20.08.2021.

EU podržala promociju održive mode

Evropska unija u Crnoj Gori zakoračila je na modnu pistu, ali održivu. Prvi put podržala je internacionalni modni festival (IFF) Green Edition-Porto Montenegro 2021, koji je ove godine ispratio svjetski trend i posvetio se zelenoj, etičkoj modi. Zahvaljujući tome, crnogorska publika imala je priliku da prvi put vidi kreacije evropskog pionira održive mode, holanđanina Ronalda van der Kempa RVDK i crnogorske zvijezde u usponu Aleksandre Džaković. Festival su organizovali agencija Fabrika i Porto Montenegro 23. i 24. jula, ispred hotela Regenet u Tivtu.

 

 

Drugo veče festivala otvorila je ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa koja je pojasnila da je podržala festival, jer pruža priliku da Crna Gora i EU zajedno promovišu zelenu, etičku i održivu modu.

„EU je globalni pionir kada je u pitanju zaštita životne sredine i borba protiv klimatskih promjena. Naš Zeleni dogovor postavio je vrlo konkretne i ambiciozne ciljeve, kako bi EU postala prvi karbonski neutralan kontinent do 2050. godine. Kao dio ovih napora širom Evrope, moramo preispitati i industrije mode i tekstila, koje su zapravo veliki zagađivači. Naročito nakon pandemije koronavirusa, postoji hitna potreba za stvaranjem zelenijeg i pravednijeg društva. Moramo podržati mlade inovatore, kreatore i dizajnere koji promovišu sporu umjesto brze mode“, poručila je Popa na otvaranju.

Neposredno prije početka druge večeri festivala, održana je i mini revija Aleksandre Džaković na tivatskoj rivi. Ovaj događaj inicirala je Evropska unija, u želji da održivu modu približi svima. Zeleni modni defile na šetalištu Pine iznenadio je građane Tivta i njihove goste, kojima se takođe obratila Popa.

 

 

„Ove godine tema festivala je održiva i zelena moda. To je moda koja ne zagađuje, koja je odgovorna i čuva našu okolinu. Aleksandra Džaković je dizajnerka koja je rekla NE brzoj modi. Večeras će vam predstaviti svoje inovativne kreacije od održivih materijala kao spoj modernog i tradicionalnog. Održiva moda je za sve nas. Zato vam Evropska unija večeras poklanja njenu reviju“, poručila je Popa.

 

 

Aleksandra Džaković, prva crnogorska dizajnerka koja je pozvala da na jesen predstavi svoje kreacije na nedjelji mode u Londonu, premijerno je predstavila AKKA dizajnerski projekat – odijevne predmete od biorazgradivog materijala. Kada je estetika u pitanju, inspiraciju je našla u crnogorskoj narodnoj nošnji. Pored njene revije, posjetioci šetališta Pine imali su priliku i da uživo prate prenos revija koje su te večeri organizovane u okviru zvaničnog dijela modnog festivala.