj službi, "U to bi se uvjerili tek kada bi se pojavili duplikati njihovih proizvoda, uglavnom iz Kine."

Huawei se uvijek bunio zbog takvih upozorenja i insistirao na tome da oni nemaju ništa takvim aktivnostima. To je privatna firma, sve dionice u vlasništvu njenog osnivača, Rena Zhengfeija, bivšeg oficira Narodnooslobodilačke vojske, i osoblja kompanije iz Kine. Iz Huaweia tvrde da firma niti provodi špijunažu za kinesku vladu, niti bi to učinila čak i ako joj se to naloži.

Zapadne vlade su, ipak, bile sve sumnjičavije. Peking se neprestano zalaže za Huawei kod stranih vlada. A novi predsjednik Xi Jinpingom, izbroio se za novi zakon o nacionalnoj sigurnosti koji zahtijeva da sve kompanije, javne i privatne, poštuju sve upute kineske vlade. Tako je granica između državnog i privatnog sektora u Kini iz dana u dan sve nejasnija.

Savezna vlada je reagirala na upozorenja ASIO o Huaweiu, kroz tri faze. Najprije je 2010. godine odbor NBN u tišini odlučio da neće prihvatiti bilo koju ponudu kompanije Huawei da učestvuje u stvaranju nacionalne širokopojasne mreže. Ovo je uslijedilo nakon brifinga Irvinea i tadašnjeg savjetnika za nacionalnu sigurnost, Duncana Lewisa. Drugo, zabranu NBN za Huawei javno je potvrdila Vlada Jullie Gillard 2012. Treće je bilo da je Turnbullova vlada 2018. zabranila Huaweiu i ZTE da grade australijsku 5G mrežu.

"Dakle, stav Vlade da bude vrlo oprezna prema Huaweiju bio je dosljedan, počevši od Ruddove vlade 2010. godine, zatim Gillarda pa Turnbulla", kaže obavještajni zvaničnik.

Susret Pitera Masona s Irvineom dogodio se prije više od 10 godina, što ukazuje na to da je neformalni sistem tihih upozorenja i tajnog uvjeravanja djelovao. Ako su australijske vlasti znale za rizik koji predstavlja Huawei i mogle su se tome šutke suprotstaviti, zašto su na kraju dale javnu izjavu koja je morala izazvati pritužbe iz Pekinga?

Premijer Malcolm Turnbull je bio uznemiren. Bilo je to krajem 2017. godine, a premijer je razmišljao o zabrani Huaweija na australijskom kontinentu. Proizvođač telekomunikacijske opreme bio je najveći u svijetu u svojoj industriji. Nekoliko zemalja je govorilo o zabrani, ali nijedna je nije provela. Vodeća kompanija trebala je postati međunarodni test povjerenja nacija u Kinu.

Australija je trebala započeti izgradnju svoje 5G ili pete generacije Wi-Fi mreže. Mnogo više od telefonskog sistema sa bržim internetom, 5G bi omogućio “Internet stvari”, gdje bi se internetom povezalo sve, od vašeg kućnog klima uređaja i pejsmejkera do automobila bez vozača i monitora za bebe. Može li se vjerovati da će Huawei generacijama snabdijevati centralni nervni sistem zemlje? Turnbull nije tako mislio. "Jedno znate - ako bi Komunistička partija Kine pozvala Huawei da djeluje protiv interesa Australije, Huawei bi morao to učiniti", kaže on. “Huawei kaže:‘ O ne, odbili bismo. ’To je smiješno. Ne bi imali druge nego da se povinuju. ”

A posljedice zabrane? Turnbull je znao da će Peking nastojati kazniti Australiju. Naravno, Kina ne dopušta stranim kompanijama da gradenjihovu 5G mrežu. Ali u Pekingu se ne radi o reciprocitetu. Radi se o dominaciji. Predsjednik Xi Jinping je kao ličnu misiju odredio postavljanje Huaweija u središte globalnog interneta. Kasnije će reći tadašnjem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da bi zabrana Huaweija "naštetila ukupnim bilateralnim odnosima", kako je rekao bivši Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton. Tako je Xi interese jedne kineske kompanije stavio u središte svjetske politike. Očigledno se radilo o vrhunskom prioritetu za Kinu.

Turnbull je tražio srednji put. Je li postojao način da se Huawei prihvati da izgradi sistem i nekako upravlja rizikom? To je ono što jeVelika Britanija učinila sa Huaweijem u 4G mreži. London je dozvolio Huaweiu da isporuči svoju 4G opremu, ali sa centrom za nadzor posebne namjene i britanskim inženjerima koji čitaju milione redova računarskog koda kako bi provjerili ima li špijunaže.

