Glavni grad nastavlja da usvaja najbolje evropske prakse u oblasti Smart City koncepta

U okviru projekta “Tehnička podrška za implementaciju strategije razvoja pametnog grada”, koji se realizuje pod pokroviteljstvom Vlade Republike Francuske, projektni tim Glavnog grada Podgorice, koji čine rukovoditeljka Službe za međunarodnu saradnju, Ljiljana Šćepanović, direktor Centra za informacioni sistem, Džemal Lekić i Danilo Drobnjak, savjetnik za IT u Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice, realizovao je studijsku posjetu Francuskoj, saopštili su iz PG Biroa.

 

Riječ je kako su kazali, o regionalnom programu za četiri glavna grada zemalja Zapadnog Balkana i to Podgoricu, Tiranu, Skoplje i Prištinu, a cilj programa podrške je uspostavljanje specifičnih strategija razvoja koncepta pametnog grada.

“Podsjećamo da od juna 2020. godine Glavni grad i Espelia partnerski i intenzivno rade na realizaciji projekta u cilju izrade svojevrsnog lokalnog digitalnog akcionog plana razvoja koncepta pametnog grada za Podgoricu”, piše u saopštenju.

Napominju da je, cilj studijske posjete je upoznavanje sa francuskim dostignućima u ovoj oblasti i razmjena iskustava i znanja iz oblasti razvoja koncepta pametnog grada, kroz konkretne primjere iz programa i projekata koji su implementirani u Parizu, Dižonu i Ruanu.

 
Tokom posjete Dižonu, predstavnici grada su prezentovali projekat OnDijon, kao primjer uspješne prakse i jedinstven projekat iz oblasti pametnog grada i digitalne transformacije u Francuskoj. OnDijon je implementiran 2019. godine, i u potpunosti je promijenio lice grada i pretvorio Dižon u pametan i inovativan grad, a podrazumijevao je kreiranje zajedničkog i jedinstvenog komandnog digitalnog centra sa namjerom da se olakša upravljanje ukupnim javnim prostorom na teritoriji Dižona. U Ruanu su predstavljeni najbolji primjeri iz oblasti funkcionisanja i upravljanja cjelokupne mreže javnog gradskog saobraćaja i integrisane mobilnosti na nivou Francuske, sa konkretnim primjerima.

U okviru studijske posjete realizovana je i posjeta Francuskoj agenciji za razvoj (AFD) sa sjedištem u Parizu, u okviru koje su prezentovane aktivnosti i rad na polju energetske efikasnosti, kao i razvojni programi Agencije u različitim oblastima koji se realizuju u inostranstvu, tačnije u preko 20 država svijeta, sa posebnim osvrtom na zemlje Zapadnog Balkana.

“Takođe, realizovana je posjeta sjedištu Île-de-France, gdje su održani sastanci i razgovori sa predstavnicima Île-de-France (Pariški region), prilikom koje se gradski tim upoznao sa Smart RegionProgram i Île-de-France SmartServicesPlatform iz oblasti razvoja koncepta pametnog grada. Održane su i praktične demonstracije funkcionisanja konkretnih digitalnih inovativnih servisa i usluga, implementiranih kroz navedene programe, a u cilju unapređenja života građana i pružanja brzog i adekvatnog odgovora potrebama biznis sektora”, navodi se u saopštenju.

Korisnici programa su se tokom posjete upoznali sa projektom France ville durable (Francuska održivi grad) koji je objedinio lokalne vlasti, državu, kompanije i eksperte u zajedničkom interesu – stvaranju „new smart“ gradova budućnosti, odnosno održivih i otpornih gradova.

“Glavni grad Podgorica će i u narednom periodu nastaviti da usvaja najbolje prakse evropskih gradova kada je u pitanju razvoj koncepta Smart city, kao i da unapređuje infrastrukturu koja se odnosi na digitalizaciju usluga i drugih servisa iz oblasti primjene pametnih rješenja”, zaključuje se u saopštenju.