ENEMO posle zabrane Moskve: Meta smo zbog praćenja izbora u sferi ruskog interesa

Generalni sekretar Evropske mreže organizacija za praćenje izbora (ENEMO) Zlatko Vujović kaže za Radio Slobodna Evropa kako je iznenađujuća odluka ruskog tužilaštva da proglasi kao nepoželjne aktivnosti ove međunarodne nevladine organizacije, budući da ENEMO do sada nije imala misiju nadgledanja izbora u Rusiji.

U obrazloženju odluke iz ruskog tužilaštva su naveli da aktivnosti ENEMO-a predstavljaju “prijetnju temeljima ustavnog poretka i sigurnosti Ruske Federacije”.

U saopštenju Tužilaštva od 27. septembra, koje prenosi Interfax, navodi se da je Informacija o odluci proslijeđena Ministarstvu pravde Rusije radi unošenja podataka na listu stranih i međunarodnih nevladinih organizacija čije su aktivnosti priznate kao nepoželjne na teritoriji Ruske Federacije.

ENEMO na meti zbog praćenja izbora u državama 'ruske sfere uticaja'

Zlatko Vujović sumnja da je ovakva odluka donesena zbog aktivnosti ENEMO u državama nekadašnjeg sovjetskog bloka i na Zapadnom Balkanu.

“To su države koje se smatraju ruskom sferom uticaja. Mi nadgledamo izbore u Ukrajini, Moldaviji, sada imamo misiju u Gruziji, Nadgledali smo izbore u Jermeniji, Srbiji, Crnoj Gori, Kosovu, Albaniji...Sve su to države koje su veoma interesantne za rusku spoljnu politiku i naše aktivnosti se vjerovatno prepoznaju kao remetilačke za zvanični Kremlj”, konstatuje Vujović.

ENEMO je osnovan 2001. godine i okuplja 23 neprofitne, nestranačke i nevladine organizacije Srednje i istočne Evrope, te centralne Azije, uključujući i tri zemlje Evropske unije. Kao glavnu aktivnost ovaj NVO navodi procjenu izbornog procesa i političkog prostora kroz raspoređivanje međunarodnih misija za posmatranje izbora.

ENEMO je već treća organizacija koja je u Ruskoj Federaciji posljednjih dana proglašena nepoželjnom. Tužilaštvo je 24. septembra na listu nepoželjnih uvrstilo još dvije scijentološke organizacije.

Zabrana moguća i u Bjelorusiji i drugim zemljama

Ocjenjujući da je odluka Tužilaštva Rusije da zabrani rad ENEMO udar na civilno društvo, ljudska prava i demokratiju, Vujović strajuje da bi sličnu mjeru uskoro mogla da uvede i Bjelorusija, imajući u vidu usklađenost politika zvaničnog Minska i Moskve.

“U Bjelorusiji imamo partnerske organizacije koje imaju problema, izloženi su maltretiranjima, nasilju, hapšenjima...Strahujemo da će i bjeloruske vlasti postupiti kao i Rusija jer su njihove veze bliske a politike prilično usklađene. Bojimo se da bi se slični scenario mogao desiti i u drugim zemljama u kojima je uticaj Rusije dosta jak ” kaže Vujović.

Prema podacima sa zvanične internetske stranice NVO-a, ENEMO se nalazi u Podgorici, Crna Gora.

Zabrane krenule nakon usvajanja Zakona o “stranim agentima”

Evropska unija je u više navrata pozvala Rusiju da ukine kontroverzni zakon o “stranim agentima” koji se koristi za ciljanje sve većeg broja medija na ruskom jeziku, uključujući i Radio Slobodnu Evropu. Takozvani ruski zakon o “stranim agentima” usvojen je 2012. godine i izmjenjen je više puta.

Njime se traži registracija od nevladinih organizacija koje primaju pomoć iz inostranstva i za koje vlada smatra da se bave političkim aktivnosti, te da se identifikuju kao “strani agenti” i podvrgnu reviziji.

Kasnije izmjene zakona usmjerene su ka medijima koje se finansiraju iz inostranstva, uključujući i ruski servis RSE, kao i šest drugih servisa na engleskom jeziku i Current Time.