Turnbullove prethodne aktivnosti nisu ukazivale na urođeno neprijateljstvo prema kineskoj kompaniji. Kada je laburistička vlada Julije Gillard 2012. zabranila Huawei snabdijevajući opremu novom nacionalnom širokopojasnom mrežom, Turnbull je, kao ministar komunikacija u sjeni, obećao da će preispitati zabranu kada jednom dođe na vlast Liberali su na kraju nastavili Gillardovu zabranu. Ali sada su Huawei i vlada u Pekingu pritiskali da naprave slijedeći korak.

Turnbull je mjesecima istraživao, razgovarao sa Trumpom i drugim čelnicima krajem 2017. i početkom 2018. Više puta se obraćao australijskoj najtajnijoj elektronskoj špijunskoj agenciji, Australian Signals Direction (ASD) - ekvivalentu američkeAgenciji za nacionalnu sigurnost - za vještačenje .

„Išao sam naprijed-nazad sa Mikeom Burgessom (tadašnjim direktorom, a sada generalnim direktorom za sigurnost ASIO), pritiskajući ga da pronađe djelotvorno sredstvo za ublažavanje rizika. Volio bih da su svi dobavljači dostupni u Australiji, ali ne na štetu sigurnosti. ”

Burgess je ipak smislio neke mjere ublažavanja. On i stručnjaci za ASD sastavili su tablicu ispunjenu stotinama mjera. "Uspjeli smo to učiniti", kaže visoki obavještajni službenik uključen u proces. Ali postojala je kvaka.

Turnbull, kaže obavještajni zvaničnik, „je veliki zaljubljenik u tehnologiju. Njegovo je polazište bilo: ‘Uvjeri me da ne možemo upravljati rizicima.’ Radili smo izuzetno naporno osam, devet mjeseci, prolazeći kroz to. ”

Obavještajni stručnjaci pošli su od pretpostavke da bi se Huawei oprema mogla koristiti u australijskoj 5G mreži. Oni su sebi postavili pitanje: kako možemo efikasno upravljati tim rizikom?

Burgess je okupio svoje profesionalne hakere iz ASD -a i zamolio ih da igraju Red Team, kako bi se stavili na mjesto Kine. Bili su "najbolji i najsjajniji", kaže zvaničnik. Rečeno im je: „Igrajmo se. Primijenite ono što bismo učinili da imamo dobavljača koji radi za nas. ” Taj dobavljač telekomunikacijske opreme je bio Huawei, naravno, globalni lider u jeftinoj i visokokvalitetnoj telekomunikacijskoj opremi.

Tehnološki sofisticirana vlada već ima znanje kako bi poremetila 5G sistem druge zemlje. No, ako je ta vlada ovladala prodavačem 5G u zemlji koju želi udariti, objasnio je dužnosnik, "možete doći brže od bljeska do praska, sa nultom cijenom ulaska." To se može učiniti jednostavnim uputstvom kompaniji koja posluje u 5G sistemu ciljane zemlje. A to bi bio "ozbiljan problem" za ciljanu zemlju.

 

 

Zato što bi to srušilo mrežu? Da, ali to je više od toga, rekao je stariji australski špijun: "Evo stvari oko koje se većina komentatora zbunjuje s 5G, uključujući i neke američke zvaničnike. Ne radi se o presretanju telefonskih poziva. Imamo taj problem sa 4G, imali smo ga i sa 3G. Nije da je 5G samo brža mreža mobilnih telefona. Ima manju latenciju - brzinu kojom kutije mogu međusobno razgovarati i pri većoj gustoći, tako da se na više kvadratnih kilometara može povezati više uređaja nego ikad prije. To su mašine koje razgovaraju sa mašinama. "

A ako 5G mreža prestane raditi? “Naprimjer, kanalizacijska pumpa prestaje raditi. Čista voda ne dolazi do vas. Možete zamisliti društvene implikacije toga. Ili mreža javnog prijevoza ne radi. Ili električni automobili koji se sami upravljaju ne rade. A to ima implikacije po društvo, implikacije po ekonomiju. ”

Iz ovih razloga, 5G mreža bit će "broj jedan na listi kritične infrastrukture" kojoj je potrebna zaštita kada bude potpuno operativna. Gašenje 5G mreže u trenutku moglo bi zemlju dovesti u haos.

