Energetska zajednica pravi regionalni sistem za garancije porekla struje

Sekretarijat Energetske zajednice je pokrenuo projekat za uvođenje integrisanog elektronskog sistema za garancije porekla – sertifikate koji omogućuju kupcima da izaberu električnu energiju iz obnovljivih izvora.

Ugovorne strane Energetske zajednice bi uskoro mogle da dobiju regionalni elektronski sistem za upravljanje izdavanjem, prenosom i poništavanjem garancija porekla (GO) u skladu s propisima i načelima Evropske unije. Sekretarijat te organizacije je objavio da je pokrenuo projekat za lansiranje te alatke za Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Gruziju, Kosovo*, Severnu Makedoniju, Moldaviju, Crnu Goru i Ukrajinu.

Elektromreža Srbije (EMS), operator prenosnog sistema i izdavač garancija, priključila se evropskoj platformi AIB Hub 2020. godine. Najavljeni integrisani regionalni sistem će omogućiti svakoj ugovornoj strani da istovremeno vodi nacionalni registar i trguje GO-ovima na regionalnom nivou, navode u sekretarijatu.

Sistem će omogućiti svakoj ugovornoj strani da istovremeno vodi nacionalni registar i trguje GO-ovima na regionalnom nivou

GO sertifikati su dokumenti u elektronskom obliku koji dokazuju krajnjim potrošačima da je određena količina struje proizvedena iz obnovljivih izvora.

„Garancije porekla mogu biti prelomna tačka koja će pokrenuti nove investicije u obnovljivu energiju. Osim toga, one će ugovornim stranama osigurati dobar početak implementacije Direktive o obnovljivim izvorima energije, jedne od glavnih elemenata novousvojenog Paketa za čistu energiju“, izjavio je direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkowski.

Posle prošlogodišnjeg javnog poziva za nadmetanje, Grexel Ltd, koji posluje u okviru grupacije EEX, odabran je da pruži podršku u implementaciji projekta.

Ugovorne strane Energetske zajednice kasne u ispunjavanju obaveza da uspostave elektronske sisteme.

Garancije porekla bi mogle da postanu važna alatka za povećanje ulaganja u zelenu energiju i pokretač energetske tranzicije. Ugovorne strane Energetske zajednice kasne u ispunjavanju obaveza da uspostave elektronske sisteme.

Prvenstveni cilj sertifikovanja zelene energije je da omogući objavljivanje informacija o poreklu energije prodate krajnjim potrošačima, da bi mogli da razlikuju energente koje kupuju po poreklu. Krajnjim korisnicima daje mogućnost da potvrde da njihova energija dolazi iz obnovljivih izvora kao što su vetroelektrane, solarni parkovi i geotermalne elektrane.

U trenutku kada snabdevač pusti struju u mrežu, garancijom porekla za tu količinu električne energije može da se trguje na otvorenom tržištu kao energentom.