EU osigurala još pola milijarde eura za vojnu pomoć Ukrajini

Evropska unija je večeras odobrila još pola milijarde eura za kupovinu oružja potrebnog Ukrajini u odbrani od agresije Rusije. Najavljeno je i procesuiranje onih Rusa koji su činili ratne zločine.

Ministri vanjskih poslova država članica EU su donijeli odluku o izdvajanju novca, čime je Unija od početka rata osigurala 2,4 milijarde eura za odbranu Ukrajine.

Ministrica vanjskih poslova Švedske Ann Linde je napomenula da je riječ o petom vojnom paketu pomoći. Zvaničnici Unije su poručili da će se oružje koristiti isključivo za odbranu.

Pravila EU nalažu zabranu finansiranja vojnih operacija, ali je stavkom European Peace Facility osigurano skoro pet milijardi eura izvan budžeta, a taj novac se može iskoristiti za osiguranje vojne pomoći.

Evropski komesar za pravdu Didier Reynerds je izjavio da će počinitelji ratnih zločina u Ukrajini biti procesuirani. Prema njegovim riječima, to će se desiti u sljedećih nekoliko sedmica, nekoliko mjeseci, nekoliko decenija. Istakao je da će neki biti brzo proceusirani, a da će se nekima dugo suditi.

Poručio je ruskim vlastima da će zauvijek postojati mogućnost procesuiranja.