Pa kako bi kineska vlada koristila Huawei za tako nešto? Stavljajući se na mjesto Pekinga, obavještajni oficir kaže: „Ako želim razumjeti kako provaliti, ne moram provaljivati. Samo gledam nacrte - razumijem softver, znam kako funkcionira. Znam koje inženjerske komande postoje za moje potrebe. To mi omogućava da dobijem pristup, isključim stvari, a to remeti drugu državu - njene elemente ili cijelu državu. Zato morate biti zabrinuti. "

Turnbull se udubio u detalje. Tadašnji premijer bio je "vrlo detaljan u ispitivanju, očito je sam napravio domaći zadatak", priča stariji špijun. „Kupio sam knjigu o sigurnosti 5G, ne šalim se. Morali smo kupiti knjigu i uvjeriti se da je razumijemo."

Knjiga, Sveobuhvatni vodič za 5G sigurnost, je gusta, tehnička knjiga od 474 stranice koju su uredili stručnjaci iz Finske, SAD-a i Švedske.

Kako je Red Team hakera rješavao rizike, sastavili su ih u proračunsku tablicu. Bilo ih je više od 300. Što je značilo da će svih 300 plus morati biti ublaženo. Burgess i njegovo osoblje donijeli su kompletnu kompilaciju Turnbullu na A3 listovima papira i objasnili sve mjere. Uključivali su potpuni i jedini pristup izvornom kodu, ažuriranja koja se vrše samo u Australiji i potpuni pristup shemama hardvera.

Ali ni tada to ne bi bilo dovoljno, zaključili su. Đavo nije bio samo u detaljima - već u samom dizajnu sistema. A to je bilo previše teško probiti. Viši obavještajni oficir objašnjava: „Kontrola dizajna vam daje nultu cijenu ulaska. Mnogo je teže preokrenuti inženjering da bi se pronašao maligni element. Za razliku od razgovora sa dizajnerima i izlaganja - kao i njegove legitimne funkcije - ako vam dam ovo tajno rukovanje, to zahtijeva da ga isključite. Možete doći do toga na teži način pokušavajući ga obrnuto inženjeringom, ili možete doći do cilja bez troškova ako razgovarate sa osobom koja zna kako to funkcionira. To je faktor razlikovanja. "

Na osnovu toga, 5G komponente dizajnirane u Kini i proizvedene u fabrici u Kini predstavljale bi veći rizik od 5G komponenti sastavljenih u fabrici u Kini, ali koje su dizajnirali Nokia u Finskoj ili Ericsson u Švedskoj. Drugim riječima, svelo se na strateško povjerenje. Australijski komonvelt mogao se osloniti na Finsku, dom Nokije i Švedsku, Ericssonovo prebivalište, ali nije mogao vjerovati da Kina gaji samo dobree namjere.

 

Što je s jednostavnim ograničenjem primjene Huaweijeve opreme na manje osjetljive dijelove 5G mreže? To je upravo ono što je Australija učinila prihvativši Huawei u svoj 4G sistem.

"Povijesno gledano, zaštitili smo osjetljive informacije i funkcije u srži naše telekomunikacijske mreže ograničavajući naše visokorizične dobavljače na ivicu naših mreža", rekao je tadašnji šef Uprave za signale Australije Mike Burgess u govoru 2018. “Ali razlika između jezgre i ruba ruši se u 5G mrežama. To znači da će potencijalna prijetnja bilo gdje u mreži biti prijetnja cijeloj mreži. ”

Turnbull je to volio sažeti u interne rasprave konstatacijom da "jezgra više nema". Burgessov posljednji savjet Turnbullu i njegovom Odboru za nacionalnu sigurnost bio je da se rizik ne može umanjiti.

Turnbull je sa svojim ministrima i šefovima javnih službi razmotrio ovo pitanje u kabinetu za nacionalnu sigurnost. Ako bi puštanje Huaweija u sistem predstavljalo rizik, njegova zabrana nosila bi vlastite rizike. Peking je imao primjedbe kada je Turnbull u decembru 2017. uveo zakone protiv stranog uplitanja i špijunaže, okončanjem godišnjih posjeta kineskih lidera i zamrzavanjem ministarskih kontakata. Već je imala embargo na političke kontakte s Australijom. Sada bi Australija bila jedinstveno izložena odmazdi Pekinga ako bi bila prva država na svijetu koja je Huawei proglasila nepoželjnim.

