EU je zamrznula 35 milijardi eura ruske imovine. Među liderima su Francuska i Belgija

Zemlje Evropske unije zamrznule su ukupno 35 milijardi eura ruske imovine, kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Ove informacije objavila je Evropska komisija početkom aprila.

Najviše ruske imovine zamrznuto je u Francuskoj. Francuska je zamrznula 22,8 milijardi eura. Najveći dio ovog iznosa su sredstva Centralne banke Rusije koja je pod sankcijama. Ukupno, Rusija je izgubila pristup gotovo polovini svojih deviznih rezervi, u iznosu od 640 milijardi dolara.

U Belgiji je zamrznuta ruska imovina vrijedna 10 milijardi eura. U ovoj zemlji se nalazi sjedište međunarodnog međubankarskog sistema SWIFT, iz kojeg je sedam ruskih banaka, uključujući VTB i Banku Rusije, isključeno zbog sankcija.

Italija je na trećem mjestu, koja je zamrznula rusku imovinu vrijednu oko 1,1 milijardu eura. Ovaj iznos uključuje jahte ruskih oligarha i nekretnine na Sardiniji i Toskani.

Njemačka je početkom aprila zamrznula manje od 350.000 eura, ali su u drugoj polovini aprila njemačke vlasti zvanično objavile kofiskaciju jahte Dilbar, ruskog oligarha Ališera Usmanova vrijedne 588 miliona dolara u luci Hamburg. Na taj način se prvobitni iznos zamrznute imovine značajno povećao.

Također, na Kajmanskim otocima je zamrtnuta vrijednost od 7,3 milijarde dolara imovine povezane za Rusijom. Kajmanska ostrva, jedan od glavnih ofšor finansijskih centara Kariba, zamrznula je 7,3 milijarde dolara imovine koja se odnosi na Rusiju.

„Nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, na Kajmanskim ostrvima je izdato više od 800 naloga za zamrzavanje imovine fizičkih i pravnih lica. Pod svojim obavezama, pružaoci finansijskih usluga su dostavili izvještaje koji potvrđuju zamrzavanje imovine u vrijednosti od 7,3 milijarde dolara“, saopćila je Vlada Kajmanskih ostrva koja je potvrdila spremnost da provede sankcije koje je Rusiji uvela Velika Britanija.

Kraljevski sud Jerseya zamrznuo je više od sedam milijardi dolara imovine koja se odnosi na ruskog oligarha Romana Abramoviča.

U martu su Evropska unija i Velika Britanija uvele sankcije Abramoviču i drugim oligarsima bliskim Putinu.