Huawei je objavio pad prihoda od 32 posto u prva tri kvartala 2021.

Kineski telekomunikacioni gigant Huawei saopćio je krajem oktobra da je njegov prihod pao za trećinu u prva tri meseca ove godine. Iz kompanije su kao obrazloženje za ovako drastičan pad Prihoda naveli borbu sa američkim sankcijama koje su pogodile prodaju pametnih telefona Huawei.

Huawei se nalazi u nekj vrsti unakrsne vatri američko-kineskog trgovinskog i tehnološkog rivalstva, nakon što je vlada bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, uvela sankcije kompaniji u SAD, zbog zabrinutosti da bi Huawei mogao predstavljati prijetnju kibernetičkoj sigurnosti i služiti kineskim špijunskim aktivnostima u SAD.

 

Obim prodaje u periodu januar-septembar pao je za 32 posto na 455,8 milijardi juana (71,3 milijarde dolara), navodi se u saopćenju kompanije Huawei.

 

Iz Huaweia nisu date pojedinosti, niti je uklljučena analiza svih performansi po segmentima poslovanja. Međutim, u saopćenju se citira aktuelni predsjedavajući kompanije Huawei Guo Ping koji je rekao da je njegov segment poslovanja za potrošače -- koji se uglavnom sastoji od pametnih telefona i drugih uređaja -- bio "značajno pogođen" u ovom periodu.

 

On je, međutim, dodao da je segment telekom operatera "ostao stabilan" i da je kompanija "uvjerena da ćemo nastaviti stvarati praktičnu vrijednost za naše korisnike".

 

Sjedinjene Države nisu pružile dokaze za svoje tvrdnje o sigurnosnoj prijetnji, ali su zabranile Huaweiju da nabavi ključne komponente kao što su mikročipovi i isključile su mu korištenje Googleovog Android operativnog sistema.

 

Prihodi Huaweija su već pali u 2020. zbog djelimično ukidanja njegovog jeftinog brenda telefona Honor, koji je prodan krajem prošle godine kako bi pomogao kompaniji da zadrži pristup komponentama i preživi.

 

Huawei je najveći svjetski dobavljač opreme za telekomunikacione mreže i nekada je bio među tri najveća proizvođača pametnih telefona zajedno sa Appleom i Samsungom.

 

Ali je znatno pao u rangu pametnih telefona zbog pritiska SAD-a.

 

Huawei je pokrenuo vlastiti mobilni operativni sistem u junu u borbi da zadrži relevantan segment svog pametnog telefona, ali tehnološki analitičari vjeruju da će se boriti da ostane u borbi u kojoj dominiraju Googleov Android i Appleov iOS.

 

Huawei mrežna oprema za impelentaciju 5G mreže, također je nepoželjna ili zabranjena u nizu zemalja, koje su kao razlog za tavku odluku navele pitanja nacionalne sigurnosti.

 

Trenutna američka administracija Joea Bidena naznačila je da neće popustiti pritisak na Huawei.

 

Međutim, jedno ometanje za Huawei uklonjeno je prošlog mjeseca, povratkom glavne finansijske direktorice Meng Wanzhoua u Kinu.

 

Meng, 49-godišnja kćerka osnivača Huaweija Rena Zhengfeija, provela je skoro tri godine u kućnom pritvoru u Kanadi, a zbog američkog naloga za ekstradiciju.

 

Washington ju je optužio da je prevarila HSBC banku pokušavajući sakriti navodna kršenja američkih sankcija Iranu koje je počinila Huawei podružnica Skycom, slučaj za koji su Kina i Huawei rekli da je više motiviran američkim poslovnim problemima.

 

Ali Meng je puštena prije mjesec dana nakon što su američki tužitelji objavili sporazum prema kojem će optužbe za prevaru biti suspendirane i na kraju odbačene.

Nakon obaveznog karantina, vratila se na posao u sjedište Huaweija u južnom gradu Shenzhenu, objavili su kineski mediji.