U tom trenutku intervenisao je Peter Dutton. Tadašnji ministar unutrašnjih poslova mjesecima je bio uključen u rasprave Odbora za nacionalnu sigurnost o Huaweiju i sve ga je više zabrinjavala Turnbullova odlučnost. Dutton mi kaže: „Australija je dugo bila u fazi smirivanja. Dozvolili smo dolarima da nam pomute sud. Bili smo na ivici noža, iskreno govoreći. Huawei je bio prekretnica. Neki od nas su godinama forsirali. Javnost je podržavala oštriji stav, obavještajni podaci bili su jasni - zašto ne reagiramo?

“Vidio sam ovo kao važnu odluku za vladu jer bi to uticalo na dobrobit nacije za cijelu generaciju. 5G će kontrolirati autonomna vozila, vršit će daljinski nadzor medicinskih uređaja. Bilo bi nesavjesno dopustiti da se to ugrozi. ”

Dutton se obratio tadašnjem premijeru ispred kabineta nakon sastanka Odbora za nacionalnu sigurnost 27. juna 2018., oko šest sedmica prije nego što je vlada trebala donijeti konačnu odluku. “Rekao sam mu:‘ Ovo je za mene crvena linija. Ne možemo dopustiti da Huawei uđe u mrežu. Mislim da se prijetnja samo povećava, a ne umanjuje. '”Bila je prijetnja da se povučem iz kabineta Turnbulla. I to je pitanje učinilo vodećim. Australijska politička klasa bila je grozničava već desetljeće prepuštajući se očito zaraznoj ludici izbacivanja premijera prvom prilikom.

Dutton je bio omiljeni kandidat za premijera iz konzervativne frakcije Liberalne partije i spremao se udariti na svog vođu. Turnbullu možda nije trebao dodatni pritisak, ali Dutton kaže da je želio biti siguran. Dutton kaže: "Iako je Malcolm donio pravu odluku, mislim da je naginjao pristupu ublažavanja."

Turnbull ima drugačije tumačenje njihovog razgovora. On se prisjeća da nije spomenuo "crvenu liniju" niti bilo kakvu prijetnju da će podnijeti ostavku. U jednoj bilješci iz dana u svom dnevniku, tadašnji premijer je napisao: „Dutton je došao kod mene da mi kaže da ne može prihvatiti bilo kakvo učešće Huaweia ili [kineskog proizvođača telekomunikacionih prijenosnika] ZTE-a u 5G mreži,. Podsjetio sam ga da sam pokrenuo cijelu reviziju 5G, da sam je pokrenuo sa SAD-om u DC-u, a ne obratno, i da sam o tome razgovarao s potpredsjednikom Mikeom Pensom, obavještajnom zajednicom i, naravno, sa Trumpom. Naglasio sam da moramo pažljivo proći kroz ovo, ne samo zato što moramo koordinirati sa SAD -om. Na kraju je izgledao dobro. ” Turnbull nije obećao Duttonu, ali je Odbor za nacionalnu sigurnost kabineta odlučio da zabrani Huawei 14. augusta.

 

Odluka je donesena, podvučena je crta, ali nije objavljena devet dana. Turnbull je to odigrao oprezno. Australijske diplomate obavijestile su Peking o zabrani nekoliko dana prije objave.

Turnbull je dan prije nazvao američkog predsjednika Trumpa: "Kad sam to rekao Trumpu, djelovao je pomalo iznenađeno." U samoj najavi nije bilo govora o Huawei -u ili ZTE -u, niti se spominje Kina. Samo da Australija sada zabranjuje „dobavljače koji će vjerovatno biti podložni dodatnim sudskim nalozima strane vlade koji su u suprotnosti sa australijskim zakonom“. Nije bilo konferencije za novinare, samo pisano saopćenje za javnost.

Peter Dutton je, ipak, dao ostavku. Nakon što je odluka o Huaweiju donesena, ali prije nego što je objavljena, Turnbull je odlučio da će ga Dutton uskoro izazvati za mjesto premijera. Turnbull ga je preduhitrio. Dutton je tada podnio ostavku na mjesto ministra, a za tri dana je skupio snagu za novi napad. Upravo u tom trenutku, usred oluje, Turnbullova vlada objavila je odluku o Huaweiu.

No, ovaj značajan trenutak je u australijskim medijima dobio malu pozornosti. Najava je objavljena 23. augusta 2018., Turnbullov posljednji cijeli dan na mjestu premijera. Nije bio tu zbog reakcije Pekinga.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je "ozbiljno zabrinuto" zbog "diskriminatornih mjera" Australije. Kinesko ministarstvo trgovine nazvalo je to "pogrešnom odlukom" i upozorilo na "negativan uticaj na poslovne interese kineskih i australijskih kompanija".