Hrvatski grad Jastrebarsko predstavio je planove za obnovu i revitalizaciju najstarije zgrade na tom području: dvorca Erdödy

Obnovu će sufinansirati Europska unija

Hrvatski grad Jastrebarsko predstavio je planove za obnovu i revitalizaciju najstarije zgrade na tom području: dvorca Erdödy. Projekt obnove vrijedan je ukupno 73.639.686,93 kuna (više od 9,8 milijuna eura) i sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj EU.

 

Prezentacija projekta predstavljila je izvedbe umjetnika s Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Tokom izvedbe, izvođači su utjelovili osobe poput grofa Erdödyja i podsjetili građane na povijest dvorca. Osim toga, predstavili su zgradu kao vrijedno kulturno dobro i simbol Jastrebarskog.

 

Izgrađen između 1483. i 1489. godine, dvorac Erdödy jedna je od najpoznatijih znamenitosti na tom području. Porodica Erdödy kupila je dvorac u prvoj polovici 16. stoljeća, prodavši ga veletrgovcu Ehrmanu mnogo godina kasnije 1922. Ubrzo nakon toga, Ehrman je bankrotirao, dozvoljavajući općini da kupi dvorac na aukciji 1936. Sada, stoljećima nakon što je prvi put izgrađen, dvorac će biti obnovljen i revitaliziran.

 

Koja je vizija projekta?

Obnova stare zgrade ima nekoliko ciljeva. Prvo, nastoji očuvati i obnoviti kulturnu baštinu i stvoriti nove vrijednosti.

 

Drugo, cilj mu je učiniti dvorac pristupačnijim ljudima svih dobi i sposobnosti, jer projekt obnove predviđa postavljanje nove infrastrukture. Treće, želi se spriječiti daljnje propadanje objekta i stvoriti nove mogućnosti.

 

Grad Jastrebarsko predviđa stvaranje prostora koji ima višestruke javne, društveno-kulturne, ekonomske i turističke namjene. Uz pomoć EU ta se vizija konačno može ostvariti. Komentirajući ovo, gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel kazao je:

 

“Na obnovu smo čekali od 1980 -ih i ponosan sam što smo uspjeli povući europska sredstva za obnovu, jer to ne bismo mogli sami financirati. Na ovaj način dobit ćemo 67 posto sredstava iz Europske unije, a ostatak će osigurati Grad kako bi svi građani mogli uživati u njegovim ljepotama, s obzirom na to da će najmanje 80 posto dvorca biti dostupno javnosti , dok se preostalih 20 posto može komercijalizirati. ”