EU daje 500 milijuna eura humanitarne pomoći Ukrajini

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen najavila je u utorak 500 milijuna eura iz europskog proračuna za humanitarnu pomoć Ukrajini.

“Osigurat ćemo najmanje 500 milijuna eura iz proračuna EU-a za ublažavanje humanitarnih posljedica ovoga tragičnog rata u zemlji i za izbjeglice”, izjavila je von der Leyen na izvanrednoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Prema podacima UN-a, zbog ruskog napada na Ukrajinu oko milijun ljudi je prognano unutar zemlje, a više od 660 tisuća je izbjeglo u susjedne zemlje.

Von der Leyen je rekla da je ponosna zbog brzine kojom je EU uveo sankcije protiv Rusije, dosada najoštrije protiv neke zemlje u povijesti EU-a. Istaknula je da je svjesna da će sankcije pogoditi i europsko gospodarstvo, ali da sloboda nema cijene.

“Želim otvoreno govoriti građanima Europe. Izdržali smo dvije godine pandemije i svi smo se željeli usredotočiti na gospodarski oporavak. Ali, vjerujem da europski građani vrlo dobro razumiju da moramo ustati protiv okrutne agresije. Čuvanje naše slobode ima cijenu jer je sloboda neprocjenjiva”, rekla je von der Leyen.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da će europske institucije i vlade država članica morati ozbiljno razmotriti ukrajinski legitimni zahtjev za članstvo u EU-u, ali da oko toga nema jednoglasnosti.

“Vijeće (tijelo koje predstavlja države članice) morat će ozbiljno razmotriti simboličan i politički legitiman zahtjev Ukrajine”, rekao je Michel.

“Bit će vrlo teško jer znamo da o tome postoje različita gledišta u Europi”, dodao je Michel. On je brutalnu rusku agresiju na Ukrajinu nazvao “geopolitičkim terorizmom”.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak je potpisao službeni zahtjev za prijem Ukrajine u EU i zatražio da se njegovoj zemlji dopusti da odmah postane članicom, po posebnoj proceduri, budući da se brani od invazije ruskih snaga.